Followers

Monday, 4 November 2013

Wedding Preparation - DIY Bunga Telur Part 2

Hi & Assalammualaikum...

Sambungan daripada DIY Bunga Telur Part 1

Finally, siap jugak DIY bunga telur ni.. YEYYYYYY!!~
Senang je rupanya buat..
Kalau tekun buat, 1 hari boleh siap 50 batang tau..
Tapi bunga crepe dah siap-siap buat & kembangkan la..
Bunga crepe tu time2 tengok tv ke, rajin-rajin kan lah buat..


Ni bunga telur warna biru pulak..
Kan sy guna balik bunga crepe masa tunang dulu.. =D



Simpan lelok dalam kotak..
Nak kenduri, keluarkan balik..

 
Total ada 4 kotak semua..
Dapat 103 batang bunga telur..
Seronok plak dapat siapkan bunga telur..
Tak pernah terpikir pon nak sendiri.. WEEE!!~
Jadi nya, kat sini sy nak share Tips DIY Bunga Telur ni..
Tapi untuk 100pcs la..
Kalau nak buat lagi banyak, kira conggak sendiri la ye..
Harap membantu la..
Sy tak dapat nak share tutorial, sy share pape yg boleh ye..

Tips DIY Bunga Telur Rina Ellisa :-

1) Kain Net (untuk letak telur)
Beli kain net 2meter cukup.. Tu pon ada lebih nanti
Potong ukuran 16cm x 22 cm..
Kalau nak senang, amek je kain net yg dah ada kat bunga telur yg mak kita dapat pegi kenduri kahwen tu.. :p
Gunting je ikut ukuran.. Setel!

2) Reben (1 batang bunga telur guna 3 helai reben)
1 reben potong 45cm
1 roll reben yg sy beli kat Syarikat Bunga Reben boleh dapat 32 @ 30 pcs reben..
Kalau nak buat 100pcs bunga telur, beli 10 pcs reben saiz kecik je dah cukup..
Ngam2 je dapat nanti..

3) Tape hijau (untuk lilit batang lidi satay)
Sy beli kat Syarikat Bunga Reben 1 plastik.. Dalam tu ada 12pcs..
Tapi guna 3 roll je.. Tu pon roll yg ke 3 tak abeh pon guna..
Kalau nk buat bunga telur 100pcs, beli je 3 roll tape hijau.. Kalau tak membazir nanti beli banyak2..
Like me.. Sobss Sobss.. Y___Y

4) Tutorial
Sila sila rajinkan diri google tau..
Sy tak dapat nak tolong tutorial versi sy..
Sebab macam rumit je nak explain.. HIHIHI!!~

Tu je rasanya..
Sy plan nk letak telur asin utk bunga telur ni..
Mintak2 la muat kain net tu isik telur asin nanti.. 

Yeyyyyyy!!!!
1 lagi checklist DONE.. =D
Next DIY plak..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment