Followers

Friday, 31 January 2014

Happy Chinese New Year!

Hi & Assalammualaikum..
30 Jan 2014, Thursday

Dalam department sy ada sorang staff cina, sorang India..
Yang lain-lain Melayu..
Staff cina pon bos akak-akak ni..
Secara tak langsung memang ngam la..
Macam tak fair pulak tak celebrated raya dia..
Kita kan 1 Malaysia.. Gituwwww!! :p
Takde la celebrated beriya-iya sangat..
Just bagi dia hadiah je..


Kak Faezah letak kan DIY card....


Simple card je kitaorang buat..


Tara siap letak kad..
Dalam ni ada 2 biji tupperware isik cookies..
Akak-akak ni kata sedap..


Datang tempat judy ramai-ramai, lepas tu amek gambar..
Kitaorang dengan camera mana boleh pisah.. WIWIWIW!!~ :p




Tahun ni tak sempat nak buat portluck & ber Yee Sang macam tahun lepas..
Masing2 busy buat KPi..
Bertabah lah semua & Redho.. 
NGEEE!! :p

Happy Chinese New Year Judy..
Jangan cuti lama-lama..
Nanti kitaorang takde kawan nak bergaduh manje.. 
HIHIHI!!~ :p

Love, Rina Ellisa

Thursday, 30 January 2014

Wedding Preparation : Stand Cake.

Hi & Assalammualaikum..

2 3 hari ni macam ala busy busy je..
Nak update blog pon tak sempat..
Blogwalking pon sekejap sekejap je..
Mana dann je..
Hari ni macam ok rilek2 sikit buat keje..
Tu yang sempat update belog ni..

Ok, balik pada tajuk entry..
Wedding cake sy nanti takde la bertingkat-tingkat..
Just nice je..
Dapat potong untuk amek gambar je pon dah cukup..
Lepas tu boleh bagi tetamu & family makan jugak.. 

source : Google

Tadi tengok Blogger Shila Shower update gambar sebijik stand cake ni kat IG dia..
Katanya brand ikea..
Haihh geram nyeee..
Dah la warna putih, corak macam lace lace sikit..

Sy tengah cari stand cake untuk potong cake nanti..
Selain yang ikea punya, kat tempat lain ade jual tak?

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 28 January 2014

Wedding Preparation : Beli Kain Nikah P & Lining Songket L.

Hi & Assalammualaikum..

27 Jan 2014 (Mon), Indah Home Curtain Sdn Bhd Nilai Square

* Baju Nikah P - Baju Nikah Rina
* Songket L - Kain Songket Eshat

Sy suka beli kain plain 1 kedai kat Nilai square ni..
Recommend by Kak Faezah..
Harga pon boleh tahan dapat murah sikit..
Tapi semalam pergi, dia tak banyak stock kain pulak.. Y___Y
Last2 pegi tengok kat kedai kain sebelah..

Kain apa yg sy carik semua ada kat kedai sebelah ni..
Macam2 pilihan ada..
Rambang mata!


Akak ni bagus.. 
Layan pelanggan dengan baik.
Ada dua jenis chiffon kat kedai ni.. 
Ada bidang 45" dan bidang 60"..
Sy nak kain chiffon 6 meter, bidang 60"..


Haa dapat pon beli..
Happy gilerrrrrrrrrrr!! ^^


Lining cotton 5 meter untuk baju songket eshat..
Tailor suruh letak lining dalam.. 
Nanti nampak la tegap sikit bila pakai.. 


Get ready nak hantar tailor untuk di transform jadi my favorite baju forever!
WEEEEEE!! :p

Total purchase :-
Kain Chiffon 6 meter bidang 60" - RM60
Lining Satin Silk Colour Kuning 4 meter - RM40
Lining Cotton Hijau 5 meter - RM22.50
Total : RM122.50
Pembelian masih dalam budget..
Yeyyyyy!!!

Contact Kedai :-
Indah Home Curtain Sdn Bhd
No 109-112, Jalan Nilai Square 3,
Nilai Square Commercial Centre,
71800 Putra Nilai Negeri Sembilan
Tel/Fax : 06 - 850 3766
HP No : 016 - 666 8304

Love, Rina Ellisa

Monday, 27 January 2014

Dinner Date With MyFiance.

Hi & Assalammualaikum..

26 Jan 2014 (Sun), Restoran Mohd Chan Abdullah

Ada orang teringin nak makan kat Restoran Mohd Chan ni..
Masa eshat bagitau teringin tu, sy dah terbayangkan butter prawn kt RMC ni..
Dapdapdap nye!! :p

Weekend haritu tak plan pon nak makan kat RMC ni..
Lepas beli barang kat bangi, kitaorang terus pegi kedai tu..
Sy pon ingat ingat lupe kedai RMC ni..
Dulu je pernah sekali makan ramai-ramai dengan ema lin semua..

Masuk je, tengok orang ramai..
Tapi nasib baik order sampai cepat..
Masing-masing dah kebuluran.. 
WIWIWIW!!~


Air suam RM0.30
Sirap Laici RM3.00


Siakap goreng 3 rasa RM38.00..
Sy nak try siakap stim, tapi eshat taknak pulak.. Y__Y
Dia lagi suka makan benda pedas pedas camni..


Nasi putih RM1.20 - 1 pinggan
Baby kailan ikan masin - RM15.00
Telur dadar - RM3.00

Nangis tengok kat menu kailan ikan masin je RM15.. Y___Y
Kalau kedai tomyam biasa je baru berapa hinggit je kan.. AGAGAGA!!~
Sebab ada orang teringin nak makan kat sini je, tu yang datang sini..
Kalau datang sesaje makan time weekend memang botak!! HAHAHA!!~ :p

Overall makan kat sini sedap!
Eshat suka.. Nak repeat lagi kata nya..

Thanks orang tu belanja kita makan..
Dah la dapat makan sedap-sedap, lepas tu dapat sandal baru lagi..
=D

Ni details Restoran Mohd Chan Abdullah :-
30, Jalan Medan Pusat 2C, Sek 9
Pusat Bandar Baru Bangi
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
Tel : 019 - 6133 808

Love, Rina Ellisa

Sunday, 26 January 2014

Saturday, 25 January 2014

Wedding Preparation : DIY Fridge Magnet

Hi & Assalammualaikum..

Google carik DIY fridge magnet, terus jumpa kat blog cujen..
Jenuh ni baca semua komen-komen dia sebab nak tahu magnet sheet tu mana nak dapat..
Kalau nak beli, dekat Daiso ada..
RM5 je sekeping..

Dah dapat beli magnet sheet, next step kena design fridge magnet pulak..
Kena pikir tema, colour & text apa nak letak..


Final draft yang ni..
Macam-macam design ada..
Orter sini sana sikit, last sekali baru puas hati dengan design yang ni..
Design ni pon google je & edit sikit-skit je..


Gunting, design, magnet sheet, liminate film semua dah ada..
Jom start DIY fridge magnet ni..
Simple je buat benda ni..


Step by step sy tak ambik gambar..
Sebab buat benda ni sangkut-sangkut..
Hari ni design, sok lusa print, lepas tu liminate.
Kat rumah lekatkan design yang dah liminate tu pada magnet sheet..

Sy bagitau jugak la step.. Tapi gambar takde la tau..
1) Design layout, colour & text macam mana kita nak
2) Print final design
3) Gunting & Liminate design
4) Gunting ceraikan satu satu design
5) Last sekali lekat kan fridge magnet yang dah siap di gunting semua pada magnet sheet

Magnet sheet dah ada siap-siap double tape kat belakang..
Senang tak susah payah nak letak gam semua..
Double tape nye boleh tahan kuat jugak..





Taraaa dah siap..
Dah siap lekat kan pada magnet sheet, bentuk kan lah hujung nak buat macam mana..
Macam sy buat 4 segi.. Senang sikit nak bentuk..
Nak biarkan 4 segi ke, nak buat bucu sikit ke.. 
Terpulang pada cara masing-masing..

Selamat mencuba! =D

Love, Rina Ellisa

Wedding Preparation : Survey Pelamin By D Shayana Creation Gallery

Hi & Assalammualaikum..

Kat bawah ni pelamin sanding idaman ku..
Kalau dapat buat camni best nye..
WIWIWIW!!~


Cantik nye! Y__Y


Cantik!


Lagi lagi lah cantik!


Pon cantik jugak!


Sy dah call tanye..
Diaorang tak buat area sepang..
Sedih! Y__Y

Contact Details :-
Lot 6597,sri fajar,kg.delek kiri klang
nori/yah - 017.645.6098
Yati : 017-3449248

EMAIL : shayanacreation@yahoo.com

Love, Rina Ellisa

Friday, 24 January 2014

Wedding Preparation : 100days To Go.

Hi & Assalammualaikum..




Dah lepas angka 300, 200..
Sekarang masuk angka yg ke 100 days to go ke bawah pulak..

Preparation masih berjalan macam biasa..
Kadang excited, kadang macam takde perasaan pon ade.. Y__Y
Buat masa ni memang pikir pasal wedding je..
Ni progress checklist wedding preparation sy..

Venue
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE


Time
- Nikah : PENDING
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE


Kursus Kahwin & Legal Documents
- Kursus Kahwin (bride) : DONE
- Kursus Kahwin (groom) : DONE
- HIV Test : PENDING
- Thalasemia Test : 
PENDING
- Nikah form : PENDING
- Tok Kadi form : PENDING


Guest Count 
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE

Invitation Cards 
- Bride's Reception : ON PROGRESS
- Groom's Reception : ON PROGRESS


Food & Refreshment 
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE


Wedding Cake
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE


Makan Beradap & Decorations
- ON PROGRESS

Wedding Guestlist
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception : PENDING


Itinerary (ATURCARA)
- Nikah : PENDING
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception : PENDING


Make Up Artist (MUA)
- Nikah : DONE
- Bride's Reception :  DONE
- Groom's Reception : DONE


Pelamin & Decoration
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception : DONE


Wedding Dress (MATERIALS AND DESIGN)
- Nikah(Bride) : ON PROGRESS
- Nikah(Groom) : ON PROGRESS
- Bride's Reception(Bride) : ON PROGRESS
- Bride's Reception(Groom) : ON PROGRESS
- Groom's Reception(Bride) :  
ON PROGRESS
- Groom's Reception(Groom) :  ON PROGRESS

Wedding Henna
- Nikah : DONE
- Reception : DONE


Wedding Shoes
- Bride : DONE
- Groom : PENDING


Attire Family
- Nikah : PENDING
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception : PENDING


Attire Bridesmaids
- Bride's Reception : PENDING


Attire Pengapit
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception : PENDING


Hantaran & Items
- For him : ON PROGRESS
- For her : ON PROGRESS


Doorgift & Decorations
- Tetamu : ON PROGRESS
- Groom's Family : ON PROGRESS
- Friend : ON PROGRESS
- Rewang Crew : ON PROGRESS


Official Photographer (OP)
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : DONE
- Groom's Reception : DONE
- Pre Wedding : PENDING
Post Wedding : PENDING


Official Videographer (OV)

- Nikah : PENDING


Handbouquet
- Nikah : DONE
- Bride's Reception : PENDING
- Groom's Reception :  PENDING


Entertainment
- Bride's Reception (PA System) DONE 
- Groom's Reception (PA System) : PENDING


Corsage
- Family : ON PROGRESS
- Bridesmaid : ON PROGRESS
- Rewang Crew : ON PROGRESS


Canopy
ON PROGRESS


OTHERS
-Road Signage : PENDING
- Guestbook : ON PROGRESS
- Bunga Manggar : PENDING
- Tuala Good morning : PENDING
- Ballon Gas : PENDING
- Cadar : PENDING
- Langsir : PENDING


Pre Honeymoon
ON PROGRESS

Honeymoon 
PENDING

Rumah Sewa
ON PROGRESS

Checklist credit to : Blogger Dila


Tak sabar nak habiskan preparation semua ni..
Lepas ni boleh jalan-jalan dengan #shuben pulak..
Cewaahhh!!! :p

#update 24Jan2014


Love, Rina Ellisa

Thursday, 23 January 2014

Wedding Preparation : DIY Bantal Hantaran.

Hi & Assalammualaikum..

Bantal hantaran time tunang dulu elok lagi..
Sy guna je balik.. Tak payah nak membazir beli-beli lagi..
Time tunang dulu, banyak jugak sy spend untuk barang-barang hantaran..
Bila nak kahwin ni, sy guna je apa yang ada..
Cuma kena deco balik pape yang patut untuk cantik kan lagi..


Barang kena ada gunting fabrik, pita ukur, kapur, gam tembak & kain jersey cream..


Ni bantal hantaran yang sy dah DIY dulu time tunang..
Warna asal electric blue..


Ukur saiz bantal lebih kan kiri kanan atas bawah 1 inci..
Tak payah tutup semua pon takpe..
Macam leceh nak balut semua..
Nanti bahagian tengah tutup je dengan lebihan kain jersey yang ada..
Gam kan guna gam panas, konpom melekat kuat..
Lepas tu kemas kan lebihan kain yang di gam tu..
Dan siap!

Gambar selepas lupe lak nak ambik..
Ampunn..

Selamat mencuba uolls!

Love, Rina Ellisa

Promo : Photoshoot Studio RM70 by The Photolicious.com.

Hi & Assalammualaikum..


The photolicious ada promo photoshoot studio ni..
RM70 untuk 45 minit..
Maternity, pre/post wedding, family shoot or group photo pon boleh..
Sy pernah shoot kat studio diaorang.. 
Best!
Props pon banyak diaorang sedia kan..
Masa shoot tu photog diaorang perempuan..
Takde lah kekok sangat kalau malu-malu nak posing tu.. :p


Sy tengah mencarik photoshoot outdoor untuk pre wedding..
Tu tengah survey-survey..
Sesaje nak mengedik nak buat pre wedding.. WUUU!!~
Kalau tak dapat buat, tak ralat sangat pon..

Thanks kak Faezah for info!

Love, Rina Ellisa

Negeri Sembilan vs Felda United.

Hi & Assalammualaikum..

21 Jan 2014 (Tues), Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi

Dah lame kan tak pegi tengok bola kat stadium..
Eshat ajak teman dia, terus kata NAK!!!! :p
Sy seronok pergi stadium sebab suka tengok ultras bersorak..
WIWIWI!!~


Tiket RM10 je..

carik mana eshat?????

 Ultras dah standby nak bersorak..


Lepas je nyanyi lagu negara ku, turun lah "salji buatan" diaorang..


Ultras dah bersorak, bergegar stadium Paroi!


Tengah tengok ultras bersorak, tetiba sy tertarik dengan sesuatu makhluk kecik ni..
Dia sensorang amek space kat tepi bersorak..
Dengan mafla N9 dia.. 
Comil tau takkkkkkkkk!!!
Orang angkat tangan sorak, dia pon angkat tangan sorak..
Orang tepuk tangan, dia pon tepuk tangan..
Comil tahap maxxxxxxxxxxx!!!
Ni tak sabar nak bawak anak sendiri datang stadium.. KIHKIH!!~
Pakai kan dia jersey, pakai kan kasut comil2..
Hey! Berangan je! :p


Game pon dah start..


Boleh tahan ramai jugak orang malam tu..
Penuh seat kat belah sana..
Tapi result tak berpihak pada Negeri Sembilan.. WUUUU!!~
Negeri Sembilan 0, Felda 1..
Eshat frust! EKEKEKE!!~


Selalu eshat akan pergi join ultras bersorak, sy duduk lah sensorang kat tepi tu..
Orang nak join dia dengan ultras tu tak bagi.. Y___Y
Takpela, pegi la bersuka ria kat situ..
Janji dia ade depan mata..
Kalau dia bersuka ria takde depan mata tu yang ku yang meroyan tak memasal..
Menjeles tahap takleh control punye!!
HAHAHA!!~

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 22 January 2014

Groupon : Takada Waffle Maker

Hi & Assalammualaikum..

Ni kat groupon ada jual Waffle Maker..
Hari tu google, kat mana ada jual benda ni..
Eshat suka makan waffle, macam tak rugi pon kalau beli..
WIWIWIW!!~


Kat groupon jual RM59 je..
Ada masa 2 hari je lagi untuk beli..


Boleh Pick up kat :-

 Groupon Malaysia, Level 10, Menara Amfirst, Jalan 19/3, 46300 Petaling Jaya, Selangor.

Product Specifications
Brand: Takada
Model: ISB-068
Colour: White
Makes 5 heart-shaped waffles in approx. 5 minutes
Easy to clean non-stick surface
Light and tone indicator
1-year warranty covering manufacturing defects

Package includes
 1 x Takada waffle maker
1 x warranty card
1 x user manual


Yang tambah teruja nak beli benda ni, sebab waffle bentuk love.. :p

Haritu dah google, ada jumpa jual kat serdang..
Boleh terus pegi kilang/kedai kat situ..
Dapat harga murah sikit la..

*******************************************************************
*Perbualan dalam kereta*

Rina : B, i ada jumpa waffle maker. Ingat dah kawen nanti nak beli la..
Eshat : Nak buat apa beli????? *tanye pelik*
Rina : Nak masak waffle la.. U kan suka makan waffle.. 
Haiyooooooooooooo~ *buat muka pelik jugak
Eshat : Oooo aah ek.. Ala, request hadiah kawen jela nanti..
Rina : Amboiiii 

Jadik, sesape yg baik hati tak tau nak bagi hadiah apa kat sy, 
sy nak request hadiah kawen waffle maker ni..
Amboi tak malu betol siap request.. 
HAHAHA!!~

Eh! sape nak beli waffle maker ni cepat.
Tinggal 2 hari je..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 21 January 2014

Mak Buyung!

Hi & Assalammualaikum..


Dah 7 bulan pon ika..
Kejap je masa kan..
Rasa macam baru je semalam sibuk buat persiapan kawen dia..

Ingat lagi first day raya aidilfitri tahun lepas..
Kitaorang sibuk2 snap gambar raya & whatsap kat dia...
Dia beraya rumah husband dia kat rembau time tu..
Tetiba masuk je gambar pregnancy test..
Tanjat tau.. HIKS!!~

Kira suprise lah bagitau dia pregnant time 1st day raya tu..
Teruja seronok semua rasa time tu..
Bertambah lagi family members kita tahun ni..
Yeyyyy!!!~

Kalau arwah ayah ada, mesti dia seronok jugak kan..
Hmmmm..

Masa ika memula pregnant tu, dia ade jugak alahan..
MALAS tu takyah cakap lah.. 
Makan tidoq je keje dia.. WUUU!!~
Tak tau lah sy sok macam mana..
Mak dulu mase mengandung kan kakcik, memang terbaring je 1-3 bulan tu..
Lepas tu air soya sekotak besar kat tepi dia..
Tu jela yg mak lalu minom..

Pagi2 buta pukul 2 3 pagi dia ajak husband dia pegi makan kat mamak..
Kadang2 mak pon jadi mangsa kena teman ikot.. HAHAHA!!~
Baru2 ni, dia beli kentang seguni kecik tu..
Dia nak buat begedil..
Kol 11 malam rajin lagi mengoreng begedil..
Dia suka makan begedil sejuk-sejuk..

Mak cakap pembawakan budak..
Tu yang perangai pelik-pelik je..

InsyaAllah bulan 3 nanti bersalin la dia..
Time kenduri kawen sy, ika dalam pantang..
Surrender awal2 dah nak buat pape.. 

Harap semua nye berjalan lancar nanti..
Amin..
Tak sabar nak jadik #maklong ni.. WEE!! =D

Love, Rina Ellisa

Monday, 20 January 2014

Wedding Preparation : Magnet Sheet Daiso.

Hi & Assalammualaikum..

Sy plan nak buat diy fridge magnet untuk wedding nanti..
Tapi takde lah semua orang dapat..
Sape cepat, dia dapat..
Macam tu lah lebih kurang..
HIHIHI!!~ :p

Memula mesti lah google dulu tutorial nak diy fridge magnet..
Sy jumpa kat blog Cujen..
Sangat membantu..


Lepas tu, sy beli magnet sheet ni kat daiso..
Pening jugak memula nak carik kat mana ada jual..
Rupa nya kat daiso ada..
Dah jumpa kat daiso, happy giler! :p

Magnet sheet with a duct tape
300mm X 100mm
Ni brand nye..
RM5 je..



Nipis je magnet sheet ni..
Satu permukaan untuk kita lekat kan kat fridge..
Satu permukaan lagi ada double tape..
So, kalau print kertas biasa je, boleh la lekat kan terus kat magnet sheet tu..



Sy beli 2 keping je..
Saje try2 diy buat dulu..
Kalau menjadik, boleh la buat banyak-banyak sikit.. 
WIWIWI!!~

Tengah mencarik idea lagi..
Macam mana nak buat dengan magnet sheet ni..

Love, Rina Ellisa

Scalling Gigi.

Hi & Assalammualaikum..

20 Jan 2014 (Mon), Klinik Gigi Nur Nilai


Photo credit : HERE

Awal2 bulan Jan kan banyak public holiday..
Bila call klinik gigi panel, diaorang tutup la sebab cuti..
Frust betol.. 
HUKHUK!!~

Akhirnya, dapat pon jumpa doctor gigi panel company..
Yg sy tau ada 3 klinik gigi panel area sy duduk..
Klinik gigi Taman Semarak ada 2 klinik & Klinik gigi Nur Nilai ni..

Call dulu Klinik Gigi Nur Nilai untuk buat appoinment..
Tapi sebenarnye just walk in je..
Sy pegi lepas kerja..
Sampai klinik dalam pukul 6 camtu..
630pm diaorang dah tutup klinik..

Sampai je tunggu jap dalam 5 minit, terus masuk dalam..
Lama dah tak scalling gigi..
Lagi-lagi bila pakai braces ni, konpom2 plak ade je celah2 gigi yang tak dapat di bolos oleh berus gigi..
Kalau nak scalling gigi kat klinik sy buat braces kena bayor..
Baik buat scalling kat klinik panel.. FOC saje..
Sesaje nak guna service yg company bagi..
Macam tahun lepas burn camtu je..
Rugi-rugi..

Lama jugak Doc dok pulun gigi..
Lebih kurang 10-15 minit jugak la..
Ngilu takyah cakap..
Dah lama kan tak scalling gigi, sampai keluar air mata tahan ngilu! Y__Y

Cuma doc tak pakai sy beep time dia scalling tu..
Menjejes air liur meleleh keluar dari mulut.. --'
Sabor jela..
Lepas ni tunggu nak bukak braces je..
Yeyyyy!!! Tak sabar!

Service Klinik Gigi Nur camne?
Lagi best Klinik Pergigian Lisa Alis, tempat ku pakai braces..
WUHUHU!!!~
Service pon tip top.. HIKS!

Ni info Klinik Gigi Nur Nilai :-
Address :Jalan Pusat Niaga Klia 2, Kompleks Kediaman Kakitangan Awam Klia Nilai, 71800 Nilai, Negeri Sembilan
Phone:06-791 1124
Laman Web : http://nur-dental-clinic.webs.com/


Love, Rina Ellisa