Followers

Friday, 28 December 2012

4 cara untuk membuat simpanan tetap setiap bulan

Hi & Assalammualaikum..

Just sharing from Blog Zikri Husaini ..


1) Gantikan hiburan kepada aktiviti reakreasi.
Anda boleh menggantikan aktiviti hiburan seperti movies, shows, teater dan theme park kepada aktiviti rekreasi yang lebih murah berbanding aktiviti hiburan yang berkos tinggi dan memberi kepuasan sementara sahaja (beberapa jam atau sehari). Jadi, jomlah kita bersiar-siar di taman permainan dengan keluarga di petang hari. Sambil kita suami isteri dapat berdua-duaan di kerusi panjang, anak-anak pula riang ria bermain gelongsor.
2) Jauhi pusat membeli belah / shopping mall dan specialty shop
Memang susah nak elak betul tak? Kebarangkalian untuk kita membeli barang yang tiada dalam senarai sangat tinggi bila sampai shopping mall. Bagi yang kerja di tengah bandar, atau kawasan membeli-belah, susah tuh!! Sampai-sampai pintu masuk dah ada salesman approach suruh beli barang itu ini, belum lagi dengan pelbagai banner promosi ’sales’ sana sini. Huhu, kalau goyah, maunya lebih 5 kali swipe kad kredit tu. Bagi yang tiada credit kad, anda terselamat!!
3) Tetapkan matlamat simpanan anda!
Letakkan matlamat [goal!!] pada setiap matlamat anda. Sebagai contoh, untuk menunaikan ibadat haji, Orang dah biasa cakap, matlamat kita mestilah SMART (specific, measurable, achievable, realistic and can be accomplished on a timed basis). Bila anda dah mulakan simpanan tetap, lama-lama anda dah biasa dengan habit tersebut dan anda semakin rasa enjoy! Tak percaya? Cuba mulakan langkah anda hari ini!
4) Kurangkan perbelanjaan dan jangan buat hutang.
Mungkin kita boleh kurangkan perbelanjaan kat mana-mana yang patut. Paling mudah, kita boleh naik public transport ke pejabat dan bawa bekal ke pejabat. Kadang-kadang jika tiada urusan, ada juga saya selang seli menggunakan public transport dan membawa bekal. Ternyata sejumlah pulus dapat juga dijimatkan.
Eh lagi satu, simpanan tetap boleh juga buat melalui pemotongan gaji. Jadi bila dah dapat gaji tuh, kira dah potong siap-siap. Contohnya rm100 ke tabung haji, rm100 ke unit trust, rm 100 ke amanah saham, dan sebagainya. Yang penting, gaji kita tuh memang cukup untuk belanja keperluan dan untuk bayaran bil-bil utilities.
Boleh masuk dalam wishlist azam 2013 nanti kan.. Selamat Mencuba!!~ :)
Love, Rina Ellisa

15 comments:

  1. Adess, tang no dua tu payah dik oi.
    Haha.

    ReplyDelete
  2. jauhi shopping mall n shopping online , hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yuppp betol!! hhihi :P yg paling bhaya sekarang shopping on9 ni la..

      Delete
  3. Waa..thanks for sharing this :)

    ReplyDelete
  4. alamak! shopping mall tu mcm susah je. huhu...

    ReplyDelete
  5. yang shopping & beli belah tu tak boleh dipisahkan
    macam mana tu (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr.. same la sis.. cam mne ni?? >__<

      Delete
  6. akak ni lg la tiap-tiap minggu jalan-jalan carik makan acamne? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. jln2 carik makan tkpe kak..kenyang perot.. hahahha :D

      Delete
  7. akak ni tiap2 minng jalan-jalan carik makan camne rina? huhu

    ReplyDelete
  8. hoyehhhh..tips yg paling saila sukaaa! eventho susah nak ikut tp tetap kena kuat..kalau x mmg pokai la tiap2 bulan :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi.. tpi nak cuba buat tu susah nye... T.T

      Delete