Followers

Thursday, 31 January 2013

Girls Day Out..

Hi & Assalammualaikum..

Sabtu, 26hb Januari keluar bawak adik2 & kazen pi jalan TAR..
Sorry lah adik2 ku.. 2,3 menjak ni kakak mu ni selalu ke jalan TAR je.. ~__~


Dari kiri : Ika(adik), Asna(sepupu), Anis(sepupu) & kakcik(adik)..
Kitaorang pi jalan TAR naik ktm,LRT jer..
Tak mampu lah nak bawak keta pi KL..
Dengan jem lagi.. Keta manual pulak.. Hmmmmmmmmm~~
Pikir banyak kali.. Buatnye jem teruk2, mau nangis tengah2 jalan sebab panik.. >__<
So, decide naik public transport je..

Gerak lepas ika balik keje, dalam kol 3 baru naik ktm..
Sampai KL Sentral kol 4petang, terus kelam kelibut naik LRT pi Masjid Jamek..
Lama dah tak naik public transport.. Terasa kejakunan & blur sekejap time tu.. HUHUHU!!~
Ika lagi hafal jalan2 mane.. Sy lupa.. =___=!

Sampai2 je terus terjah Syarikat Bunga Reben sebelah semua house..
Serius kat sini lagi byk benda.. Dan macam2 ada..


Seeeeeeeeeeeeeeeeeee!!~
Tudung bawal biasa, 2 tone, 3 tone macam2 colour ada..
Dari rm5 hingga rm20 je..
Pening pilih warna apa nak..

 

Macam2 ada..
Sapa2 yang suka pakai tudung bawal tu, boleh terjah syarikat bunga reben sebelah semua house tu..


Makcik yang tak tentu arah nak pilih yg mana..
Sampai shake2 tangan bila snap picture.. -,-!


Dan ni lah kitaorang pilih..
Macam2 kaler..
Yeayyyyyyyyyy!! Suka!!~ :D

Kat syarikat bunga reben sebelah semua house ni, ada macam2 bucu kerawang & crepe paper..
Rambang mata pilih.. @.@
Rasa nak beli semuanyaaaaaaaaaaaaa!!~

 

Dah beli tudung, lepak makan dulu..
Masing2 lapa..
Makan nasik lemak ayam telur RM5.50..


Kazen ku, Asna yang dah makin besar..
Tingkat 4 dah dia..
Tahun depan last sekolah.. Kejap je!

 

Adik2 makan nasik, sy makan ni je..
Tak lalu nak makan yang lain..


Kol 7mlm gerak balik dah..
Hantar diaorang semua pi umah makjang, sy keluar dating pulak.. HIKS!!~ :P
Next time kua jalan2 lagi ye..
Teman Along Ina beli barang lagi keh.. :P

Ada roger Sis Rina nak jumpa kat jalan TAR..
Tapi dia ada plan lain..
Tapi, still calling lagi masa kat jalan TAR..
Sebab Sis Rina memang ada kat situ time tu.. Cuma tak jumpa je..
Next time keh sis! :D

Love, Rina Ellisa

#Worldless #2

Hi & Assalammualaikum..


 Love, Rina Ellisa

Wednesday, 30 January 2013

#LirikLagu21 - Rembau Most Wanted By W.A.R.I.S

Hi & Assalammualaikum..


Dengar lagu Rembau Most Wanted ??
Tak penah dengar pon.. Rembau nama tempat penah lah dengar..
Dan penyanyi dia W.A.R.I.S..
Penah dengar??
Sy pon first time dengar.. HIKS!~ :P

Ok ok, lalu dengan semangat nye la, si buah hati intan payung dia pon google & dengar lagu tu..
Sekaliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!~
Rapper + bahasa NOGORI SEMBILAN..
Patut la beriya-iya la suh dengar.. Lagu nogori eh ghupo nyo.. -.-'

Ni lirik kat bawah ni..
Nak dengar, sila la google eh..
Yaw

Waghieh

Rembau Most Wanted yaw


I representin this place

Where people say murder is the case
REMBAU
the food gonna make your tongue blaze
Step forward,hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
Dats what Im doin
Hobin Jang Hobin
We aint trippin Jang
Tahun dopan ado laie
Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang(kito monang yo)
Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar



Teringek bilo poghah keringek

Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nk mati tapi gaji kocik anak
Itu orang dulu
Tak mcm budak2 sekarang
Susah sikit yo
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik2 cito2 angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo'an daratan
Sapo tak pueh ati
Jom kito jumpo dopan dopan



Being the most wanted

Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted



My brain works faster than computer

Cuz Im the prime mover
Entrepreneur yes I am
Weve been busy chasin dollars
Chillin at Mui Fong with my homies yaw
And If u keep talkin shit others might listening bro
Then gangin up, just pick up your gear
Listen dear
I aint messin wit the coward
I aint messin wit fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don't wake me up from my dream
C.R.E.A.M



Lombu ado tali takdo pon tak guno

Tunggu hujan dh ghobeh
Baru payung nk dibuko?
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah'an semuo urang
Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
KAU BOLEH POIE JALAN



Being the most wanted

Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted



Rajo Beralam

Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
12

Dengar lama-lama best pulak.. HIKHIKHIK!!~

Love, Rina Ellisa

#Wordless #1

Hi & Assalammualaikum..


Love, Rina Ellisa

Monday, 28 January 2013

Tutorial : Bunga Crepe..

Hi & Assalammualaikum..

Sy nak share tutorial buat Bunga Crepe..
Sy rasa ramai yg dah tau buat bunga ni..
Tapi, nak share jugak kat sini.. Hiks! :p

Bahan2 nya :-

1) Crepe Paper
2) Gunting
3) Dawai hijau No. 24


Crepe paper yang ni sy beli kat Thank Q nilai 3..
Kertas ni lembut sikit..
Ada 10pcs, harga RM4.90..


Memula, bukak lebar2 crepe paper ni..
Pastu bahagi kan dua bahagian..
Pastu bahagi kan pada dua bahagian lagi..




Pastu jadi lah camni..
Dan potong lah bagi dia cerai2 jadi sehelai sehelai..


Amek 4helai kertas crepe yg dah di potong2 tadi..


Lipat kipas sampai habis..
Lipatan sedang2 je.. Jangan kecik sangat, jangan besar sangat..


Pastu, ambik dawai no.24 ikat kat tengah2 kertas crepe yg dah di lipat tadi..


Gunting hujung kiri kanan lipatan tadi..
Gunting jadi kan bucu cam gambar kat atas ni..


Pastu, bukak lipatan tadi..


Dah jadi kelopak bunga, tarik selai2 kertas crepe ke atas..
Dan ulang lagi sampai kertas crepe dah terbukak semua nya..


Dan, jadi lah camni.. :D


Ni colour2 lain yg sy buat..
Yang colour biru, merah & kuning tu, crepe paper yang lain..
Beli kat Syarikat Reben Jalan TAR sebelah semua house..
So, jadi camtu lah.. Kelopak bunga nampak besar2 sikit..

Selamat mencuba!!~ :D

Love, Rina Ellisa

Sunday, 27 January 2013

Streethijab : Hijabi Story

Hi & Assalammualaikum..

27hb Julai 2012, 12:26pm sent email kepada streethijab untuk ruang 'Hijabi Story'..
27hb Januari 2013 baru di post entry.. Thanks so much Streethijab .. :)


Nak baca cite selebihnya, klik Hijabi Story From Rina Ellisa..
Happy reading u olls!!~ :D

Love, Rina Ellisa

Friday, 25 January 2013

Puisi Zahiril Adzim.

Hi & Assalammualaikum..

Mensaje mengoogle puisi Zahiril baca kan utk Sheira Ayob masa wedding diaorang..
Zahiril penulis blog jugak..
So, takde hal la kalau puisi dia sangat puitis.. :)


Aku pasti punya masalah
Tiap kali ingin menulis puisi buatmu
Entah kenapa, kuasa cintamu lebih hebat
Dari kata-kata yang akan terkeluarkan

Saat itu langsung aku setuju yang dirimu satu
Dan hari ini kau menjadi isteriku
Ampunkan aku kalau aku pernah berkasar
Ampunkan aku kalau aku pernah mengherdik
Ampunkan aku kalau aku pernah menjerit
Ampunkan aku kalau aku pernah terpekik, melolong

Isteriku, percayalah sebabnya ialah kasih dan cinta
Akan ku jaga kau seperti ku jaga diriku sendiri
Memang hidup ini tidak pernah ada jaminan keselamatan
Bahaya, ancaman di mana-mana
Tapi selagi kau dalam dakapanku
Aku berjanji akan menjagamu
Setiap saat dan waktu
Setiap siang dan malam
Setiap guruh dan hujan
Setiap panas dan terik
Setiap nafasku

Aku sering menadah telapak tangan
Dan memohon pada tuhan
Agar kau, bukan sahaja menjadi isteriku
Tetapi menjadi isteri yang disayangi Allah Ta'ala

Isteriku
Selamat datang ke hidupku
Selamat menjadi isteriku
Selamat menjadi ibu pada anak-anakku kelak
Selamat menjadi menantu ibu bapaku
Selamat menjadi adik dan kakak pada adik-beradikku
Selamat menjadi keluargaku
Selamat menjadi pelengkap hidupku
Selamat menjadi separuh dari aku..


Oh touching nyaaaaa!!~ T_T

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 23 January 2013

First Conversation With Sis Rina Hamid :)

Hi & Assalammualaikum...

Sebelum ni we oll borak pon balas2 komen je kat entry..
Pastu ada lah 1 ari tu sy email Sis Rina Hamid..
Sebab tengah survey2 kain lace..
FYI, Sis Rina nikah & reception dia pakai kain lace.. Sangat cantik..
Dan sampai ke hari ni, sy dah jatuh cinta dengan kain lace.. :D

Semalam mula lah kitaorang berwhatsapp pulak..


Sorry sis lambat on tenet.. Y__Y


Sis Rina whatsapp untuk tanye kan border lace yang sy post dalam entry aritu..


Sebelum ni, dah tau Sis Rina keje kat KLIA..
So tanye lah dia duduk mana semua..
Sekali, memang dekat je dengan rumah.. :)


Dan nanti kalau free-free, boleh lunch sekali kan kak :D

Seronok dapat jumpa kawan baru ni..
Lagi-lagi dekat dengan kita.. Lagi-lagi blogger..
So, share minat yang sama lah.. "Berblogging"!
Yela selalu dok borak kat alam maya je kan..
Tak mustahil kita boleh jadi kawan kat luar.. Sapa tau..

Love, Rina Ellisa

Monday, 21 January 2013

Syarikat Bunga Reben Jalan TAR..

Hi & Assalammualaikum..

Last weekend yang sangat padat dengan aktiviti..
Sesaje pegi survey-survey barang..
Boleh tau kat mana harga yang murah..
Kat mana ada barang2 yang kita nak..
Ada duit je, terus beli.. Senang!!~

Tpi entry ni, sy nak review Syarikat Bunga Reben Jalan TAR..
Sy tau kedai ni dari Ika (adik).. Sebab dia penah beli barang2 kat situ..
Bila bukak je tools box dia.. Haaaaaaa!!~
Macam2 ada.. Geram je tengok.. :P


Benda ni yang ku carik-carik..
Bucu kerawang untuk hiasan kat gabus@bantal untuk hantaran..
RM18 ada 44pcs..
Ada macam2 bentuk..
Cuma ada 2 colour, gold & silver je.. Size pon ada 2 je..
Boleh di lentur2 kan bentuk ni..


Border lace pon macam2 ada..
Dari besar sampai kecik..


Ni pin untuk letak kat brooch..
10pcs RM3.50..
Tapi ada yang jual 1 bundle.. Banyak lah isik dalam nya..
Harga bawah RM20..


Butang pon macam2 colour ada..
Yang ni RM22 ada 144pcs..


Paper beg pon macam2 design ada..
Tapi harga paper beg ni lebih kurang sama je dgn kedai2 yang lain..


Dan ni je berjaya di beli.. HAHAHA!!~
Dawai no 24.. Ada 37pcs batang je 1 plastik..
RM0.60 1 plastik..
Dawai ni lagi murah dari KK home Nilai 3..

Syarikat Reben ni ada branch yang lain..
Sebelah semua house pon ada..
Tapi yang tu sy tak pi survey lah..
Kedai yang ni berhadapan dengan KFC..
Betul2 tepi jalan besar je..

Gabus kat sini tak banyak pilihan..
Kat nilai 3 banyak lah pilihan..
Pearl kat sini pon kurang menarik.. Dan tak banyak jugak pilihan..
Kertas crepe pon tak banyak colour yang ada..

So dah tau apa yang ada, apa yang takde kat Syarikat Reben ni?
Next time datang, beli apa yang nak je..
Benda lain kita boleh carik kat Nilai 3.. :)

Love, Rina Ellisa

Sunday, 20 January 2013

Follower yang ke 300..

Hi & Assalammualaikum..


Sempena dah 10bulan berbelog, sy nak kasi gift..
Dan kebetulan followers pon dah 300..
Jadi nya, teringin nak kasi gift yang tak seberapa dari sy..

Tahniah Blog JualJual2uBlog follower yang ke 300 sy..
Email sy rina_ellisa@yahoo.com untuk tebus hadiah.. :D

Love, Rina Ellisa

Saturday, 19 January 2013

#LirikLagu20 - Dua Hati


Terjerat,ku diantara   
Dua hati yang tak pernah ku mengerti
Setelah banyak cinta,
Kuserahkan untuk dia yang menyakiti



Hidupku,merapuh karenanya
Lalu kau hadir menguatkan langkahku
Seakan-akan kamu
Tak izinkan diri ku menangis lagi

Bagaimana,caraku untuk memilikimu
Bila dia masih bersamaku
Tak ingin ku bodohi dirinya..



Haruskah ku...
Tersiksa oleh suatu dilema..
Ku ingin kau mampu memahami..
Dua hati yang ku cinta..



Hidupku,merapuh karenanya
Lalu kau hadir menguatkan langkahku
Seakan-akan kamu
Tak izinkan diri ku menangis lagi



Bagaimana,caraku untuk memilikimu
Bila dia masih bersamaku
Tak ingin ku bodohi dirinya..



Haruskah ku...
Tersiksa oleh suatu dilema..
Ku ingin kau mampu memahami..
Dua hati yang ku cinta..

*Siti Liza - Dua Hati*

Thursday, 17 January 2013

Tutorial Screen Capture Samsung Galaxy Y..

Hi & Assalammualaikum..

Sebelum ni kalau nak capture pape kat twitter, instagram mintak tolong eshat capture dari tab dia..
Pasni takyah mintak dia buat dah..
Sebab, sy dah tau Samsung Galaxy Y dah boleh buat.. YEAYYYYYY!!~ :P

Haritu godek2 fon.. Sekali, ada gambar capture screen la..
Haaaaaaa.. Ni mesti samsung Y mesti boleh ni..
Jenuh la try buat takleh jugak..
Penyelesaian nya, kita google saje..
Thanxs Cik Eka share tutorial ni..

Meh sy share camne..
Basic nya macam handphone samsung touch screen yang lain..
Guna butang home kat tengah2 dan butang power kat tepi..

Step 1
Tekan butang home dalam masa 2 3 saat..

Step 2
Dalam masa yang sama, tekan butang power sampai keluar "Screen Captured. Save as image file" ..

Step 3
Dah capture, carik balik gambar kat gallery..
Dalam folder screen capture..



Pastu, jadilah camni..
Happy gilerrr dapat capture screen.. HAHAHA!!~

Mula-mula nak buat tu, takleh je.. Lama-lama boleh dah..
Selamat mencuba!!~ :)

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 16 January 2013

+Wedding Sis Pija..

Hi & Assalammualaikum..

Undangan pertama untuk tahun 2013..
Kawan belajar UUM kat seremban dulu..
Kat kelas, sy rapat dengan Kak Pija je ni..
Tapi, takde lah setiap class kitaorang sama..
Sebab kitaorang amek course lain-lain..
Macam bulan ni sama class.. Bulan depan tak sama dah..

Nasib baik lah dah abeh belajar still contact lagi..
Dan aritu tetiba dapat jemputan kawen dia..
Terkejutttt.. Tapi happy sangatttttttttt!!~ :)


Banner sebelum sampai umah pengantin..
Kad jemputan tak bawak...
Kol 10pagi sms pengantin tanya jalan.. Pengantin tengah make up.. :P
Nasib baik lah senang je carik umah..


Kak Pija dah slimmmm.. Cantik!!~ :)
Sampai2 je pengantin tengah makan beradap..
Lambai2 dari jauh je..
Lepas makan, terus jumpa kak Pija..
Tu pon tak borak lama..
Pengantin kan, nak layan tetamu lain lagi..
Its ok kak.. Lain kali kita jumpa okey! :)


Ni je dapat amek gambar Kak Pija & husband..
Sama padan, sama cocok..
Semoga kekal ke anak cucu kak!! :)


Sebelum balik, buat wish dulu kat pengantin.. :)


Dan wish untuk Kak Pija..
Simple, tapi bermakna.. :)


Budak ni lah teman pi wedding aritu..
Eshat keje, jadik Adib lah mangsa kena teman.. HUHUHU!!~
Balik terus singgah makan cendol.. Layannnnnnnn!!~

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 15 January 2013

Cendol Leman Dawi, Seremban..

Hi & Assalammualaikum..

Last weekend aritu pi wedding kawan uum kat Pedas..
Harini konon nak transfer gambar la dari camera..
Sekali batteri camera takde.. =____=!
Guna gambar yg ada dalam fon jela..
Cerita wedding tu kemudian la ek..
Kita cite pasal cendoiiii dulu na..

Otw nak ke umah pengantin, memang lalu cendol ni..
So, dah cakap awal2 dengan Adib..
Balik kang kita singgah makan cendol la..
Cendol ni famous kat situ, sebab boleh refill banyak mana pon kita nak..


Nama nya Cendol Leman Dawi..
Gerai tepi jalan besar je..
Pakcik pakai apron tu owner dia, Pakcik Leman..
Dah beli cendol semua, duduk je bukan main menjela dia punya welcome speech.. HUHUHU!!~
Siap berpantun.. Nasib baik sedap di dengar pantun dia..


Harga cendol kat situ..
Sy & Adib makan cendol pulut.. RM1.50 satu..
Just nice la..


Selain cendol, ada nasi sop, rojak buah kat situ..
Di sebab kan dah kenyang baru balik dari umah org kawen..
Memang tak larat dah nak makan pape..
Kita rasa cendol jela..
Tapi, bau sup dia mengundang.. Sedappppp!!~


Duduk je, tak lenggah dah..
Slurrrrppppp dulu cendol pulut..
Makan tengah2 panas.. Layannnnnnnn!!~

Atas meja di sediakan ais & cendol untuk refill..
No need panggil diaorang untuk refill..
Di sebabkan kenyang lagi, so kitaorang tak refill la.. :)


Cendol pulut yang sedap..
Next time boleh makan lagi kat sini..
Kalau lalu nak ke pedas ni, boleh singgah tok sejuk kan tekak.. :)
Ingat kan balik nak snap2 dulu dengan pakcik yang sangat ramah tu..
Sekali dia dah masuk dalam dah.. Takde rejeki nampak nya.. :P

Love, Rina Ellisa