Followers

Wednesday, 5 June 2013

Pandang ke Hadapan Rina!

Hi & Assalammualaikum..

Sejak sejak ni selalu atau kebetulan dan sana sini cerita pasal simpanan utk masa hadapan..
Bape hari lepas, sy ada training pasal investment & insurans..
Lepas dah dapat info pasal benda2 tu semua, baru lah tau sikit2..
Baru sekarang macam tersedar..

Dan arini blogwalking, terjumpa 1 entry yg agak menarik..
Dari blog Nelly..
Btw, thanks Nelly bagi permission share entry beliau kat blog ni..
Thanks so much beb! :)

Sy copy paste kat sini untuk rujukan sy & mane tau utk pembaca2 blog ku juge..

Tips ni sy belajar ms kursus kawin 2 tahun lepas. Penceramah tu kata, kalau kita nak pastikan kewangan keluarga kita stabil, kena make sure duit simpanan dalam bank sama jumlah dengan gaji yg kita dpt dlm tempoh 6 bulan. 

Contohnya, gaji bulanan adalah RM2000. Darab dengan 6 bulan, baki bersih dalam akaun bank sepatutnya ada RM12,000.... MINIMUM. Ada peserta kursus tanya, "Kenapa mesti 6 bulan minimum?' Penceramah tu cakap in case kita berenti kerja atau ada kecemasan yang menyebabkan kita tidak bole bekerja sementara, duit simpanan minimum tu bole cover perbelanjaan bulanan utk sementara waktu.

Kalau suami isteri bekerja, dua2 pihak kena ada simpanan minimum bergantung kepada berapa gaji bulanan kita. Habis tu, kalau gaji kita tu cukup makan utk perbelanjaan sebulan shj, smpai bila kena menabung utk mencapai simpanan minimum tu? Kaan? Itu la kata orang, sikit2 lama2 jadi bukit. Penceramah tu suggest cari la kerja sambilan lain, supaya tempoh utk mencapai simpanan minimum tu lebih cepat. 

Kadang2 ada masanya ada org mnt tolong dgn kita kan, so in case kita 'terpakai' duit tu, kita kena make sure kita ganti balik. Kalau pakai RM400, kena ganti RM400 atau lebih. Kalau nk difikirkan, mmg susah nak mencapai duit simpanan minimum tu tapi kena belajar pejamkan mata bila nampak benda yg kita suka.. Setkan sejumlah wang dari gaji bulanan kita tu utk disimpan. Yang paling penting kena pandai merancang perbelanjaan sendiri.. 

Dan sekarang sy kena sedar diri sikit..
Jangan boros boros boros boros & borosssssssssssssss sangat! -__-
Walapun eshat dah sound banyak2 kali kurang kan shopping, simpan duit nak kawen.. Hmmmmm..
Ku akan cuba sedaya upaya..

Pejam kan mata tengok orang travel sini sana..
Pejam kan mata tengok orang shopping itu ini..
Pejam kan mata utk benda2 yang membazir..

Walaupon payah untuk semua tu, akan ku cuba sehabis boleh..
Chaiyok2 Rina! :D

Love, Rina Ellisa

4 comments:

  1. insyaAllah boleh..mcm skang ni akak bnyk kumpul syiling2 je. sape sangka dgn syiling boleh beli set bilik tidur, tv dan mesin basuh kan? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah Kak sue :)

      waaa macam2 akak boleh beli ni..

      Delete
  2. yeahhhh...come on sayangggg...u can do it...
    mcm el la....da bpe lme x shopping taw...shopping pn bli brg hntaran...
    lpas kwen pn x lpas lg nk shopping,...
    sbb nye lpas kwen pn byk guna duit,..
    tp....inshaa Allah...org ckp lpas kwen rzeki kwen Allah bg lain...
    amin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah elle..

      nina kena kuat pendirian utk menyimpan :)

      Amin, mudah2 an ada rezeki utk kita yg nak kawen & lepas kawen nanti.. heee

      Delete