Followers

Wednesday, 30 October 2013

Wedding Preparation : Checklist Wedding Irina

Hi & Assalammualaikum..



Kalau di kira-kira, tak sampai 8bulan pon lagi wedding sy.. Uwaaa!!
Preparation?
Ade lah buat sikit2..
Survey pelamin, make up, OP, OV, door gift dan lain-lain..
Dan yang paling best, lepas je tunang terus berangan-angan nak honeymoon kat mane.. HAHAHA!!~

Sebelum ni ada draft checklist kat excel, kat tab..
Kali ni kena letak kat blog..
Nanti rindu-rindu boleh baca.. HIKHIKHIK!!~

Sebenarnya, tak tau nak mula kan preparation kat blog ni macam mane..
Banyak jugak blog walking blog b2b..
Daripada situ dapat dah sikit2 ilmu camne nak buat..
Bila baca blog2 b2b, teruja lain macam.. Best!

Awal-awal tahun aritu busy PRU13, ika kawen then raya..
After this.. Kena fokus kan preparation kawen sy pulakkkk..
Duit pon dah boleh fokus untuk kawen jugak..
Please stop SHOPPING rina!
Please stop membeli benda yang bukan2!

Sekarang sy sendiri akan rasa & alami buat persiapan kahwin..
So, here we go dengan checklist sy!


Wedding Checklist Irina :-

1) Kursus Kahwin

2) HIV Test

3) Daftar Nikah

4) Items Penting!
- Mas kahwin
- Duit hantaran
- Emas batal air sembahyang
- Upah tok kadi

5) MUA
- Nikah
- Sanding
- Bertandang

6) Pelamin

7) Outfit
- Bride
* Baju nikah/Baju Sanding/Baju Bertandang
* Tudung
* Veil
* Handbouequet

- Groom
* Baju melayu/Baju Sanding/Bertandang
* Songkok
* Singlet
* Stokin
* Kasut

- Bride's & Groom 's Family
* Family Rina
* Family Eshat

- Bridesmaid
* Kain Ela
* Tugas

8) Official Photograper
- Nikah
- Sanding
- Bertandang
- Outdoor Session
- Post Weeding

9) Official Videograper
- Nikah

10) Khemah

11) Kad Undangan
- Senarai Jemputan

12) Doorgift
- Tetamu
- Family Eshat

13) DJ 

14) Kompang

15) Inai
- Jari
- Ukir

16) Bilik Pengantin
- Katil
- Cadar
- Karpet

17) Hantaran

18) Mini Pelamin (Utk Nikah)
- Bongkah cermin
- Carpet putih
- Lampu

19) Lauk Pauk
- Nikah
- Tahlil
- Bersanding
- Makan beradab

20) Penanggah
- Tuala Good Morning
- Brooch 

21) Others
- Guest book
- Signage
- Bungga Manggar
- Bunga telur
- Carpet
- Langsir
- Badge button family
- Aturcara majlis
- Kek/Pulut Kuning (utk potong)
- Contact lense
- Mani & Pedi
- Gunting Rambut

22) Post Wedding

23) Honeymoon

24) Rumah sewa

Ni baru checklist kan apa yang nak..
Hope takde yang tertinggal.. InsyaAllah..
Moga di permudahkan semua nya.. Amin..
Nak checklist lain, klik SINI ..

Last updated 12 Aug 2013 (234 days to go)

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment