Followers

Monday, 14 May 2012

Personal Make Up Class by Fareha Rahmat

Hi!

Last weekend sy join kelas make up asas Kak Fareha Rahmat di Putrajaya.. Bayaran nya pon murah.. RM80 saje utk satu sesi.. Kalo tengok MUA lain punya class make up lebih daripada seratus harganya.. Ni kira ok la harga nya.. Dekat pon dekat dengan umah.. Tak ralat sangat la nak pegi..Putrajaya je pon.. *^__^

Class mula pukol 10pagi.. Sy orang last sampai.. HUHUHU.. Maap sis.. Pinggang ku sakit dari malam lagi.. Pagi tu amek-amek mood nak bangun awal.. Sekali lambat jugak.. Untuk sesi class dengan Kak Fareha ni 5 orang untuk satu sesi.. Sikit-skit orang, senang sikit nak belajar.. Senang nak berkomunikasi.. Kalau reramai nanti, susah pulak..

Dari pengenalan tentang berus, alat-alat make up yang lain, hingga la di ajar macam mane basic make up.. Sebelum ni sy make up main tenyeh-tenyeh je kat muka.. Rupa-rupa nya ada teknik nya sendiri untuk make up.. Ada skill nya..

Lepas tanya macam-macam soalan, oooo baru ku tau berus ni untuk apa.. Berus yang ghupe gini utk apa.. Nak shading macam mana.. Dan macam-macam lagi ilmu dapat.. Terlalu banyak Kak Fareha share ilmu dia.. Kak Fareha sangat sporting.. Suara rock uuuuuu.. HIHIHI.. Macam ella.. :P

Mula-mula Kak Fareha tunjuk dulu dia make up kat model.. Then, lepas tu baru lah kami berlima praktik kan kt muka memasing.. Nanti Kak Fareha ajarlah macam mane teknik yang betul.. Serius terlalu banyak teknik Kak Fareha share.. Sy ada amek video.. Tapi, sorry la yer.. Tak di benarkan di upload di mana-mana.. Nanti Kak Fareha marah kite.. HIHIHI.. Simpan untuk kegunaan peribadi je ye..

Kengkawan yang join class ni pon sporting.. Kami tergelak-gelak time make up.. Ade je yang mencuit hati.. Hasil tangan kak Fareha sangat da bommmm.. Kalo nk tengok kat sini http://farehazone.blogspot.com/ Ku admirer sangat dah dengan hasil tangan Kak Fareha.. Dia baru je lagi dalam bidang ni.. Lebih kurang setahun lebih.. Tapi, dia sangat tak lokek nak kongsi ilmu..

Tujuan sy pegi class make up ni, hanya la nak menimba ilmu dalam bidang ni.. Untuk di praktik kan untuk diri sendiri.. Terlalu banyak benda yg nak tau.. Macam mne nak bentuk buat kening.. Macam mana nak shading hidung.. Sekarang, lepas join class kak Fareha, dah tau sikit-sikit.. Cuma kena praktik kan selalu la baru pandai.. Iye dok??

Serius tak rugi pon join class-class macam ni.. Kita perempuan kan.. Memang suka make up, suka muka cecantik.. Dengan calit calit je kat muka, terus muka cantik.. Memang magic! Macam dah panjang lebau dah menaip ni.. Nih sy nak share gambar-gambar class aritu.. Gambar-gambar ni semua dari FB Kak Fareha.. Ada 1,2 je gambar dari sy..


Love this!!! *^__^


Sesi meletakkan base foundation.. Macam-macam gelagat dah time ni.. Mula-mula masa kak Fareha demo kan kat model tu, semuanya senyap je.. Bila dah start nak conteng muka diri sendiri, terus gelak tak benti-benti..HIHIHI.. Sy sangat enjoy attend class ni.. *^__^


Baju hijau tu model Kak Fareha.. Ada iras-iras Zizie Izzati.. WUHUHUHU.. Dia pon share ilmu jugak dengan kami semua.. Akak yang hujung depan sy tu, muka dia sangat familiar.. Sampai kesudah daku fikir-fikir rupa sapa la akak tu..


Grrrrrrrrrrrrr!! -..- putih nye muka ku.. HUKHUKHUK *^_____^


Rasa happy giler dapat belajar bentuk kening.. Tak payah cukur hokeh.. Sekarang macam-macam teknik ada.. Nak taknak je kite nak buat..


Dua akak ni sangat la sporting.. Diaorang ni kakak ipar dengan adik ipar rasanya.. Errrkkk!!!! macam mane tuh... >___<!


Baju kuning dari Selayang, dan baju biru dari dengkil.. Pon sporting habissssssss... *Meriah sangat aritu...


Taraaaa!!!!! Dah siap... *^___^


Seeee... sangat lain kan muka dia..


Sampai ke balik masih tak dpt jugak jawapan, akak ni ade rupa syape.. HIHIHI.. Akak ni menang aritu.. Kak Fareha ada sediakan gift untuk sape yang make up paling cantik.. Dan ternyata, akak ni make up memang cantik.. *Tahniah akak..


Kawan sorang ni, sangat kalut.. HIHIHI.. Awal-awal masa sapu base foundation dia dah nak surrender.. Sebab sapuan dia tak menjadi.. Memang lawak dia ni.. Tapi, kami enjoyyyyy!!! *^__^


Akak ni siap make up paling cepat.. Lepas tu, habeh semua barang2 Kak Fareha dia pi perembat beli.. HIHIHIH.. :)

Pose.. Pose.. Pose girlssssss... *^__^







Macam shading kt hidung ku dah hilang.. >__<!


Dan, akhir sekali.. Kiteorang dapat sijil.. Maka, ada la sedikit ilmu di dada untuk di praktik kan untuk diri sendiri.. Alhamdullilah semua nya berjalan dengan baik hari tu.. *^___^

p/s : ohyeee!! Kak Fareha nak buat lagi class.. 30Jun2012.. Pi terjah blog dia.. Siapa cepat, dia dapat.. terhad untuk 5 orang saje satu clas.. Sambil-sambil tu cuci mata dengan hasil tangan dia hokeh!! :)

Love,
Rina

7 comments:

  1. best kan dpt blaja makeup ni..akak mmg siyes nk jadi MUA..insyaAllah..one day..hehehe..sifu akak Cik Qu tu la yg makeup kan Intan..akak tggl lagi 2 kelas ngan dia..

    bagus2..cantik awk setelah me'makeover'kan diri..hehehe :D

    ReplyDelete
  2. Kak Sue : Ha... sy perasan aritu FB akak de msuk class Cik Qu kan.. Belajar tau kak.. Tak rugi kan timba ilmu.. :)

    meaceh kak.. Bnyk lagi kena bljar ni.. hihi :P

    ReplyDelete
  3. best2....kak fareha mmg sporting habess ^_^
    insyaAllah akk akan join satu ari nanti..tggu lagi sorang kawan tgh cuti bersalin ni haha

    ReplyDelete
  4. Kak Mimie : Aaah kak.. Kak Fareha memang sporting habis.. :))

    Ok, nnti join tau kak.. :)

    ReplyDelete
  5. teringin jugak la nak join makeup class ni :)

    ReplyDelete
  6. Sis Liza : pegi sis.. Amek peluang k :)

    ReplyDelete
  7. Seronok la tengok akak. Untung lee.. hehe. saya entah bila la nk join kelas makeup ni. Sebelum ni makeup main tonyoh2 jek. Tak pon tengok YOUTUBE. hehe setiap MUA .ada secret masing2. Mana leh kongsi kn. Nnt org x mai kelas makeup dh. hehe :P

    ReplyDelete