Followers

Thursday, 31 October 2013

Wedding Preparation : Bridezilla Mode Is On!

Hi & Assalammualaikum..



Baru je update checklist.. Banyak lagi belum setel.. GULP!!~
*.*
Love, Rina Ellisa

Wednesday, 30 October 2013

Wedding Preparation : Checklist Wedding Irina

Hi & Assalammualaikum..



Kalau di kira-kira, tak sampai 8bulan pon lagi wedding sy.. Uwaaa!!
Preparation?
Ade lah buat sikit2..
Survey pelamin, make up, OP, OV, door gift dan lain-lain..
Dan yang paling best, lepas je tunang terus berangan-angan nak honeymoon kat mane.. HAHAHA!!~

Sebelum ni ada draft checklist kat excel, kat tab..
Kali ni kena letak kat blog..
Nanti rindu-rindu boleh baca.. HIKHIKHIK!!~

Sebenarnya, tak tau nak mula kan preparation kat blog ni macam mane..
Banyak jugak blog walking blog b2b..
Daripada situ dapat dah sikit2 ilmu camne nak buat..
Bila baca blog2 b2b, teruja lain macam.. Best!

Awal-awal tahun aritu busy PRU13, ika kawen then raya..
After this.. Kena fokus kan preparation kawen sy pulakkkk..
Duit pon dah boleh fokus untuk kawen jugak..
Please stop SHOPPING rina!
Please stop membeli benda yang bukan2!

Sekarang sy sendiri akan rasa & alami buat persiapan kahwin..
So, here we go dengan checklist sy!


Wedding Checklist Irina :-

1) Kursus Kahwin

2) HIV Test

3) Daftar Nikah

4) Items Penting!
- Mas kahwin
- Duit hantaran
- Emas batal air sembahyang
- Upah tok kadi

5) MUA
- Nikah
- Sanding
- Bertandang

6) Pelamin

7) Outfit
- Bride
* Baju nikah/Baju Sanding/Baju Bertandang
* Tudung
* Veil
* Handbouequet

- Groom
* Baju melayu/Baju Sanding/Bertandang
* Songkok
* Singlet
* Stokin
* Kasut

- Bride's & Groom 's Family
* Family Rina
* Family Eshat

- Bridesmaid
* Kain Ela
* Tugas

8) Official Photograper
- Nikah
- Sanding
- Bertandang
- Outdoor Session
- Post Weeding

9) Official Videograper
- Nikah

10) Khemah

11) Kad Undangan
- Senarai Jemputan

12) Doorgift
- Tetamu
- Family Eshat

13) DJ 

14) Kompang

15) Inai
- Jari
- Ukir

16) Bilik Pengantin
- Katil
- Cadar
- Karpet

17) Hantaran

18) Mini Pelamin (Utk Nikah)
- Bongkah cermin
- Carpet putih
- Lampu

19) Lauk Pauk
- Nikah
- Tahlil
- Bersanding
- Makan beradab

20) Penanggah
- Tuala Good Morning
- Brooch 

21) Others
- Guest book
- Signage
- Bungga Manggar
- Bunga telur
- Carpet
- Langsir
- Badge button family
- Aturcara majlis
- Kek/Pulut Kuning (utk potong)
- Contact lense
- Mani & Pedi
- Gunting Rambut

22) Post Wedding

23) Honeymoon

24) Rumah sewa

Ni baru checklist kan apa yang nak..
Hope takde yang tertinggal.. InsyaAllah..
Moga di permudahkan semua nya.. Amin..
Nak checklist lain, klik SINI ..

Last updated 12 Aug 2013 (234 days to go)

Love, Rina Ellisa

Wedding Preparation : Barang-Barang DIY

Hi & Assalammualaikum..

29 Sept 2013 (Ahad), Syarikat Bunga Reben Jalan TAR KL

Sejak2 lepas tunang aritu, memang dah tak beli dah barang2 DIY..
Nak kawen ni, baru lah checklist apa nak DIY, apa yang nak kena beli..

Tempat faveret beli barang2 DIY adalah Syarikat Bunga Reben (SBReben)..
Barang2 kat nilai 3 mahal lah..
Tu macam tak minat je nak beli barang2 kat nilai 3 tu..
Kalau beli carpet2 boleh la kot..

Mintak eshat snap2 kat gambor konon2 tengah busy memilih.. HEHEHEHE!!~ :p


Tengah memilih kain net..


Check list..



Sy jumpa "spark" eh nama dia.. 
Ala yang benda tajam2 kat kasut tu..
Mencari2 jugak benda alah tu.. 
Rupa nya kat SBReben ni ada..
Ada colour silver & gold.. 
Macam2 saiz pon ada..
Lepas ni kalau nak guna, dah tau kat mana ada..

cuba teka nak DIY apa? hehehe

Dan ni hasil ke SBReben..
Mintak2 lah cukup barang2 ni..
Kalau tak cukup, kena lah pergi lagi SBReben..
Memang niat nak pergi lagi, sebab dah jatuh hati dengan payung lace kat SBReben.. :p


Total barang2 aritu RM63. 90..
Rasa berbaloi lah dari beli barang 1 item ready made yang sy nak DIY nanti..

Seronok masuk SBReben ni.. 
Kalau tak sejam dalam ni tak sah..
Tau2 je kang dalam wallet tinggal duit syiling je.. 
HAHAHA!!~

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 29 October 2013

Dinner, Bollyglitz 2013..

Hi & Assalammualaikum..

26 Oct 2013 (Sat), PICC Putrajaya

Lebih kurang 3 minggu kitaorang buat persiapan nak pegi dinner.. Semangat tau!
Takde la persiapan apa pon.. 
Cuma beli saree/punjabi, tempah saree, carik gelang, pakai inai semua..
Bukan selalu babe company buat dinner.. Kena la all out.. Gittuwwww!!~ HAHAHA!!~

2tahun lepas company buat dinner kat SACC Shah Alam..
Tahun 2013 ni buat kat Putrajaya pulak.. 
So, fair lagi bagi staff yg duduk dekat2 dengan office ni..
Sebelum ni kitaorang yg kena turun jauh2.. Tahun ni sape yg duduk jauh2 plak turun sini..

Gigih tau kitaorang ni yg pakai saree carik tutorial kat utube la..
Tanye antie kedai yg kitaorang beli saree tu la..
Kalau tak pakai saree, tak kan ade nak explore semua tu..
Dah explore baru lah tau.. 

530-600 janji jumpa kat surau PICC dengan officemates..
Lepas magrib, terus siap kat situ.. Semangat tau kitaorang.. HAHAHA!!~
Sy dengan Kak Aida pakai sareee.. Haaaa hamek kau.. Bising gile bersiap kat surau.. HAHAHA!!~
Sikit2 kak Aida macam mana pakai saree niiiiiiiii.. Kak Aida jerit dari jauh je.. Sy lilit la sendiri.. 
Kak Aida pon tak kuasa nak melayan sy pakai.. Pakai la kau sendiri.. HAHAHA!!~
Mengadakan nak pakai saree sangat! =D

Semua orang dah pegi ballroom, tinggal kitaorang duaorang kat surau lagi.. Tak siap2 lagi..
Sekali masuk ballroom, semua dah penuh.. 
Nan hado la kak Aida oii nak lalu carpet merah.. HAHAHA!!~
Nasib baik seat nak cop siap2.. Kalau tak, nangis la duduk kat lantai.. KIHKIH!!~


Menu  malam tu ada..
Sotong ala "Long Poh", Kari Ayam Berkentang, Ikan Masak Masam Manis, Udang Goreng Mentega, Kambing Masala, Sayur Campur..
Air Kopi/Teh & Orange..
Dessert Aiskrim, Puding Mangga & Jambu air..
Catering dari Sama Sama Hotel KLIA..
Makanan sedap.. Sy suka kalau makanan dari Sama Sama Hotel KLIA..



Dah start time ni..
VIP pon dah duduk kat meja..


My officemates dengan Dato' AC Mizal..
AC Mizal host malam tu..
Seronok gak dia.. Lawak pon lawak..

Artis jemputan malam tu sape lagi kalau bukan Anuar Jain!!!!!
Grrrrrrr!! Sorry tak minat la dia.. -.-'




Malam tu dia nyanyi 5 lagu.. 
Semua lagu dia tangkap leleh je.. Alahai.. Tak kena tema betol la..
Nyanyi la lagu bollywood ke.. Tak sporting betul.. *Eh! Banyak complain lak :p*
Tapi dasyat la diaorang yg minat kat Anuar Jain.. Fanatik betol..

Ada sorang makcik(gambar takleh letak, bahaya!) ni.. 
Dia naik stage time Anuar Jain nyanyi.. Dia punya fefeeling atas stage tak tahan betol.. HAHAHA!!~
Kitaorang kat bawah ni menjerit tengok dia.. Menjerit takot dia cium Anuar Jain.. EKEKKEE!!~
Dia punya tenung Anuat Jain, uuuhaiiiiii.. Kemain tau makcik ni!!!

yang kat belakang tu dah kenapa????

Time ni Anuar Jain dah turun bawah.. Kena serbu la dia.. Apa lagi..
Sebab ramai gile nak bergambar dengan dia..
Kalau tak peluk tak sah.. Ishhh Ishhh..
Uollss ni kan.. Dasyat tau..

Pemenang best dress yg pegang hadiah tu..


Ni finalist untuk best dress malam tu..
Best Dress Male pemenang nye dari department kitaorang..
Cayalah.. 2 kali berturut-turut dah menang..

So, kat bawah ni gambar2 malam dinner aritu..
Asal sorang pose, camera ready nak snap, automatik memasing datang serbu.. HAHAHA!!~
Dah beratus gambar agaknye malam tu..


Kak Maria, Me & Kak Yana


Kak Faezah, Me, Kak Maria & Kak Aisha

 Selagi majlis lom start, selagi tu bergambar..

Kak Aida
Sy make up sendiri je malam tu..
Terkial-kial la nak pakai bulu mata pelesu.. HAHAHA!!~ 
Kak Aida ni dia memang MUA.. 
No wonder la make up dia cantik..

My officemates

 Uolls glowing2, glitters tau..

carik mana saya??

Gambar ni sy nampak tangan je melambai-lambai.. Sedih!! HAHAHA!!~



Tengok, asal dan je bergambar.. HIHHIHI!!~
Time ni VIP otw nak masuk dah kot.. =D


Sempat lagi kitaorang bergambar kat pintu masuk..




Sy first time pakai saree ni..
Nak tau sy beli kat mane & berapa harga semua, boleh klik SINI ..
Sy ada buat entry sebelum ni..
Nak selamat pakai saree ni, kena banyak tempat kena pin..
Kang tak pasal2 je tengah jalan2 terlucut saree.. HAHAHA!!~




Kekonon pose macam model kat banner kat stage tu.. EKEKKE!!~


Sebelum balik, amek gambar dulu kat stage..
Time ni best! Sebab semua lighting ke arah kitaorang.. WUHUUU!!!~~


Bergambar ramai-ramai kat luar..
Tak semua ada time ni.. Ada yg dah balik..


Candid.. =D
Uolls sporting la.. Yeeeeahhhh!!!~


Pose lagi..


Me with our GM..

And last posing dengan kak Aida..
Layan jela gambar kat bawah ni.. =D





Tu lah cerita malam dinner aritu..
Nombor bertuah takde luck.. So, tak dapat lah lucky draw..
Tapi doorgift dapat pendrive 4GB..

Sekarang tengah pikir.. 
Apa nak buat dengan saree ni..
Nak simpan ke, nak buat baju kurung moden ke, nak pakai masa malam berinai ke, nak sewa kan ke???
Sebab, lepas ni memang tak pakai dah sareee ni..

Tunggu nak hantar dobi je saree ni.. Bau india tak hilang-hilang lagi.. Y__Y

Love, Rina Ellisa

Monday, 28 October 2013

Teaser - Bollygiltz

Hi & Assalammualaikum..


Teaser 1 gambar dulu.. 
Ada banyak lagi gambar kat camera canggih..
Yang gambar konpom jadi dabommmsss.. :p
Nak harap camera tab sy, memang frust la.. Gambar tak cantik! Y__Y
So, tunggu collect semua gambar2 dinner aritu, baru feel nak update.. HIHIHI!!~
Tungguuuuuuuu~

Love, Rina Ellisa

Sunday, 27 October 2013

Wedding Preparation : Dress Glitter Part 2

Hi & Assalammualaikum..

Kalau tengok dress yg bling bling tu melting nye.. :O
Cantik nye kalau sanding pakai bling bling.. HIKS!~
Sebab dah berkenan sangat-sangat, sy akan google google lagi tanpa rasa serba salah.. HAHAHA!!~










Cantik kan?












Dress glitter hitam ni elegant nye..
Cantik semua nya..



Untuk bridesmaid..
Nice..


Oh cantik nya! Y__Y


Ni cool!


Semua gambar2 kat atas ni, hasil GOOGLE

Sy ada jumpa 1 FB yang jual fabrik ni..
Dia jual dari RM40-RM60 semeter untuk fabrik sequin ni..
Macam2 boleh buat baju dengan Fabrik ni.. Cantik!
Takpela, kalau eshat tak bagi buat baju sanding, berangan jela nak pakai.. Y___Y

Love, Rina Ellisa