Followers

Friday, 27 December 2013

Wedding Preparation : #RandomUpdate

Hi & Assalammualaikum..

25 Dec 2013, Wednesday..

Public holiday Christmas aritu duduk umah je..
Tak berjalan mana.. 
Eshat pon korje..
Jadi dah duduk umah, kena lah buat pape yg patut..
Banyak projek-projek DIY yg pending ni..

Malam dah susun-susun kotak yg ada dalam bilik..
Nampak tersusun sikit..
Kalau tak, macam tongkang pecah kotak bersepah-sepah.. 
HUHUHU!!~
Barang-barang nak guna untuk kenduri, dah letak siap-siap satu tempat..
Senang nanti..

Terlebih rajin aritu, amek gambor-gambor barang-barang diy yg ada..
Kebanyakan barang-barang2 diy, recycle balik apa yg ada..
Jimat sikit.. :p

1) Tirai Pelamin Mini Nikah


Dobi kain tirai ni..
Nampak macam dah kepam sangat..
Dah cuci, nampak bersih sikit.. =D

2) Bunga Telur Crepe


Ada lebih 14pcs bunga crepe ni..
Buat jela bunga telur..
Reben pon guna warna shocking pink.. HUHUHU!!~
Guna je bahan apa yang ada..
Dari membazir terbiar je bunga crepe tu..


Tapi dapat siapkan 7pcs je..
Reben pink tak cukup..
Nanti tunggu beli reben dulu, baru sambung buat..

3) Bakul Raga


Bakul ni ada 9pcs..
Lebih doorgift kat umah makcik kenduri aritu..
Macam2 boleh buat dengan bakul ni.. 
Sebab nampak comil.. :p


Sy plan nak bagi kat bridesmaid nanti..
Tapi tak tau nak isik apa dalam bakul ni..
Idea idea idea datang lahhhhhhh~

4) Botol Jar Bulat


Jar bulat ni ada 6pcs..
Dapat doorgift wedding kawan2..
Kumpul2 boleh diy..


Ingat nak buat centerpiece letak atas meja VIP..
Bunga putih kuning tu, sy pakai balik bunga hantaran ika dulu..
Jimat dah kat situ..
Nak kena deco sikit-skit jar ni..

5) Handbouquet Rose


Ni HB ika masa dia tunang dulu..
HB ni siap last minit..
Dia tengah make up time tu, sepupu sempat lagi cucuk bunga kat dawai.. 

Sy bukak balik, nak buat cantik2..
Nak letak pearl balik kat tengah2 bunga tu.. 
Banyak tercabut dah.. 

6) Handbouquet Pearl


Pearl ni pon mana yg ada je dalam box jahit..
Tengok banyak je lebih..
Tu tetiba datang idea nk buat HB..
Dawai hijau pon ada lebih..

Tapi, sampai sekarang tak jalan-jalan lagi projek diy yang ni..
Sy try buat collar pemegang nye.. 
Tak jadi.. Y__Y
Terus frust gila..
Last-last letak tepi je.. SobssSobss..

Ada plan nak tempah kat saila je..
Bagi pearl2 ni kat Saila, mintak saila sambung diy kan je..
Saila buat kemas sikit..
Tengok lah camne nanti..
Kena tambah beli pearl lagi..
Pearl yg ada ni sikit, nampak tak kembang pulak..

7) Corsage Family/Bridesmaid/Pengapit


Sy guna kain felt je untuk buat bunga rose..
Lama jugak pending projek diy ni..
Sebab malas giler nak buat tag nama.. HUHUHU!!~
Bahan2 semua dah ada..

8) Corgage Orang Rewang


Ni antara projek DIY yg paling awal sy buat..
Guna je bahan-bahan apa yg ada..
Pon pending lama jugak ni..
Sebab duit RM1 tak tukar, tuala goodmorning pon tak beli lagi..

Ni je barang-barang yg sempat di snap..
Ada lagi bantal hantaran, bongkah cermin tak sempat nak amek & susun cantik-cantik..
Tu kemudian lah cerita..

Mood RAJIN, datang lah!
Y__Y

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment