Followers

Tuesday, 27 November 2012

Tutorial : Bunga Fabrik

Hi & Assalammualaikum..

Weekend aritu, sesaje DIY kain2 perca yg ade..
Bosan sangat tak tau nak buat ape.. Nak kuar, Eshat keje pulak..
Jadi nya. fikir punya fikir, kita buat bunga fabrik la..
Dan kat sini, sy share tutorial jugak eh..
Kot2, pasni uoll buat pulak.. Sangat senang!!~

Sy ikut tutorial Saila..
Thanks Saila for sharing.. :)

Bahan-bahan :-
1) Gunting
2) Benang
3) Kain perca
4) Butang


Potong kain panjang 13inci, lebar 2.5inci..


Kain tadi, lipat 2.. Temukan hujung dengan hujung..


Jahit jelujur hujung kain tadi..


Terbalik kan kain yang dah di jahit tadi seperti gambar di atas..


Kalau kain berbulu tepi-tepi tu, gunting atau bakar sikit.. Untuk kekemasan..


Lipat 2 kain yang dah siap di jahit tadi seperti gambar di atas..


Bahagian kain yang dah siap di buang bulu2 nya tadi, jahit jelujur kasar sehingga habis..


Kemudian, tarik benang sehingga kain berkedut..


Dan, taraaaaaaa!! Dah siap.. :P
Letak butang tengah2 nya..


Butang2 yang sy letak ni, mana yg ade dlm box jahit je.. Try & error je buat.. HIKS!

Boleh buat hiasan kat hantaran macam Saila buat..
Boleh buat brooch.. Boleh buat hand bouquet..
Dan macam2 lagi kalau di fikirkan sesuai..
Selamat mencuba!!~ :)

Baru buat 4 kuntum dah boring, acane tu.. =_______=!

 Love,
Rina Ellisa

11 comments:

  1. olohhhhh! bunga dia comel sbb kain polkadot..serius comel!! saila xberkesampaian nk bt guna kain polkadot..tgk rina punya pun dh puas hati dh haha..kawaiiii :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. try n error je buat ni saila.. Bila brjaya buat, rasa nk melompat.. HAHAHA!!~ :P

      Delete
  2. kreatif la adik akak ni. tak sangka tau :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. kdg2 penyakit "M' tu ada selalu kak.. hehehe :D

      Delete
  3. kreatifnya..klu sy buat belom tntu jadik..hihi

    ReplyDelete
  4. samalah kita...cik mah pun wat juga..tp xsiap lagi...tp kan..dah terjahit terbalik..xlarat nk buka blik..hahahha..pemalas sebenarnya...

    ReplyDelete
  5. cantek!! semua kaen bLeh wat cmni ker??

    ReplyDelete
  6. cute nye..sy minat nak wat..tp mule2 je la..pstu mst bosan jugak..haahaha

    ReplyDelete