Followers

Friday, 16 August 2013

Homemade : Biskut Batik.

Hi & Assalammualaikum..

Sebab bosan sangat kat rumah cuti raya haritu..
Pergi speedmart beli barang nak buat biskut batik/kek batik ni..
Resepi paling senang dalam dunia bagi sy.. HAHAHA!!~

Sangat senang nak buat..
Serius!
Sy dah lah macam penyegan je kan nak masuk dapur masak..
Try buat biskut batik ni, terus rasa nak buat lagi.. HEHEHE!!~


Bahan-bahan biskut marie 1 paket, buttercup 250gram, susu pekat 1 tin, milo paket kecik (takde dalam gambar), asen vanilla (takde dalam gambar)..
Milo dah ada kat umah, pakai je..
Ada cerita pasal asen vanilla ni.. :p

Siap tanye counter lagi asen vanilla duk kat mana..
Dah sampai rak tu, belek2 la ni ke benda nya..
Hmmm takpela.. Takyah la beli.. Nanti salah beli membazir..
Padahal dah google dulu resepi sebelum buat biskut ni..
Teragak2 nak beli asen vanilla.. HAHAHA!!~

Cara cara nak buat biskut batik ni adalah :-

1) Cairkan 250gram buttercup dalam periuk/kuali panas..
2) Dah cair masuk kan susu pekat 1 tin & milo 1 paket kecik tu..
3) Gaul sampai rata & mengelegak..
4) Tutup api & masuk kan bahan2 yang dah siap di campur tadi dalam bekas besar. Utk mudah nak gaul dgn biskut nanti..
5) Sedia kan bekas untuk sejuk kan biskut ni.. Make sure alas dengan plastik utk elak melekat2 nanti masa nak potong dari bekas..
6) Last sekali, sejuk kan dalam peti sejuk kat tempat beku tu..
7) Lebih kurang 4 5 jam dah boleh makan..
8) Siap!


Biskut tu ameer yang tolong patah kan 4.. Pandai ameer..
Bangga lak tu dapat patah2 kan semua biskut tu.. HAHAHA!!~

Tu coklat yang dah siap.. Dan get ready utk gaul kan dengan biskut2..



Dah siap gaul..



Bekas yang kena letak plastik..
Kalau tak nanti melekat2 masa nak potong..
Bila dah letak plastik ni, bila nak potong, angkat je sekali plastik & biskut batik keluar sekali..
Senang!


Dah siap letak kan biskut batik ni..
Masa masuk kan dalam bekas, mampat2 kan biskut ni..


Taraaaaaaaaaaaaa!!!
Ni lah hasil nya..
Mak cakap sedap.. HEHEHE!!~
Dan mak tak caya sy boleh masak.. :D
Lagi2 eshat.. Teruja dia sy boleh buat biskut ni.. HOHOHO!!~

Eshat datang umah, ameer siap kecoh bagitau abang eshat dia ameer tolong along patah2kan biskut ni..
Siap bagitau lagi camne nak buat biskut ni..
Seee.. Senang sangat resepi ni.. Ameer 6tahun pon boleh ingat.. :D

Love, Rina Ellisa

2 comments:

  1. Ni memang kek paling senang dalam dunia haha. Tryla puding caramel pulak

    ReplyDelete
  2. Hahaha. Kite suke tengok kek batik. Tapi tah kenape kite tak suke makan. Kahkahkah. :D

    ReplyDelete