Followers

Wednesday, 3 October 2012

Daftarkan Kakcik MyKad.

Hi & Assalammualaikum..

1 Oct 2012 genap dah kakcik 12tahun..
Kalau dah 12tahun, mesti lah kena buatkan dia IC kan..

Sekejap je dah besar adik sy yang bongsu ni..
Macam baru je semalam mandi kan dia, bagi dia makan semua..
Tau2, dah besar panjang & boleh berdikari sendiri..
Puas rasa nya dia membesar depan mata sy & mak..

Dah dekat 11tahun jugak arwah ayah pergi.. :(
Ya Allah, rindu sangat kat ayah.. Y__Y
Last ayah pegang kakcik, masa kakcik umur 6bulan rasa nya..
Time tu kakcik baru pandai2 nak berdiri..
Dari apa yang mak & nenek cite, masa hari last arwah ayah nak dukung kakcik tu, kakcik macam taknak sangat pegi kat arwah ayah..
Sejak dari tu, kakcik dapat pelukan daripada mak,sy & adik2 beradik yang lain jer..

Ok lah, tak nak cite pepanjang..
Nanti sedeh..

*Stop Story*

Bebalik pada tajuk entry..
Semalam sy halfday & pegi daftarkan mykad kakcik..
Lepas dia balik sekolah, terus bawak dia pi JPN BBST..

Sampai2 je, terus amek borang & baca kat notis2 yg depaorang tampal tu..
Sekali satu salinan document pon sy tak bawak..
Bawak yang original je.. Pffffffttt!!~ -__-!
Make sure sesiapa lepas ni nak pegi buat ic, sediakan document yang lengkap..
Kang dah smpai sne, satu hal pulak nk copy document2 tu..
Kalau kena photostat dekat2, selang 2,3 kedai je takpe.
Kalau jauh, kan dah susah..
Oh! Membebel panjang pulak..
Ni pon, sebab jadi kat sy semalam.. EKEKEKEK!!~ :P
Nasib baik lah kedai photostat nye dekat aje..

Dokumen penting kena bawak masa register mykad untuk 12tahun :-
1) Sijil lahir asal & salinan
2) Kad pengenalan ibu/bapa/penjaga asal & salinan

Di sebabkan semalam sy yang bawak kakcik buat ic, so kena guna ic sy lah..
Memula depaorang macam ragu2 sy ni kak kakcik, tanya mak mana semua..
Tanya umur sy berapa semua & baru lah boleh proceed..


Dah siap isi2 borang, amek lah no giliran & tunggu lah dengan sabar nye..
Sambil2 tu, duk lah borak2 dengan kakcik..

Along : Malam tdi makan lagi tak nasik?
Kakcik : Tak, orang tengok tv terus tido..
Along : Lah, kata lapar..
Kakcik : Tak kenyang lah kalau makan nasik lagik.. *Dia dah makan nasik malam tu,tpi lapar lagi*
Along : Kau makan lah bebanyak, nanti gemuk macam angah.. NGEH NGEH!!~ *gelak takotkan dia*
Kakcik : -_______-!

Pastu dedua diam....
Pastu, borak lagi..

Along : Cik, nanti amek gambar senyum bukak mulut ke tunjuk gigi?
Kakcik : Tutup mulut la.. Malu orang..
Along : Hehehehe.. Malu gigi kedepan ek.. 
Kakcik : Menjeling sambil buat muka.. 
Along : HAHAHAHAHAHA.. :D

Gigi kakcik kedepan yang belah atas..
Ada hati nak pakai braces katanya..
Nanti lah, along pikir2 kan yea kakcik..

Agak lama jugak menunggu..
Dan, akhirnya no 1060 naik..
Sampai2 je kaunter.. Surat beranak kakcik pulak ade masalah..
Depaorang dok call2 JPN seremban kot.. Kena betulkan balik nama kakcik salah kat surat beranak..
Sy pon boleh tak perasan.. Nama yg kat surat beranak tu "NURUL IZATUL MASITAH BINTI RUSDAN BIN ABU HASSAN"

Sebelum ni, surat beranak kakcik hilang..
Lepas tu, buat cabutan balik lah tahun 2010..
Boleh sy tak perasaan nama penuh dia tu.. HAIYAKKKK!!~

Apa nama2 arwah atuk pon masuk sekali.. -__-!
Pastu, cik kat kaunter tu cakap kena buat cabutan balik surat beranak kakcik..
Sebab takut nanti jadi masalah nanti..
Jadinya, kena lah isi borang cabutan sijil lahir pulak..
Isi2 lagi, tunggu lagi.. Nasib baik kejap je..
Kena bayar RM5 untuk cabutan sijil lahir yang baru..



Sy tengah berurusan kat kaunter nak amek surat beranak baru tu,kakcik pi kaunter buat IC tu..
Jadinya, snap la gambar dia dari jauh je..
Dalam masa sebulan, nanti boleh collect dah ic dia..

Dan, selesai lah tanggungjawab ku sebagai kakak untuk bab ni kepada adik-adik ku 4 orang..
Alhamdullilah.. Legaaaaaaa!!~ ^____________^

To My Dear Little Princess,
Syukur kakcik membesar depan mak,along & angah,abang2,atuk & nenek..
Rajin2 tolong mak kat umah..Dengar cakap mak..Belajar rajin-rajin.. Jangan malas-malas..
Jadi lah anak,adik,sahabat & orang yang berguna kepada keluarga, agama & negara..
Along tak dapat taburkan adik-adik along dengan kesenangan,kemewahan yang melampau....
Nak korang rasa, macam mana nikmat susah tu sebelum jadi senang dalam hidup..
Apa pon jadi, along tetap ada di belakang adik-adik.. InsyaAllah..

Love,
Rina

4 comments:

  1. Insyaallah kak cik akan jadi adik,anak dan kawan yg baik...;)

    ReplyDelete
  2. erkkkk..mcm kepelikan kat surat beranak tu bila nama sampai atoknya pun ade. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. kan.. tpi tu la.. sy pon boleh tak perasan kak :P

      Delete