Followers

Wednesday, 28 August 2013

Cuka Hilangkan Tahi Lalat Pada Tudung.

Hi & Assalammualaikum..




Raya haritu nak pakai la tudung tunang warna kuning lace biru ni..
Tau tau je bertahi lalat!!! Y___Y
Terus google camne nak hilang kan tahi lalat tu..

Taip je "cara nak hilangkan tahi lalat pada baju", macam2 review keluar..
Ada review guna kan cuka..
Tapi ada yang berjaya ada yang tak..

Cubaan Pertama..
Letak cuka 3 titik, air 1 baldi kecik & rendam 1 malam..
TAK BERJAYA!!!

Cubaan Kedua..
Letak cuka 1 cawan, air 1 baldi kecik & rendam 1 malam..
Bangun esok pagi, tengok tahi lalat tu dah hilang..
YEAYYY BERJAYA!!!

Cara nya :-
1) Amek cuka 1 cawan..
2) Air 1 baldi
3) Kacau cuka & air bagi rata..
4) Rendam tudung/baju.. Biarkan 1 malam..
5) Bilas tudung & jemur bawah cahaya matahari..

Ada yang review tak menjadi guna cuka ni..
Ada yang review, baju yang dah lama bertahi lalat memang susah sikit nak hilang..
Ye, sy cuba rendam kain telekung, memang tak hilang la.. Y___Y

Cuka sebotol kecik ni RM1.90..
Boleh dapat 2 cawan je..

Selamat mencuba menghilangkan tahi lalat!

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 27 August 2013

Wedding Kak Dayah & Hamiro..

Hi & Assalammualaikum..

24 Aug 2013 (Sabtu), Dewan Integriti, Persiaran Duta KL

Alhamdullilah.. Akhirnya Kak Dayah pon dah jadi wife orang..
Tahniah kak Dayah! Happy for you.. :)
Doa doa kan urusan nurul lepas ni semuanye berjalan lancar.. Amin..

Gerak dari rumah dengan Kak Faezah..
Sampai dewan dalam pukul 1lebih..

Kak Dayah tak bersanding..
Dah berarak masuk dewan terus makan beradab..
Simple majlis & bermakna untuk kak Dayah & family..


Make Up by Kak Aida(officemate)..
Kak Dayah jarang make up.. Sekali tengok dia make up, naik seri muka.. Cantik!
Time ni nak balik dah.. Kak Dayah pon dah sakit2 kaki pakai high heel..
Dia tak biasa.. Kak Dayah jenis simple je orang nya..
Bergambar je keje kitaorang.. HAHA!!~ Biasa lah tu kan..



Pengantin pusing2 meja jumpa tetamu..
Selagi pengantin ada dekat2 situ, selagi tu la kitaorang bergambar.. HAHAHA!!~


Dengan firhan(anak kak faezah)..
Dulu pegang dia time baby2, sekarang dah besar pandai jalan dah..

Selamat Pengantin Baru Kak Dayah & Suami..
Moga berbahagia hinggan akhir hayat & kasih sayang sampai ke syurga..
Cepat2 masuk office kak.. Kitaorang semua rindu.. HEEEE!! :)

Love, Rina Ellisa

Sunday, 25 August 2013

Homemade : Spaghetti..

Hi & Assalammualaikum..



Lama dah teringin nak buat spaghetti..
Resepi mintak dari Kak Faezah..
Sebab spaghetti kak faezah sedap..
Dan pandai dah makan spaghetti ni..
Tu yang tetiba macam nak buat sendiri.. HUHUHU!!~

Buat spaghetti ni takde lah susah mana pon..
Cuma, cubaan yang pertama ni, tak sama rasa dengan kak faezah buat la..
Sebab sy tak abes kan 1 botol prego tu.. HAHAHA!!~
Patut le colour lain je..
Tapi sedap lah jugak.. :p

Kalau nak tau camne buat spaghetti, google je..
Confirm keluar bermacam-macam jenis resepi ni..

Love, Rina Ellisa

Saturday, 24 August 2013

Celebrated Belated Birthday.

Hi & Assalammualaikum..

Haritu ameer hari-hari tanya..
Along bila harijadi ameer.. Hari jadi ameer berapa haribulan..
Bila nak beli kek sambut hari jadi ameer..
Sedih plak dengar selalu sangat tanya..

Cakap dengan mak, kita buat makan-makan sikit lah..
Untuk makan family2 kita..
Sy beli kak.. Malam tu mak masak nasik ayam je..
Dan sy buat spagetti.. Tu entry lain nanti cerita..

Malam adik2 semua dah ada kat rumah, baru tiup lilin, potong kek..
Budak-budak kan.. Suka la diaorang..

sorry camera tab malam memang spoil!!!

Alaaa ameer lebar nye senyum.. :)
Ameer suka yea..
Suka tengok 3 beradik ni happy..
Muka baby pulak tak nampak full..

Sambut 5 orang sekali birthday..
Mak 19 July, Adib 19 June, Aidil 30 April, Ameer 12 Aug & Ariff 16 Jan
Ashiq tukang sibuk je kat situ nak potong kek.. HAHAHA!!~

suka gambar ni.. Banyak2 tangan nak potong kek.. :p

Happy belated birthday my love..
Sayang semua ketat-ketat!!!! =D
Nanti kita sambut lagi birthday potong-potong kek ohkey..

Love, Rina Ellisa

Friday, 23 August 2013

Appoinment Dentist 23 Aug 2013.

Hi & Assalammualaikum..

Dah 4bulan tak jumpa dentist, haritu baru jumpa balik..
Macam biasa dokter akan tanya nape dah lame tak datang.. HIHIHI!!~


Doctor tukar getah, pendek kan sikit wire atas..
Wire bawah doctor tak pendek kan..
Dah 6 hari, gusi belah atas sakit je..
Lepas tu dapat 2 ulser.. T__T

Lagi 3 bulan dah boleh cabut..
Tapi, nak cabut time nak kawen nanti lah.. HEHEHE!!~
Baru suprise.. =D

Dah bagitau doctor awal2, tahun depan nak kawen..
Tu doctor cakap lagi 3 bulan boleh la bukak..
Dan doctor pesan lagi, bulan depan datang lagi ye.. HAHAHA!!~
*Doctor tau lah tu sy akan skip lagi nextmonth.. :p


Haritu bawak areef..
Dia masuk la sekali.. Dia duduk belakang doktor..
Tak nampak la apa2.. HUHUHU!!~


Petang amek ika balik keje..
Sementara tunggu ika keluar opis, bergambar dulu dengan Ashiq dalam keta.. :D

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 21 August 2013

Happy Raya : Open House Umie Akmal, 11 Syawal 1434H.

Hi & Assalammualaikum..

Balik dari kampong, terus siap2 nak pegi umah Umie..
Dia ada buat makan-makan sikit..

Setahun ada tak jumpa dia.. HAHAHA!!~
Padahal rumah dekat je..
Camtu la bila dah ade life masing2..
Kadang2 nak jumpa pon tak sempat..
Bulan2 raya ni lah baru sempat jumpa..
Kalau tak raya, takde buat makan2 kat umah tak jumpa la kot kalau takde benda urgent.. HIKS!!~

Menu kat rumah umie mesti Nasi Ayam..
Sebab dia family dia bisnes ayam mentah..
Sok kawen along dapat diskaun tak nak beli ayam ni dik? HIHIHIHI!!~

Baju raya lace lace.. I is suka!! :D

Miss u lah!!


Errrrrr!! Gambar blur plak..
Takpe la, janji ada..

Tq dik jemput along datang..
Ibu siap pesan lagi sebelum balik..
Jangan lupe jemput kenduri nanti.. HEEE!!~
InsyaAllah..

Hope hubungan kita ni kekal sampai bila-bila..
Sampai dah beranak pinak cucu cicit sok..
InsyaAllah..

Jumaat, 16 Ogos 2013..
Aini datang beraya..
Dia kebetulan memang jalan beraya hari jumaat tu..
Dia beraya kat rumah makcik dia area2 nilai.. Singgah sekali rumah sy..

Dari sehari ke sehari nak jumpa anak dia.. Tak dapat2 jugak..
Last2 dia datang umah bawak baby.. HAHAHA!!~
Sorry tak dapat masak apa2 untuk aini & family..
Dapat makan kuih raya & dodol je.. Y____Y


camera tab malam memang teruk!! Dah edit, nampak lah jugak sikit2 muka balqis.. heehe..

Balqis dah 4 bulan baru dapat antie Elle jumpa kan..
Dia dah pandai senyum gelak & nak borak2 dengan orang dah..
Pandai tengok tv.. Cerdik!!
Budak class teknik 3 ramai jugak yg dah ada anak..
Anak aini ni tak tau la yang keberapa..
Lupe plak nak bilang sorang2.. HEHEHE!!~
Harap2 tahun depan bertambah lah lagi fruit doter/son anak2 teknik 3 ye kawan2 ku semua.. HAHAHA!!~

Nanti free2 kita jumpa lagi yea Balqis muchuk antie!! :D

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 20 August 2013

Happy Raya : Balik Kampung, 10 Syawal 1434H..

Hi & Assalammualaikum..

Weekend aritu baru dapat balik kampung, raya dengan Andung..
Ika dah balik sini, baru best berjalan..
Dapat balik 2 hari 1 malam je..

Day 1..

mamat ni poyo.. sikit2 amek gambar post kt wechat.. sikit2 amek video masuk keek.. Eyyuuuuuwww!!! HAHAHA!!~

Gerak balik kampung petang.. Tunggu adib balik kerja..
Sampai langat senja, pukul 730pm..
Turun je kereta Andung tanya..
Eshat mana, nape tak ikot..
Bukan nye nak tanya ika mane? mak mane? HUHUHU!!~
Mak, ika gerak lambat sikit.. Kitaorang gerak dulu..
Eshat kerja malam time tu, tak dapat ikot..

Sampai2 umah Andung terus makan nasik lemak..
Sambal nasik lemak Andung terbaik lah.. Ameer sampai 3 kali tambah nasik.. Mabeles sedap!

Lepas magrib siap2 semua, terus keluar beraya..
Beraya la selagi belum tido.. HUHUHU!!~


mikail (anak buah, anak sepupu).. dia ni cakap minang hebat!

me, baby & mikail.. baby suka sangat lasak2 dengan ika sekarang ni.. grrrrrr!!

Malam je 3 buah rumah beraya..
Rumah Nenek Mai(sedara, tapi tak sure hubungan camne)..
Rumah Angah Uni, mak sedara (akak arwah ayah)..
Dan rumah last rumah nenek soyah (sedara jugak, tapi tak sure hubungan camne)..
Tau sedara, tapi tak tau hubungan tu macam mane.. WEWEWE!!~

Borak2, makan2, sekali tak sedar dah pukul 12malam.. HAHAHA!!~



Balik tak terus tido..
Ameer, Ashiq & mikail terus tido.. Penat agaknye diaorang beraya..
Layan tb dulu.. Tengok cite hantu bonceng..
Kakak cousin (mak mikail) penakuittt.. Nak tengok, tapi takot.. Pe daaaaaa..
Borak2, gelak2, kol 2 baru tido..

Day 2..

Kalau balik kampong, pagi2 memang dah kena gegar dengan Andung.. HAHAHA!!~
Jangan harap lah nak bangun pukul 11 12 macam kat rumah kalau cuti sabtu ahad tu..
Bangun2 je sarapan semua dah siap..
Mandi, siap2, sarapan, lepas tu terus pegi ziarah kubur ayah..


Rasa dah lama tak datang ziarah ayah.. Y__Y
Sampai je, dari jauh nampak dah kubur ayah.. 
Walaupon 12tahun je dapat menagih kasih syg seorang ayah, sampai hari ni sy masih rindukan pelukan ayah.. SobssSobsss..
Selamat Hari Raya Ayah.. Moga roh di cucuri rahmat.. InsyaAllah, Amin..
AlFatihah..

Balik dari kubur, terus beraya..
Dalam 4 rumah je beraya..
Mak je pegi beraya rumah belakang, tepi, depan umah andung..
Kitaorang adik beradik masa kecik2 dulu lama jugak duduk kampong..
Tu mak ada jugak kawan2 dia kat sana..
Lepas arwah ayah meninggal, mak memang dah tak balik raya dah..
Tahun ni baru balik raya.. Lama jugak dah tak jumpa kawan2 dia..
Bila dah jumpa, masing2 borak tak ingat nak balik.. HIHIHI!!~ :D

Rumah 1st, Encik Salleh (kawan ayah)..
Umah dia belakang umah andung je.. Jalan kaki sampai..
Andung cakap dulu ada gambar encik salleh dengan ayah, tapi tak tau kat mana andung simpan..
Jumpa balik kitaorang, semua dah besar2.. Terkejut dia! :D

Rumah 2nd, Along Ani Darat (Andung panggil camntu)..
Sedara tak tau hubungan sedara macam mane.. KIHKIH!!~


Bergambar sebelum masuk rumah.. Time ni Ya Allah panas nye! T__T

Kakcik, Adib

Rumah 3rd, rumah mak angkat Adib (Cik Sal)..
Acik tu yang jaga adib masa kecik2 dulu, kalau mak pegi kerja..
Cik Sal ni bestfriend mak.. Borak pasal adib time kecik2 dulu je.. HOHOHO!!~

Rumah 4th, rumah nenek wie (sedara jugak)
Rumah nenek wie belakang umah andung je..
Nenek wie pon dah tak berapa sihat.. Jalan pon pakai tongkat..
Mata pon tak berapa nampak..
Dia cakap minang pon power!

Tu je sempat beraya.. Rumah kawan2 mak yang lain tak sempat nak ziarah..
InsyaAllah next time..

Tengahari dah gerak balik..
Mak dengan ika je gerak balik lambat..


Bergambar dengan Andung dulu sebelum balik..



Mak dengan Andung, dua orang yang sangat2 ku sayang..
Balik raya umah Andung tahun ni best & meriah..
Sebab merayau 1 kampung beraya..
Selagi ada rumah andung suruh beraya.. HAHAHA!!~
Tapi sy tak larat.. Surrender dulu!

Balik petang nak jumpa buah hati.. Rindu! HAHAHA!!~
Tak la.. Petang ni gi open house umah Umie..

Love, Rina Ellisa

Monday, 19 August 2013

Happy Raya : Lunch Date, Kak Ana's House.

Hi & Assalammualaikum..

Minggu lepas punye cerita..
Jumaat rehat lama, pergi beraya rumah kak Ana..
Sehari sebelum dah bagitau Kak Ana nak datang raya..

Sampai je umah, tengok Kak Ana masak nasik ayam..
Dapdapdapp..


Nampak simple.. Rasa tengok.. Sedap!
Beras sedap, salad & tomato fresshh.. Nyummm!!



Ada kuih kuih, kek lapis, dadih & nasi ayam..



Ni lah kak Ana, chef aritu..
Tq kak ana masak2 untuk kitaorang.. :p



Kak Faezah, Kak Nad..




Kak Dayah berseri-seri.. :D


Happy girl dapat nasik ayam yang super duper mabeles!! :D
Thanks kak Ana.. 
Tahun depan kitaorang datang beraya lagi.. HEHEHE!!~

Love, Rina Ellisa

Saturday, 17 August 2013

Raya Ayu Raudhah + Zaquan Adha.

Hi & Assalammualaikum..

Sy minat dua couple artis ni..
Nabil + Zira & Ayu Raudhah + Zaquan..

Kadang2 takleh tido malam, stalk IG diaorang.. HAHAHA!!!~

Kat bawah ni gambar2 raya Ayu Raudhah + Zaquan..










Sama cantik, sama padan.. Anak comil lagi.. Haishhhh!!~
Eh! cantik pulak kan baju raya diaorang colour merah cili ni..

Sumber : Instagram Ayu Raudhah & Zaquan..

Love, Rina Ellisa

Friday, 16 August 2013

Homemade : Biskut Batik.

Hi & Assalammualaikum..

Sebab bosan sangat kat rumah cuti raya haritu..
Pergi speedmart beli barang nak buat biskut batik/kek batik ni..
Resepi paling senang dalam dunia bagi sy.. HAHAHA!!~

Sangat senang nak buat..
Serius!
Sy dah lah macam penyegan je kan nak masuk dapur masak..
Try buat biskut batik ni, terus rasa nak buat lagi.. HEHEHE!!~


Bahan-bahan biskut marie 1 paket, buttercup 250gram, susu pekat 1 tin, milo paket kecik (takde dalam gambar), asen vanilla (takde dalam gambar)..
Milo dah ada kat umah, pakai je..
Ada cerita pasal asen vanilla ni.. :p

Siap tanye counter lagi asen vanilla duk kat mana..
Dah sampai rak tu, belek2 la ni ke benda nya..
Hmmm takpela.. Takyah la beli.. Nanti salah beli membazir..
Padahal dah google dulu resepi sebelum buat biskut ni..
Teragak2 nak beli asen vanilla.. HAHAHA!!~

Cara cara nak buat biskut batik ni adalah :-

1) Cairkan 250gram buttercup dalam periuk/kuali panas..
2) Dah cair masuk kan susu pekat 1 tin & milo 1 paket kecik tu..
3) Gaul sampai rata & mengelegak..
4) Tutup api & masuk kan bahan2 yang dah siap di campur tadi dalam bekas besar. Utk mudah nak gaul dgn biskut nanti..
5) Sedia kan bekas untuk sejuk kan biskut ni.. Make sure alas dengan plastik utk elak melekat2 nanti masa nak potong dari bekas..
6) Last sekali, sejuk kan dalam peti sejuk kat tempat beku tu..
7) Lebih kurang 4 5 jam dah boleh makan..
8) Siap!


Biskut tu ameer yang tolong patah kan 4.. Pandai ameer..
Bangga lak tu dapat patah2 kan semua biskut tu.. HAHAHA!!~

Tu coklat yang dah siap.. Dan get ready utk gaul kan dengan biskut2..



Dah siap gaul..



Bekas yang kena letak plastik..
Kalau tak nanti melekat2 masa nak potong..
Bila dah letak plastik ni, bila nak potong, angkat je sekali plastik & biskut batik keluar sekali..
Senang!


Dah siap letak kan biskut batik ni..
Masa masuk kan dalam bekas, mampat2 kan biskut ni..


Taraaaaaaaaaaaaa!!!
Ni lah hasil nya..
Mak cakap sedap.. HEHEHE!!~
Dan mak tak caya sy boleh masak.. :D
Lagi2 eshat.. Teruja dia sy boleh buat biskut ni.. HOHOHO!!~

Eshat datang umah, ameer siap kecoh bagitau abang eshat dia ameer tolong along patah2kan biskut ni..
Siap bagitau lagi camne nak buat biskut ni..
Seee.. Senang sangat resepi ni.. Ameer 6tahun pon boleh ingat.. :D

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 13 August 2013

Happy Raya : 5 Syawal 1434H.

Hi & Assalammualaikum..

Ika dah balik sini, baru best nak jalan raya..

Rumah 1st, rumah Makjang kat BBST je..



Makjang masak meegoreng je..
Sampai dah gomok sorang ni, terjah pegi makan nasik.. HAHAHA!!~


Mak, Poksu & Makjang..




Mak, Me & Makjang..


Bergambar dulu sebelum keluar beraya ke next rumah..

Rumah kedua, Induk Senah (Sepupu Mak)..

Masuk2 je umah dia ada backdrop time sy tunang dulu..
Cantik.. :)
Saje2 buat.. Memang utk bergambar org datang raya..


Memula kitaorang2 je..
Tunggu time nak balik..
Semua nya menyelit..


Sepupu, dua pupu..


Haa ni gambar time nak balik..
Dengan nenek pon sekali bergambar.. HIHIHI!!~




Dak kenit ni Ryan..
Pak dia sepupu dengan mak sy.. Kiranya kitaorang 2 pupu lah kan..
Pak dia sebaya dengan sy, dan 1 sekolah pon dulu..

Rumah ketiga, rumah sepupu, Ayu..

Dalam pukul 10lebih baru sampai umah dia..
Petang tu dia dtg raya umah nenek..
Ika la pergi deal dgn mak mertua ayu cakap nak datang raya..
Jadi, mak mertua ayu masak la mee goreng lagi..



Anak ayu, Adam Mikail..
Ni anak buah yang keberapa tak tau.. Banyak sangat dah anak buah..
Sepupu2 pon ramai yang dah kahwin..
Anak buah umur 21tahun pon ada..

Best dapat raya berjalan umah2 sedara..
Mana yg jarang2 jumpa tu, time2 raya lah baru jumpa..
Padahal rumah dekat2 je.. :D

Love, Rina Ellisa