Followers

Thursday, 4 October 2012

Harga Braces Saya.

Hi & Assalammualaikum..

Lama dah rasa nye tak story pasal braces..
Kali ni sy nak share pasal harga sy pakai braces..
Sape yang tau, tau lah..
Sape yang tak tau, sy pakai braces kt Klinik Pergigian Lisa Alis Bangi..
Harga nak pakai braces ni mungkin bergantung pada tempat,struktur gigi,umur & mungkin juga ada faktor2 yang lain jugak..
Sebab, individu lain-lain keadaan gigi nya..
Ada yang gigi ok sikit, ada yang gigi tak tersusun sangat teruk..
Selama 2 tahun sy di jangka pakai braces ni..
Tapi, lebih rasa nya 2 tahun sy pakai..

Sini sy share harga yang sy dapat kat Lisa Alis Bangi..
1) Deposit - RM1,600.00
2) Monthly Payment - RM150.00
3) Retainer - RM500.00
4) Cuci gigi - RM40 dan ke atas

Deposit
Dah bayar RM1600 tu, baru boleh start process nak pakai braces..
Sy memula bukan terus pakai braces..
Kena datang klinik 1 bulan jugak rasa nya.. Tiap2 minggu berulang alik klinik..
Sebab, byk process nye.. Kena sabar keh..
Kena pakai rubberband antara tengah2 gigi geraham..
Kena cabut 4 batang gigi..
Dan..... Baru lah boleh doktor pasangkan braces..

Monthly Payment
Macam tempat sy buat braces ni, sy kena bayar RM150 setiap kali follow up gigi..
Bukan RM150 tiap2 bulan tau..
Kalau tiap2 bulan, korang kena wajib lah follow up kat klinik..
Kalau setiap kali nak datang tu, kalau agak2 budget over bulan tu, boleh adjust bulan depan..
Tapi, kalau gigi nak cepat gerak, jangan skip jumpa doktor yea.. ^^

Retainer
Yang benda ni pakai lepas bukak braces nanti..
Memula sy pakai dulu, doc dah cakap, pakai retainer kena bayar RM500..
So, boleh lah start kumpul ke untuk bayar retainer nanti..

Cuci gigi
Kos ni tak termasuk dalam tempuh sy pakai 2tahun ni..
Kalau nak cuci gigi kat klinik lisa alis ni, doc cakap aritu RM40 ke atas rasa nya..
Rasa macam mahal.. Jadinya, sy pergi cuci gigi kat panel je.. RM180 cover untuk setahun..
Dan, cuci gigi time pakai braces sangat MENGILUKAN >___<

Lain-lain
Macam ubat gigi,berus gigi & barang2 berkaitan penjagaan gigi, sy tak pernah beli lagi kat Lisa Alis..
So, tak tau harga dia camne..

So, total sy pakai brace ni lebih kurang dalam 6k..
6k ni termasuk yang delay2 sy jumpa doc tu, jadi nya lebih lah daripada 2tahun..
Maybe dalam 2tahun setengah..

^__________________^

Muka happy je sebab, gigi yang jarang dulu, dah mula rapat dah..
Dalam2 happy ni, kadang2 sakit2 gigi,ulser & macam2 sakit berkaitan mulut..
Tinggal sikit je lagi space antara gigi taring & geraham belah atas belah kanan..
Next sy update gambar gigi yg dah mula rapat pulak eh..

So, dah ready nak menghabiskan duit dengan berbraces??
Dah ready segi mental??
Pergi lah pakai braces utk nampak lagi kiut & menawan.. KUIKUI!!~ :P

Love,
Rina

32 comments:

  1. thanks for the info rina!! =)

    ReplyDelete
  2. saya pon pakai braces. tp lama lagi nak bukak. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohhyke.. same lah kite :P berapa lame dah awak pakai?

      Delete
    2. dah setahun lebih. maybe lagi 2 tahun baru bukak. huhu. besala government lambat sket :-)

      Delete
  3. yang kite perasan bila orang pakai braces ni die suka sengih tayang braces yang comel tu. hehehe. kadang-kadang rasa nak pakai, kadang-kadang malas. sebab nanti fikir nak maintain jaga gigi. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooyke.. ^^

      kena maintain jaga gigi tu, tak pakai braces pon kena jaga gigi kita jugak kan.. :D

      Delete
  4. pas ni leh tepek pic terbaru..
    cntik lh awk ni..suke tgk..
    peace yOooo ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, nnti sy update gambar baru keh.. :D

      Delete
    2. Oraitsssss..fb awk pe dia?

      Delete
    3. Rina Ellisa.. Nanti add tau :)

      Delete
  5. Suffering je akak tengok org yg pakai braces ni. Tapi ok lah, you kuat. ;)

    Ada kawan tu, siap boleh turun berat badan kan main lagi disebabkan pakai braces.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 pon sy mnderita jugak kak Y__Y

      Ulser smpai 2,3 sekali kena..

      Cuma, berat badan je maintan.. hihihih.. ^^

      Delete
  6. saya juga pemakai braces. yeay!

    ReplyDelete
  7. hoho..bole tahan yer kos pki braces ni..huhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. errryupppp.. ^^ lodeh2 suar nak bayar.. hikhik :P

      Delete
  8. thanks join segmen emma :) nanti email kat emma address and full name okay :)

    nurazimah.emma@gmail.com

    http://emmaeema.blogspot.com/2012/10/review-blog.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Before pkai braces kena x-ray dlu kan?klnik yg same /klnik lain?kos berape?

      Delete
  9. zura pun pernah pakai braces... skrg dah tanggal. 2 tahun setengah pakai. skrg ni pakai retainer. zura habis dalam 4+++. buat kat seksyen 3, shah alam

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooyke.. murah la 4++.. Rina hampir 6++ -__-!

      Delete
  10. Untuk braces ni azam kena kuat, duit kena jimat = sure gigi cantik dan sihat... Gigi nampak ok je la rina:) Lepas ni upload gigi paling cun ye;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. yg penting, kena kuat mental & fizikal.. Dan, pasti dapat gigi yang cantik & sihat.. Heee.. InsyaAllah Khalilah nnti sy upload :)

      Delete
  11. 6k rasanya boleh cari tapi bab kena cabut 4batang tu yg paling seram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhuhu.. Tak ade ape lah cbut 4 btg tu.. Bukan nye cabut skali serentak.. Mula2 cabut 1 dulu.. Next week baru lagi 1 & next baru cabut 2btg :)

      Delete
  12. whoaa...comeL La pkai braces.dLu time bLajar nak sangat.sebab tunang sLaLu kutuk Sya gigi arnab.tp biLe pk bLk, pkai braces bknnye bLeh bagi gigi arnab tu mengecik kan..so pasrah je La..hoho

    tp skang da mcm trend taw.duLu org yg pkai braces nk senyum pon maLu2.tp skang, pkai braces Lagi confident.senyum nmpk comeL jek

    tp mmg mahaL La kan..tringat 1 day my sis pointed kt sorg budak nih then whispered to me (time beLi McD) "Long, byk nye duet budak keje MCD nih" Sya tnye npe, then die ckp "sbb die pkai braces"
    hahahahaha.sLekeh jek my sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. Semua org dah boleh pakai braces skarng.. sebab ada mcm2 alternatif di sedia kan :)

      Delete
  13. sy excited nak pakai braces sebab sy jenis bergigi arnab (O.o) tp takut n syg nk cabut gigi..huhuhu! so mantain la dgn gigi arnab tercinta ni haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. Cabut gigi tak sakit la Saila.. Sebb, nnti doc bius.. :) Takpe2, gigi arnab pon sweet kan.. :)

      Delete
    2. ADUHAIIII..KORANG KEJE APE YE..BNYK NYE DUIT SMPAI BERHABIS 6K TU..HUHU..SAYE PONNN NK PAKAI JUGAKKK TAPIII XMMPU LG NIH..PUTIH MATA JE LA TGK ORG PAKAII..SOB3

      Delete
  14. Dulu akak pakai braces ni gak. Yes..kene cabut 4 gigi geraham kecil. It was bout 10yrs back. Rase nk pakai blk cos gigi tak betul2 comb.. Adoiyaii

    ReplyDelete