Followers

Sunday, 15 December 2013

10 Basic Tips For Low Budget Malay Wedding.

Hi & Assalammualaikum..

Plan a head
At least 6 months before your wedding day. Do a checklist & milestones that you need to achieve. Always up-to-date. At the same time you might need an assistant who has experiences in wedding preparation. For example; your mom, sisters, cousins, or friends. Ask their opinions. It helps a lot. 
- Lebih kurang 4 bulan je lagi ni.. Tengok barang2 diy pon pandang sepi je.. Takde mood lah nak sambung buat project DIY.. Huwaaa!! Y__Y
Tapi, ada jugak project diy dah siap..

Financial 
Financial is the key for all matters. Always stay in your budget. Jangan beli sesuka hati. Kalau tak, hutang bertimbun lepas kawen. So, list down all the important things and not so important things as well. Contoh; Katering 50%, Pelamin+Baju Kawen 15%, Photographer+Videographer 15%, Tempat 15%, Kad Jemputan 5%. And yes, yes, yes! save your money as much as you could in every month. For example KURANGKAN berDATING; shopping baju, makan-makan kat tempat mahal, atau tengok movie.
- Yup, agree! Sebelum beli & berangan nak beli pape, tengok kewangan kita dulu.. Elak kan membazir.. Pendam dalam-dalam kehendak.. Kalau di ikutkan hati ni, macam2 benda nak beli.. HUHUHU!!~

Wedding photographer & Videographer
A professional wedding photographer and videographer is often expensive to hire. 
All you need to do is always follow on their update blogs or facebook pages & wait for their promotions. Yet, it is very important for you to see the samples of their previous work. Please don't think that a videographer is not so important to your wedding. Sangatharussss dalam majlis akad nikah sebab lafaz nikah tu dapat dengar pada hari tu sahaja. Kalau tak ada videographer- tiada siaran ulangan ye.. & Please DON'T ask your friend (with no experience in photography) to take photos or video for the entire ceremony- nak save budget laa konon.. As you want to see your wedding photos for the rest of your life, so choose a good photographer wisely. Or else, kamu akan menyesal nanti.. Sob,sob, sob..
- OP & OV, dua-dua penting untuk saya.. Melabur lebih sikit bab ni sy tak kesah.. Sebab hasil nye sampai anak cucu cicit masih ada..

Do a Lot of Surveys
Please do a LOT of surveys from internet or at Pameran Pengantin. Contoh; Katering, Dewan, Hotel, Pelamin, Baju kawen, Khemah, Makeup, Door gifts & sebagainya. Compare their price & the quality as well. Apa gunanya kalau murah tapi tiada kualiti kan?? So, JANGAN MALAS ye. Keep on searching. Tanya pendapat orang lain yang pernah menggunakan servis diaorang ni. Don't take risk, ok.
- Ni kunci utama.. Jangan malas buat survey setiap satu items checklist wedding kita.. Lagi banyak benda kita survey, lagi banyak benda kita tau.. Jangan jadi semua benda nak di suap je! No no no!

Sale Items
Always look forward for SALE items to buy barang hantaran or things that you need on your wedding. Normally Mega Sale is on March, August, and December (if I'm not mistaken). You can save a lot of money. You can check information about sale at this website.
- Macam tak berkesempatan je nak mengila dengan Mega Sale.. HUKHUK!!~

Honeymoon
Wanna go to a romantic place for your honeymoon?? Always alert to Air Asia website for their Promotion (Flight+Hotel). It's so worth it. Murah! 
- Kalau rajin, sign in je member Air Asia kat website.. News nanti, diaorang inform via email je.


Wedding Date
Setting your wedding date is very important. If you could, avoid from school holiday season. Kalau tak boleh, nak buat macam mana, kan... Sebab semua harga barang mentah naik & resources (pelamin/baju/makeup/khemah/dewan) are all limited. Plus, total guests kita tak pasti sebab ramai orang kawen pada hari yang sama. Jadi, agak membazir kalau makanan order banyak, tapi guests yang datang sikit.
- Rasa nya tak de masalah dah wedding date ni.. InsyaAllah

Discuss
Always discuss with your partner before making decisions. Never ever make decisions while you're in EMOtional mood. It can be worst-Disaster!!!
- Ni penting! selalu discuss dengan tunang.. Jangan buat keputusan syiok sendiri je.. HUHUHU!!~

Barang Hantaran
If you're super smart, choose to buy barang hantaran which can use on your wedding (reception). For example: suits, shirt, tie, lace shoes, high heels and etc. 
- Barang hantaran nanti semua beli pakai lepas kenduri je kot..

Networking
Always use networking that you have. Contoh; mintak tolong antie buatkan deco untuk hantaran, you ada kawan photographer/videographer, atau ada kawan yang buka butik pengantin. But make sure you suka dengan hasil kerja diaorang & mereka boleh dipercayai :)
- Ada sorang dua sedara mara yg teror bab ni.. Akan di roger nanti!

Credit to Blog Reenee

Love, Rina Ellisa

2 comments:

  1. ini kena bookmark untuk masa depan ni..hehe. tq for sharing :)

    ReplyDelete