Followers

Wednesday, 15 January 2014

Wedding Preparation : DIY Doily Paper Colour Part 1

Hi & Assalammualaikum..

5 Jan 2014, Sunday 


Semangat tau nak DIY doily paper berwarna..
Siap ada glove lagi..
Tapi tak guna pon glove tu.. HAHAHA!!~
Guna sudu lagi senang nak angkat-angkat doily paper yang dah di rendam..


Memula sy letak 1 titik, lepas tu 3 titik..
Warna jadi kuning cair jugak..
Bila celup, doily paper takde warna pon.. Y___Y
Serupa tak payah celup pewarna..


Last2, sy letak 5 penutup botol pewarna tu..
Baru lah nampak pekat pada pandangan mata kasar..
Tapi, bila celup sama je!
HAHAHA!!~
Tapi adalah la jugak colour sikit-sikit..
Lagipun sy taknak kuning terang sangat..
Lite lite je pon dah ok..
Asal kan putih bertukar kuning!


Print siap-siap tutorial..
Sy jumpa kat blog SINI..
Terus teruja, tak sabar nak DIY doily paper.. HIHIHI!!~


Untuk pewarna, sy guna pewarna makanan..
Boleh beli kat speedmart..
Tak sure la kalau boleh guna pewarna lain..


Letih jugak sorang2 buat benda alah ni..
Lengguh pinggang, tengkuk.. HUHUHU!!~
Lepas tu macam kelakar dok la terbalik-balik kan doily ni dalam air..
Macam mengoreng keropok dalam kuali pulak dah.. :p


Ni doily paper sebelum di warnakan..


Ni selepas di warna kan..
Boleh lah nampak colour sikit..
Doily paper ni lepas celup, kena iron..
Kalau tak nanti berdekut jadik tak cantik!

Nak tutorial versi sy, boleh klik SINI..


Nah!
Tapak tangan jadik kuning..
Nasib baik bila basuh boleh hilang...
Masa proses mencelup doily paper tu, ada jugak doily yg koyak..
Koyak time angkat dari mangkuk..
Sy buat 200pcs doily paper ni..
Tapi ada 8 pcs yang koyak..
Kalau nak guna jugak jadi tak cantik nanti.. 
Ada lebih kurang 1000pcs doily paper nak kena celup lagi..
Nangisss nak "mengoreng doily dalam air".. Y___Y

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment