Followers

Wednesday, 26 December 2012

Bercuti Ke Alor Setaq Kedah..

Hi & Assalammualaikum..

Hi semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. :D *jerit kuat-kuat*
Rindu kat blog ni sangat2!!!~ Rindu nak blogwalking & rindu semua.. HIKS!!~ *gedik*
4hari cuti, arini baru masuk opis balik.. Sekali, password pc pon boleh lupa.. HAHAHA!!~

Siapa yg follow sy kat twitter & instagram tau lah ke mana sy pegi weekend aritu..
Tapi, dalam gumbira berjalan tu, rasa sedih jugak.. Sebab plan tak menjadi..
Plan asal sy nak ke Johor Bharu.. Pegi wedding Nomi, kawan sekolah teknik dulu..
Tapi, ada masalah yg tak dapat di elakkan.. Hmmmmmmm.. Y___Y
Tu lah, kita yg merancang.. Tuhan yg menentukan.. Its ok!~

Tak dapat pegi johor its ok lah, kita pi kedah la.. :D
Atleast jalan2 jugak kan..

DAY 1 



Sabtu 8pagi dah gerak dari putrajaya ke Alor setar kedah..
Untuk rombongan meminang abang Eshat..
Ni adelah first trip ku bersama family eshat.. Nevesssssssss sangat ohkeyy!!~ :p

Jam 4petang baru lah sampai Alor setar..
Dah redah hujan,panas,jemm,ada excident kt highway,singgah makan&solat dan dengan eshat 'terlanggar kucing' *sampai ke arini dia serbe salah* ,
sampai jugak dengan selamat nya.. Syukur~

Sampai2 je terus isik perut dulu, lepas tu terus gerak ke homestay..
Homestay besar.. Ada 3 bilik tidur, 2 bilir air..
Barang2 dapur semua lengkap.. Selesa sangat..
Kami duduk kat Taman Markisa rasa nya..
Dan dok melepak sambung buat sirih junjung & touch up hantaran..

DAY 2

Bangun pagi2, sarapan, pastu siap2..
Kol 11pagi dah gerak ke rumah Fatin(future SIL eshat) untuk rombongan meminang..
Rumah nye dari homestay tak smpai 15minit..
Tapi di sebabkan jemm kat jalan utama, jadi lambat sikit..


Dari kiri mak eshat, sy, kak ngah & maklong..
Bergambar depan homestay.. Tak nampak full pulak..
Serius selesa duk umah ni.. Ada aircond semua..


Ketibaan kitaorang di sambut mesra oleh keluarga daripada pihak perempuan..
Laksa kedah depa memang terbaik..
Cuma tak sempat nak makan rojak buah.. -__-!
Perut time ni pon tak bape sedap.. Meragam sajorrkk hari2 kat sana.. -.-!


Dan akhirnya.. Selamat di tunang kan dengan pilihan hati Abang Iwan.. :)
Tahun depan kita jalan pi kedah lagi.. YEAYYYYYY!!~ :D


Hantaran 7 berbalas 13 dulang..
Hantaran daripada pihak perempuan banyak makanan..
Cuma 2,3 je barang..


My future family.. WEEEEE!!~ :)


Dan kitaorang sempat je bergambar.. HIKS!!~
Nasib baik tak bergambar atas pelamin belakang tu tau.. :D
Kol 12tghari dah di jamu kan dengan makanan..
Lepas makan, balik homestay.. Siap2, jalan pi padang besar pulak..

Alor setar ke Padang Besar lebih kurang 1jam setengah..
Sebab hujan,jemm.. Agaknye time cuti sekolah kot..
Kat sana sy dapat beli skirt & cadar saje..
Sebenarnya dah terpikir nak beli cardigan..
Sudah nye, melalut beli benda lain.. Murah kot cardigan kat sana..
Skirt pon sy dapat rm25 jer..
Padang besar pukul 7mlm dah tutup.. Cepat nye!!~

Malam terus gerak balik Alor setar..
Kepala ku pon dah pusing2 dalam keta..
Mungkin makan gajus time tu kot!! -.-!

DAY 3

Pepagi dah kena kejut dengan nenek..
Suh bangun kemas2 beg nak balik putrajaya..


Dah bekpes, dah bawak beg masuk keta semua..
Nak tunggu check out 1130, kitaorg pi bergambar dulu kat sawah..
Belah tepi homestay je..


Penat dah bergambar, kita naik buaian pulak..
Taman permainan ni pon sebelah je sawah padi..
Happy nye eshat ni.. :)


Sebelum terus nak balik putrajaya, singgah dulu pasar rabu carik perkasam..
Kat sini byk jual kacang2,asam2,belacan,asam jawa,ikan perkasam & macam2 lagi lah..
Meehun sup kat sini pon not bad lah..
Cuma baju2 yang jual kat dalam ni, harga lebih kurang kat KL jer mahal nye.. -.-!


Maka teruskan lah perjalanan balik putrajaya..
Selamat jalan Alor Setaq Kedah..
Tahun depan insyaAllah datang lagi.. :)


Masa nk otw ke kereta lepas membeli belah kat pekan rabu tu, tetiba Eshat kasi benda ni..
Walaupon keychain semata, dah cukup buat sy tersenyum lebar otw balik KL.. NGEEEE!!~ :)
Nak beli kan benda lain takde, dia kasi sy yang ni..
Thanks Darling :)

Sampai putrajaya 9malam, Alhamdullilah selamat sampai jugak..
Tu pon ku tak terus balik umah..
Teman lagik si Eshat pi main futsal..
Mata pon dah kuyu2 je tengok bola futsal tu kecik besar kecik besar.. HAHAHA!!~

Percutian yang baru utk sy & banyak belajar benda baru..
Thanks Eshat bawak ku jalan-jalan.. :)

Love,
Rina Ellisa


16 comments:

  1. P Padang Besar syok shopping baju baby.
    Rambang mata dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laa yke kak.. sy rambang tengok baju & beg je aritu.. hihihi :P

      Delete
  2. eeeeeeeeeeeeee pekan rabu tuu ade laksa yg SEDAPP!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaaaaaaaaaaaaaaaa yke.. Rina makan meehun je.. Takpe2, next time pegi kite boleh try :)

      Delete
  3. Hamboiii jalan sakan nampak mak encikk !! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. takde lah sakan sngat awk.. Bese2 je.. huuhuhu :P

      Delete
  4. amboi jln sakan minah nih..
    mlm kang dya rina kt istgram tau..approve uyer :P

    ReplyDelete
  5. Nape x masuk siam terus... x jauh mana dr p. besau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. passport pon tak bawak time ni.. Klo tak dah masuk .. heee :D

      Delete
  6. Amboiiii...bestnya dy brjln.hepy tgok awk...alhmdulillah..oweys doakn utk awk cyg...mwahx!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. alhamdullilah.. thanks Elle :) muahhh!! MISS U Y__Y

      Delete
  7. OOO NAK DAPAT BIRAS LA NI. BESTNYA. AKAK NAK JENJALAN JUGAK PLEASE. TAHUN DEPAN NAK IKUT :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. InsyaAllah kak, tahun depan kita pegi okeh :)

      Delete
  8. nape muka eshat ni kadang-kadang macam lain. dalam gambar yang lepas macam lain. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain ek?? errrrr dlm gambr je kot.. kt lua dia still same.. hihi :P

      Delete