Followers

Tuesday, 7 January 2014

Tutorial : DIY Doily Paper Berwarna.

Hi & Assalammualaikum..

Puas carik kat mana lah ada jual doily paper berwarna..
Frust carik2 tak jumpa, terus google tutorial..
Senang je buat..
WUUUUU!!~

Ni tutorial versi Rina Ellisa..
Buat yang senang & simple je..
Janji berwarna.. :p


Barang-barang yang kena ada
1) Bekas
2) Kain
3) Doily Paper
4) Pewarna
5) Glove
6) Sudu/Garpu



Kena guna doily paper putih la..
Sebab nak hasil kan doily paper yang berwarna nanti..
Cerai kan satu satu dulu doily tu..


Sy guna pewarna makanan..
Beli kat speedmart RM1.95 sebotol kecik ni..



Get ready nak berDIY dah..


Isik air paip setengah dalam bekas..
Kain bentang siap-siap..
Untuk lapik nanti tumpah ke air & untuk keringkan doily paper jugak nanti..


Letak kan pewarna 1tutup botol ke dalam air dan kacau sampai rata..


Memula sy letak 1 penutup botol je..
Air jadik tak pekat..
Try celup doily paper, macam sama je colour nye takpayah celup..
HUHUHUHU!!~


Last-last sy letak 5 penutup botol..
Haaaaaa!!
Baru lah pekat..
Lepas tu, boleh la rendam doily paper dalam tu..
Celup dalam 10-30 saat je..



Rendam lama-lama sikit pon takpe..
Colour nye sama jer nanti..


Dah celup, angkat..
Lepas tu letak kan atas kain tadi..
Kipas bukak laju sikit..
Kalau rajin, boleh je jemur bawah cahaya matahari..
Sy malas nak keluar2 rumah, letak je bawah kipas.. :p


Lepas tu, iron kan doily paper tu..
Baru nampak cantik sikit..
Kalau tak iron, nanti kedut-kedut.. T__T


Taraaaaaa!!~
Dah siap celup & siap iron..
Nampak macam berwarna sikit kan..
Senang je buat nya..
Kalau nak lagi pekat colour doily tu, letak habiskan 1 botol pon boleh..

Selamat mencuba! =D

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment