Followers

Tuesday, 1 April 2014

Wedding Preparation : Submit Borang Nikah DONE!

Hi & Assalammualaikum..

21 March 2014 (Friday), Salak Tinggi

Selagi tak submit borang nikah, selagi tu sy resah gelisah..
Bila dah submit legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. :)


Borang eshat dah lengkap awal bulan 3 lagi..
Tapi ada kalut sikit masa nak proses tarikh nikah..
Tu yang pending lama baru uruskan borang nikah sy..


Imam Ustaz Ambia ni(PPN) cover area rumah sy dan kawasan sekeliling sampai ke BBST..
Yang iklan lain-lain tu tak tau lah Ustaz ada sediakan sekali ke apa.. 
Signage imam nikah nye ciput je..
HIHIHIHI!!~

Sebelum datang kena call buat appoinment dulu..
Takut Ustaz takde kat rumah nanti..
Ikut kan lepas appoinment kakcik pagi tu, terus pergi..
Bila call pukul 10, ustaz cakap dia kat bangi..
Kena datang petang lepas sembahnyang jumaat.
Laju-laju roger adib (wali), atuk & poksu (saksi), bagitau jumpa ustaz pukul 2.30petang..
Sy laju-laju masuk opis jap buat kerja, petang cabut balik uruskan borang nikah..

Pukul 2.30petang kitaorang semua dah terpacak depan umah tok kadi..
Tak lama, ustaz pon balik dari masjid dengan skuter dia..
Comil je dengan pakai sungaless nye.. =D


Ada meja kat luar rumah..
Agaknya, sapa2 hantar borang nikah, urusan kat luar umah je..
Sambil dengar ayam kokok, sambil rasa angin sungai..
Rumah tok kadi memang sebelah sungai je..


Ada papan kenyataan untuk info jugak..
Boleh baca kalau rajin..

Dah submit semua borang untuk ustaz check, kena baca text akuan ni..
Sy pon terus lah baca..
Tok kadi boleh lagi sound.. Baca lah bismillah dulu..
Laju-laju nak pergi mana..
Haaaa amek... Terus merah muka.. :p

Dah seronok baca tetiba tersasul pulak..
Nak sebut akuan, tersebut akaun..
Kena sound lagi dengan tok kadi...
Ni rumah tok kadi, bukan bank.. T_____T

Nebes gilerrrrr..
Tu belum eshat yang akad nikah lagi..
HAHAHAH!!~

Selesai baca semua, sy, wali dan saksi kena tandatangan borang2 tu semua..
Lepas tu kena hantar borang2 tu semua ke pejabat agama untuk dapat kan kebenaran nikah...

28 March 2014 (Friday), Pejabat Agama Bandar Baru Salak Tinggi

Jumaat next week nye baru submit ke pejabat agama..
Kena tunggu dalam 10-15 minit untuk dapat kan surat kebenaran nikah(untuk perempuan)..
Lepas tu kena bayar RM10...
Eshat kat putrajaya kena bayar RM5 je..

Document di perlukan :-
1) Borang pengantin lelaki :-
- copy IC
- original result HIV
- original sijil kursus kahwin
- surat akuan bujang
- borang kebenaran berkahwin *yang ni last sekali dapat

2) Borang pengantin perempuan :-
- copy IC pengantin perempuan
- copy IC wali, 2 orang saksi
- original result HIV
- original sijil kursus kahwin
- original & copy sijil nikah mak ayah 
- original & copy sijil kematian ayah 

Dan last sekali baru dapat borang kebenaran berkahwin untuk perempuan..
Baru lah lengkap borang nikah tu..


Dapat pon borang 3C..
Dah siap semua, kena hantar balik kat umah tok kadi..
Nanti dia akan bawak masa hari kita nikah tu..

Memula nak start dari mana nak proses borang-borang nikah ni memang pening..
Tapi bila dah start, lepas tu kita tau proses tu macam mana..

Alhamdullilah.. 
Selesai dah urusan dokumen-dokumen nikah..
Tunggu tarikh nikah je.. :)

Love, Rina Ellisa

1 comment:

  1. Wah ! Bestnya dah settle. Kita tengah belek belek ni ha. Nak muntah rasa. Hahahaha.

    ReplyDelete