Followers

Thursday, 14 March 2013

eDay Irina : DIY Mini Pelamin..

Hi & Assalammualaikum..


*Tu hantaran daripada pihak lelaki (5dulang)*
Untuk pelamin sy DIY je.. Fikir utk DIY pelamin pon last2 plan..
Sebab otak dah tepu sangat bila dah dekat2 dgn hari tunang.. >__<
Tapi sebelum tu ada la google2 jugak pelamin camne sy nak buat..
Amek idea sikit2 & DIY sendiri..

Barang2 pelamin :-

1) Tirai pelamin
Sy beli kain jenis jersey kat Nilai 3.. Dapat RM3 semeter..
Beli 8 meter & dapat lah buat 3 bahagian..
Nasib baiklah kain ngam2 je dengan dinding umah nenek..
Kalau tak, kena larik lagi pi nilai3 beli kain..
Minggu2 terakhir tu, baru lah jahit kain tirai ni..
Alhamdullilah, sempat siap..
Untuk sangkut langsir, sy guna tali/rail yg utk sangkut langsir tu..
Dah jahit siap2 untuk masuk kan tali tu..

2) Fan Flower Wheel
Bulat2 kat belakang tu sy DIY sendiri.. Google je tutorial nk buat tu..
Sy guna A4 paper colourfull.. Kertas memang dah ada.. Jimat kat situ, takyah beli dah..
Habeih jugak la 2paket.. 1 paket colour pastel, 1 paket colour striking..
Kerah adik & kazen lipat2 kipas ni.. HIHIHI!!~
Yang tengah2 tu sy guna doily paper.. 100pcs RM5 je kat Nilai 3..
Agak azab jugak nak lekatkan FFW ni kat kain tu..
Kena guna jarum peniti baru lekat..
Puas jugak google, diaorang lekatkan FFW ni kat kain pakai apa.. Tapi tak jumpa..

3) Pasu  Kaca
Sy memang suka sangat pasu berisi air biru kiri kanan pelamin sy!
Pasu tu ika punya.. Dia guna time dia tunang dulu..
Dia beli KKHome Nilai 3.. Harga dlm belasan ringgit..
Air biru tu sy guna nila baju sekolah.. Titiskan dlm air hingga jadi wrna biru..

4) Bunga Atas Pasu
Bunga sy guna crepe paper je..
Lebih bunga utk hantaran, sy letak atas pasu..
Cucuk bunga crepe tu atas span hijau, pastu letak je atas pasu tu..
Walaupon simple je, sy suka.. :D

5) Stand Pasu
Stand pasu ni ika punya jugak time tunang dulu..
Cuma sy balutkan dengan kain biru..
Pakjang buatkan stand tu.. Nice!

6) Lampu tinggi
Lampu ni makjang punya.. Pinjam je..
Nak sewa lampu tinggi untuk pelamin mahal sangat lah.. Lom security deposit lagi..
Kalau dh campur sewa+security deposit harga lebih kurang beli je lampu tu..
Jadinya, kita pinjam jela umah makcik2 yg ada lampu tinggi.. :P
Lampu ni cantik.. Ada 3 colour cahaya.. Tpi, dalam gambar tak nampak pulak..

7) Spotlight
Kalau perasan, ada spotlight belakang tirai tu..
Spotlight pinjam Kak Dayah(opismate) punya..
Tenkiu kak!

8) Kerusi
Yang ni guna balik time ika tunang dulu.. Semua barang kalau boleh nk recyle je semua.. Jimat oooOOOOoo!!~

9) Bantal 4 segi
Bantal pinjam kak Faezah (opismate) punya..
Siap sekali dengan sarung bantul..
Kebetulan sama pulak dengan tirai warna cream..
Ada hati konon nk jahit sarung bantal sendiri, sekali memang tak menang tangan dah.. HIKS!~

10) Karpet
Sy guna 2 karpet.. 1 kak faezah punya, 1 makjang punya.. Jimat lagi kat sini.. HIHIHI!!~
Dan kebetulan jugak sama2 warna merah.. Corak jela lain sikit.. Tapi warna sama.. Asal boleh!
Nak sewa karpet bulu putih kt ika sewa dulu, tak sempat semua dah..

Cost untuk pelamin :-

Tirai 8meter : RM24
Doily Paper : RM5
Span hijau : RM1.50
Crepe paper : RM5

Total semua nya RM35.50 saje.. Jimat memang jimat!
Kalau boleh, DIY je mini pelamin utk tunang keh.. Jangan membazir..
Duit kalau kita sewa pelamin 3,4 ratus tu boleh beli/buat benda lain..
Melainkan uolls memang ada duit yg banyak, takde hal nak sewa semua nya.. :D

Hope, apa yg sy dah list kan dapat membantu kwn2 kat luar sana budget utk DIY mini pelamin..
Selamat mencuba yea!

Love, Rina Ellisa 

26 comments:

  1. untonglah Rina ramai yang sponsor hehehe
    simple n nice ur pelamin dear... WE suka sgt!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee.. syukur WE ade sedara mara & kawan2 yg membantu :)

      Thanks WE :D

      Delete
  2. betul tu dik.
    kalau bertunang ni mmg org nak jimat je.
    x perlu nak ala2 wedding gitu.
    mcm ni pun dah cukup cantik.
    masa akak dulu sarung cincin kt atas katil bilik je.
    xde pun mini2 pelamin ni semua.
    akak abis duit kt brg2 hantaran je.
    yg lain2 semua disponsor :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup betul..

      berjimat selagi boleh kak :D

      Delete
  3. cantik!! modal RM35.50, tp hasilnye cam RM500++ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. thanks :)

      pelamin angan ku modal RM35.50 je.. hihihi :)

      Delete
  4. nanti aku tunang RM20 je bajet..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus2 lin.. tu yg kita mau.. hahaha..

      Delete
  5. bilik pengantin awin ritu buat lebih kurang gini gak...pki FFW juga, lekat guna pin kat tirai ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohyke.. heee.. sme kan kita :D

      seksa tak guna pin lekatkn FFW ni >_<

      Delete
  6. Ramainya yang sponsor mak encik ni.
    Kita punya nanti awak nak sponsor apaaaa ?? :P

    Rindu gile kat awak !! Y_____Y

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak nak tirai tak?

      klo nk, lettme noe keh mydear :D

      Delete
  7. best nya .. modal ckit tapi hasil cantik n puas aty .. gud job dear .. nway congrats yea ..

    ReplyDelete
  8. Oooo nie lah yang digembar gembur tu eh. Auwwww. Rina tahu tak color baju tunang rina sama dengan tema kahwin fie. Auwww btw tahniah love.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha yke????? kebetulan ke ape.. hehehehe.. Thanks Fie :D

      Delete
  9. memang cute sgt2 pelamin rina tu..jimat dan padat :)
    masa akk dulu pun pelamin diy sendri je,tp barang2 semua sewa laa hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy nak sewa pon tak dan dah kak.. pinjam je brg2 kawn & makcik2.. hehehe :P

      Delete