Followers

Friday, 11 May 2012

Mutiara Kata (Part 2)

Hi!

Just for share *^__^

6 Cara Mengubati Buruk Sangka

6 panduan telah digariskan oleh Imam Al-Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong, angkuh, takabbur dan buruk sangka..

1 - Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita. Kerana kanak-kanak belum banyak melakukan dosa.

2 - Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat kepada Allah SWT berbanding kita.

3 - Jika bertemu dengan orang alim, anggaplah kita lebih mulia daripada kita kerana dia lebih banyak ilmu yang dipelajari dan lebih banyak mengetahui berbanding kita.

4 - Apabila bertemu dengan orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka melakukan dosa dalam kejahilan. Sedangkan kita melakukan dosa dalam keadaan mengetahui.

5 - Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia daripada mereka kerana mungkin disuatu hari nanti mereka akan insaf dan bertaubat atas kesalahan yang telah mereka lakukan.

6 - Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan di dalam hati bahawa mungkin suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah SWT dan akan memeluk islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah SWT.

Love,
Rina


3 comments:

  1. Kak Suria : ur welcome kak.. Kak, nak email.. nk email gmbr2.. :)

    ReplyDelete
  2. hihihi..email akak issabella0202@gmail.com..thanks dik :))

    ReplyDelete