Followers

Monday, 28 January 2013

Tutorial : Bunga Crepe..

Hi & Assalammualaikum..

Sy nak share tutorial buat Bunga Crepe..
Sy rasa ramai yg dah tau buat bunga ni..
Tapi, nak share jugak kat sini.. Hiks! :p

Bahan2 nya :-

1) Crepe Paper
2) Gunting
3) Dawai hijau No. 24


Crepe paper yang ni sy beli kat Thank Q nilai 3..
Kertas ni lembut sikit..
Ada 10pcs, harga RM4.90..


Memula, bukak lebar2 crepe paper ni..
Pastu bahagi kan dua bahagian..
Pastu bahagi kan pada dua bahagian lagi..




Pastu jadi lah camni..
Dan potong lah bagi dia cerai2 jadi sehelai sehelai..


Amek 4helai kertas crepe yg dah di potong2 tadi..


Lipat kipas sampai habis..
Lipatan sedang2 je.. Jangan kecik sangat, jangan besar sangat..


Pastu, ambik dawai no.24 ikat kat tengah2 kertas crepe yg dah di lipat tadi..


Gunting hujung kiri kanan lipatan tadi..
Gunting jadi kan bucu cam gambar kat atas ni..


Pastu, bukak lipatan tadi..


Dah jadi kelopak bunga, tarik selai2 kertas crepe ke atas..
Dan ulang lagi sampai kertas crepe dah terbukak semua nya..


Dan, jadi lah camni.. :D


Ni colour2 lain yg sy buat..
Yang colour biru, merah & kuning tu, crepe paper yang lain..
Beli kat Syarikat Reben Jalan TAR sebelah semua house..
So, jadi camtu lah.. Kelopak bunga nampak besar2 sikit..

Selamat mencuba!!~ :D

Love, Rina Ellisa

21 comments:

  1. comel..meriah betul la.. rina buat tuk ape ni? or sesaje .. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesaje pon ok,rina..tringat pada my mum and arwah nenek yang suka buat bunga, dulu my mum and arwah suka buat bunga straw,tisu and tali rafia..skung tidak lagi..

      Delete
  2. Yeay ! Kita nak buat jugaklah. Tapi nak guna pastel color. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. sila buat & up entry keh makcik!!! :))

      Delete
  3. Ok cantik. Boleh consider untuk projek bunga telur. haha.

    ReplyDelete
  4. sgt rajin!!! lawa2 kaler tu...suka3

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. Thanks!!~ :D sy suka kaler2 camtu..

      Delete
  5. ieda ade juga buat mase wedding dulu, adeh perlukan kesabaran kan....

    ReplyDelete
  6. nak buat time tunang ni... tgh pk idea2 lg ni.. peningg... naseb baek rina nye entry ni jelas sikit mcm mane nak buat bunge ni.. huhu

    ReplyDelete