Followers

Tuesday, 26 June 2012

Balik Kampung Makan durian..

Hi & Assalammualaikum~

Dah dapat MC, tidak la duduk umah saja..
Walaupon sakit gigi, ku gagahkan jugak berjalan.. WUHUHUHU!~
Next destinasi ialah balik Kampung sy makan lulian! Lulian! Lulian!!! Yeyyyyy!~ *^___^


Ini adalah nenek sy a.k.a Andung.. Kami cucu-cucu nya panggil Andung saja.. 
Nape panggil Andung? Sila la tanye nenek ku sendiri.. Malas nk story.. MUAHAHA~
Kampung sy di Batu 17, Ulu Langat..Dan ni kampung sebelah arwah Ayah..
Yang budak kenit sebelah Andung tu anak sepupu ku.. Mikhail nama nya..
Dah besyar dah dia.. Bukan main petah bercakap..


See see isi nya kuning lagi enak berkrimm..
Nyummeh!~ :)


Pokcik yang dah tak tentu ala arah bila dapat makan lulian..HEHEHE~
Terus macam tak tahu mane satu nak bukak..
Ondeway masa nak balik ghumah Andung, boleh dia cakap kita patah balik la..
HAPERRR??? dah nak sampai kau nak patah balik?? Memang tak la..
Sebenarnya, dia first time nak jumpa Andung.. HIKHIKHIK.. Malu latuwwww~
Belasah jela labu.. Buat selamber je.. Ringan-ringan kan aje mulut berborak..
Setel~


Ishhhh! Makan comot.. Cam budak-budak..


Kami gumbira menikmati lulian lulian yang ader..
HEHEHEHE~


Bukak je durian, laju-laju amek..
Masuk je durian dalam mulut, PERGGGGHHH!!!
Terasa sedap nya lemak manis berkrim.. SLURPPPPP~
Ada isi tebal..Ada isi nipis..Ada syedap..Ada kurang syedap..
Tapi, sangat nya puas *^_____^


Berbijih bijih kitaorang berdua je makan..
1 baldi Andung hadap kan ke kami..
Uihhh.. rezeki2..


Awak dah kenapa???
Kekenyangan ke?
Kesedapan ke?
EKEKEKEKEK!~ :D


Kuning nye isi.. Nyumm Nyum!~
*^_____^

*Masuk dusun pakai baju kurung..Mampu??* :P
*Dan muka tengah tahan sakit gigi.. T___T*

Dah melantak lulian, ke dusun la kami..
Mikhail dok sibuk nak pi kobon (kebun)..
Maka, masuk la dusun kat belakang umah Andung..
Masa lalu tu, ada durian dah jatuh.. Comil2, kecik2 je..
Sy dok tercegat sekejap, sebab teruja tengok durian bergelimpangan 2,3 bijih..
Andung cakap, pi jalan cepat.. Nanti buat jatuh..
Haihhhh!~ Baiklah..


View daripada pondok durian..
Nyamuk banyak nye.. -___-'


Dan lagi.. Ada sepupu sy jaga dusun ni...
Dia dok melepak kat pondok ni.. Siap ada astro bagai..
Tapi tak sempat snap.. Sebab berperang dengan nyamuk!!!


Dok rehat sekejap kat pondok..
Sy, Andung & Mikhail..
Alahai.. Best nye dok memanja ngn Andung sekejap time ni..
Terus teringat kat arwah ayah... T_____T
Yela, ku balik kampung pon jarang.. T____T
Bukan nya jauh pon.. Tapi, apa kan daya..
Hmmmm..


"Buat peace cepat Mikhail.."
"Peacccccccceeeeeeeeeeeee" :D


Manggis ada, pulasan ada..
Tapi pulasan tak de yang masak lagi..
Langsat pon tak de yang dah masak..
Makan durian dengan manggis je..


Tengah tunggu Andung ngan pokcik Ecad kutip doyan lagi..
Kat tepi jalan pon sempat pose... WUHUHUHU~


Hasil kutipan tadi.. Kena la buang dulu daun-daun yang melekat..


Ishhhhh.. Budak kenit pon sibuk nak sapu doyan kata nya..
Comil jek doyan nye.. Kecik..


"Mikhail, jom amek gambar"


"Sini akak ajarkan"..
Srettt Sretttt Sekejap, terus  bawak masuk dalam..


Muka tak puas hati ye.. HEHEHEHE!~ :D


Ni la dia Mikhail anak sepupu ku.. Sangat petah bercakap..
Umur baru 2tahun lebih.. Dah pandai cakap minang.. HAHAHA~
Terkejut sy bila dengar dia cakap..
Dia tengah main motor mainan..
Sekali dia cakap " Tersangkuit tayarnya"
Terus ku kagum! Haaaaa!!! :O
Yela, dok hari-hari dengar mama dia cakap ngn Andung cakap minang..
Dia pon pandai la ikut..


Walaupon sekejap ku balik kampung, dapat jugak jumpa Andung..
Dapat jugak beborak dengan Andung.. Rindu sesangat ngan Kampung Ayah..
Dapat makan doyan Hjh Derama.. Dapat makan sambal tempoyak Andung..Nyummm!!
Malam baru bertolak balik.. Penuh bonet keta dengan durian..HEHEHE!~
Andung suruh bawak balik, bagi adik-adik makan..
Nasib baik ondeway balik tu, dalam keta tak bau sangat durian..
Sebab dah letak daun pandan.. Kurang la sikit bau nya..
Nanti bebila boleh balik lagi makan durian.. :D

Love,
Rina



5 comments:

  1. bestnya. nak sikit dik :( pdhal bkn mkn durian pn tp mcm teringin je :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. la akak tak makan durian ke.. nak betol ke ni kak?

      Delete
  2. akak fobia sbb pnh demam teruk. tp mcm teringin je hukhuk. kg awk kt mane dik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. laayke.. kg sy kat Batu 17, Hula Langat kak.. Hee :)

      Delete
  3. wahhh sedapnyee...
    walupun akk ni bukan penggemar durian yg tegar, tp bila tengok terliur gak hahaha
    acaner tu?? ;p

    ReplyDelete