Followers

Thursday, 26 December 2013

Wedding Preparation : Hunting Kain Songket.

Hi & Assalammualaikum..

22 Dec 2013 (Sun), Silver Star Wedding Gallery Jalan TAR KL

Lepas pergi wedding junior sekolah, terus gerak Jalan TAR..
Misi utama hari tu nak carik songket untuk sanding..
Senang je carik Silver Star ni..
Silver star ni duduk dalam bangunan Plaza City One sebelah semua house je..

Masuk je, terus terjah bahagian songket..
Serius mengila tengok songket..
Macam-macam colour ada..
Rambang mata.. @.@




Geram tengok..
Semua colour cantik..
Semua colour nak.. Y__Y

Pening jugak nak pilih colour apa..
Sebab tak decide pon lagi nak pakai colour apa masa sanding sebelah saya..
Nak tengok dulu songket colour apa cantik kat sini, baru pilih..
Last-last pening jugak nak pilih yang mana.. SobsSobss..


Plihan pertama..
Ala ala pink purple..
Bergadoh-gadoh dengan eshat sy nak colour ni..
Dia cakap tak sesuai kat kulit dia.. 
Sian dia.. ^^
Last-last dia cakap, tak kesah la colour apa pon..
Sebab pakai side sy.. :p

Lepas dah pilih songket colour tu, letak dulu kat cashier..
Pusing-pusing tengok design tanjak pulak dalam kedai tu..
Eshat nak tengok design yg dia minat dan sesuai kat dia..

Tengah leka test-test tanjak..

Tetiba!


Dia berkenan pulak dengan colour tanjak ni..
Grey black ala ala brown sikit..


Pegi la akak yg keje kat situ amek kan songket colour tu..
Nasib baik ok je akak tu layan kitaorang..
Cuma akak ni muka susah sikit nak senyum..
Tapi dia ok je layan customer macam kitaorang yg takleh buat keputusan ni..
HAHAHA!!~


Ni corak full..
Harga RM70 atau RM75 tak silap..
Tapi bawah RM100 la..
Murah, sebab design lama..
Eshat suka betul la colour ni..
Masuk dengan kulit dia kata nya..

Ok, sekarang ada dua design songket kat cashier..
Letak dulu..
Tengah pikir lagi nak amek yang pink ala purple atau grey tu..
Pening nak pilih.. @.@

Sambung try test tanjak lagi..


Design tanjak dia cantik..
Ni tanjak selangor tinggi..
Awal Ashari ada pakai time wedding dia..


Ala ni tak ingat la apa nama nye..
Tapi kureng cantik..
Next!


Ni design selangor rendah..
Pon kureng..
Yang ni Yusry ada pakai time wedding dia..


Ni selangor tinggi..
Cantik design ni..
Sukaaaaaaaaaa!!


Dia tengah test2 tanjak, ku jugak jadi mangsa.. T.T


Kat Silver Star ni boleh tempah tanjak.. RM50 je..
Kalau kita ada fabrik, boleh bagi kat diaorang buat kan tanjak..

Kasut pon boleh tempah kat sini..
Yang design muncung tutup depan, RM80 je..
Tu design lama.. 
sy tak minat.. 
Yang design latest tu, RM250 boleh bagi fabrik sendiri..
Tinggi berapa inci pon boleh request..


Beriya-iya suruh snap gambar dia..
Konon sy akan pilih colour ni lattuwwwww~ :p


Jadik mangsa dia lagi.. T.T

Lace pon ada kat Silver Star ni..
Harga RM130 macam tu semeter..
Erkkk!!! Boleh tahan jugak harga.. Y.Y


Baru sampai kedai kata nya..


Baby blue, merah, coklat, green cantik nya.. T__T


Oh white, pink, electric blue, orange pon cantik..
Nangis tengok lace cantik-cantik kat situ..
Duit pon cantik keluar kan kalau beli.. 


Dah nak bayar pon pening lagi nak pilih colour ape..
Pink ala ala purple atau grey brown tu?????? @.@
Kesian sungguh.. HAHAHA!!~


Kedai silver star ni best!
Kalau sape-sape carik songket, boleh datang sini..
Sure rambang mata nanti..
Macam sy! HAHAHA!!~

Salesgirl kat situ cakap, ramai mak2 andam, designer datang kedai ni..
Beli songket, tempah tanjak & kasut kat sini..
Banyak jugak material pengantin kat sini..
Boleh survey material kat sini sape plan nak buat baju kawen sendiri..

Nak tau sy pilih songket yang mana?


Taraaaaa!!
Sy amek colour pink ala ala purple tu.. ^^
Yg grey tu design lama..
Takmo lah..
Songket dapat, calendar 2014 pon dapat..
Total RM220 termasuk baju L,P sepasang, tanjak,samping, bengkung dan selendang..

Kalau nak detail kedai Silver Star ni, amek address kat beg dalam gambar ni..
Malas nak taip balik!
HIHIHI!!~

Setel satu checklist beli kain songket..
Fuhhhh!!~
Next station ke Syarikat Bunga Reben pulak..
Nasib baik dalam bangunan yg sama..

Syarikat Bunga Reben Jalan TAR KL

Kalau datang Jalan TAR, tak masuk sini macam tak lengkap je hidup..
HAHAHA!!~ Kemain..
Tak la, nak beli barang..
Kak sue suruh beli border lace kuning..
Dia tolong buat kan guest book sy..
Dia carik border lace takde sangat kat terengganu..



Design 1st..
RM32.90 semeter kalau tak silap..
Kak sue nak guna border lace 1/2 meter je..
Dapat la RM17.90 1/2 meter..
Mahallllllll!!! Y__Y


Design 2nd..
Cantik jugak.. Harga pon sama..
Tapi, sy pilih design yg first tadi..

Pukul 6lebih terus gerak dari situ..
Nak pegi makan kat Kg Baru..
Perut dah lapar giler..



Sempat je tapau kebab turkish kat Jalan Tar..


RM6 je..
Boleh tahan sedap..
Ke sebab kitaorang tengah lapar..
Bedal jela..

Kg Baru

Ada festival makanan kat Kg Baru..
Dapat jugak beli pulut durian 1..
Lepas makan, pegi tengok barang-barang superbike...
Oooo patut lah eshat ajak makan kat Kg Baru..

Eshat ada tengok 1 helmet ni..
Dah berkenan latuwwww..
Kemain, gaji bulan ni nak beli helmet tu..
Harga 4k!
Sy rasa nak jadi rimau kat situ jugakkkkkkkkk!!! -..-'


Cantik helmet colour kuning ni..
Sebab kuning je sy suka.. HUHUHU!!~
Yang ni murah sikit..
Dalam 2K lebih camtu..

Last2, lepas2 kawen lah beli helmet 4K tu..
Eh ada hati lagi nak beli tu..
Grrrrrrrrrrrrrrr!!
4K tu macam-macam ku boleh beli tau takkkk..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment