Followers

Friday, 30 May 2014

Lunch Date - Pastamania KLIA2

Hi & Assalammualaikum..

28 May 2014 (Wed), Pastamania KLIA2

Sementara tunggu urusan kerja selesai di KLIA2, kitaorang cari tempat makan nak isi perut dulu..
Sy teringin nak makan pizza kat Pastamania..
Ajak2 akak-akak opis ni try kat situ..

KLIA2 ni ada shopping mall..
Di sebabkan haritu datang ada urusan kerja, tengok kedai2 tu dari jauh jela..
Kitaorang ada masa untuk makan je.. 
Takpe, nanti datang lagi bawak suami kita.. Hahaha.. :p

Cantik deco-deco kat kedai Pastamania ni..
Kalau nak chill2, rilex2 makan pizza boleh la datang sini..
Harga pon mampu milik la..
Kat kedai ni lebih pada pizza & pasta..
Jangan cari nasi pulak kat sini..


Menu..


Breakfast..


Appetisers..


 Beverages..


Pasta..


Pasta lagi..


Pizza..


Seat kids pon ada..


Desserts..

Semua menu yang ada tanda star highly recommended..

Boleh tahan lama jugak nak tunggu order sampai..
Kitaorang datang time waktu kemuncak memang la..
Tengok orang meja belakang datang kemudian dah dapat dulu..
Sabar sabar sabar..


Sy punya Mango Juice RM5..


Kak Ana punya.. Sorry lupa kak Ana minum air apa..
Harga RM3-RM7..


Kak Nad minum ni..
Pon lupa air apa.. Huhuhu..


Sy makan Hawaian Pizza 7" RM12.90
Memang ngam2 untuk makan seorang saiz 7" ni..
Sedap!


Menikmati Pizza Pastamania..
Tengah lapar kalau boleh pinggan pon nak telan..
Hahaha..
Tapi makan pizza kat sini sos cili tiada..
Makan la kosong kering cam gitu..


Kak Ana makan ni..
Macam biasa bila dah lama baru nak update entry, harga semua lupa.. :p
Tapi harga lebih kurang RM14 - RM18 je..
Yang ni serius sedap..
Memang kena la tekak melayu yang kita-kita ni kurang makan-makan benda macam ni..


Kak Ila makan ni..
Pon sedap..
Harga dalam RM14 - RM18..


Kak Nadia makan Pasta Meatball Tomato Base RM12.90..
Masam sikit..


And last sekeping gambar dalam suasana kedai Pastamania..
Suka sangat-sangat deco kat sini..
Lepas makan, jom la pergi setel kan urusan kerja..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 28 May 2014

SUMBANGAN IKHLAS HATI ANAK SAUDARA KU MUHAMMAD IZZ RIZZQI BIN MOHD NIZAM

Hi & Assalammualaikum..

Info awal sakit Izz Rizzqi, boleh baca kat SINI..


Anak saudara saya memerlukan kos pembedahan anggaran RM50k.
Izz Rizqi di sahkan mengalami sakit jantung berlubang, salur darah ke badan sempit & salur injap sempit..
Pembedahan akan di lakukan secepat yang mungkin pada minggu hadapan..
Pihak keluarga kami masih menunggu tarikh daripada IJN..

Risiko kegagalan jantung berfungsi dengan baik adalah tinggi..
Kami akan cuba sedaya upaya untuk mempercepatkan proses pembedahan untuk Izz Rizzqi..

Mohon jasa baik kawan-kawan semua untuk memberi sokongan moral pada ibu ayah Izz Rizzqi..
Serta bantuan kewangan untuk meringankan anggaran kos pembedahan RM50k..

LATEST UPDATE 28/5/2014 - NO ACCOUNT TERBARU IBU IZZ - 5623 7540 1747 (MAYBANK), NUR ATIKA RUSDAN

Berbesar hati sy jika kawan-kawan dapat membantu menghebahkan entry ini..
Semoga tuhan membalas jasa baik semua yang membantu baby Izz Rizzqi untuk sihat seperti anak kecil yang lain..

Terima kasih sangat-sangat pada kawan-kawan, kenalan yang membantu sy menghebahkan sumbangan untuk baby Izz..

Mohon sebarkan. Terima kasih semua..

Untuk info lagi lanjut, boleh follow :-
Facebook Ibu Izz Rizzqi : Nur Atika
Instagram Ibu Izz Rizzqi : @ekarusdan

Boleh juga hubungi saya untuk info lain-lain..
Adik sy perlukan masa untuk dia bertenang dan kuat semangat di samping Izz Rizzqi..

Love, Rina Ellisa

Monday, 26 May 2014

Dinner Date - Burgerbyte Bangi

Hi & Assalammualaikum.


24 May 2014 (Sat), Burgerbyte Bangi

Bukan senang si suami nak lepaskan si isteri nak berjimba-jimba ni..
Minta izin nak keluar dengan ema lin, macam-macam soalan eshat tanya..
Hahaha..
Takot sangat lah I buat benda bukan-bukan kan B ni.. :p
First time bagi isteri dia keluar sendiri tanpa dia di sisi.. Cewahhhhhhh!

Nak jumpa ema lin amek barang, bayar barang semua..
Kebetulan sy balik rumah mertua weekend tu..
Senang sikit lah nak keluar..



Kan bola nak start dah ni..
Kat burgerbyte ni pon ada jual jersey..



Antara menu & harga yang sempat snap..
Camera tak lawoooooo..



Dah pilih menu, kena bayar dulu baru boleh duduk..
Bukan makan dulu baru bayar macam kat kedai mamak tau..



Nampak sikit je muka zizang kat bunting tu.. Hihihi..
Burgerbyte ni yang sy tau ada kat bangi & damansara..
Kalau nak detail, boleh pergi laman web Burgerbyte..

Sy tak sudah sudah amek gambar..
Lin paham sebab nanti kawan dia ni nak update kat belog.. :p

Service laju giler..
Kitaorang baru sampai kat meja, tak duduk pon lagi, order dah sampai..
Haaaaaaaaa.. Pantas!!
Berasap asap lagi makanan dalam pinggan tu..



Erma makan Beef Bacon (RM13.80)..



Lin makan Naked Beef (RM18.80)..



 Sy makan Naked Combo (RM18.80)..



Ha nah letak lagi sekali menu sy.. hihihi..
Naked combo ni ada dua pcs..
Satu daging ayam, satu daging lembu..
Tebal isi dia.. Rasa sedap!
Boleh cuba menu ni..



Sebelum makan make sure amek gambar banyak-banyak..
Boleh buat kenangan.. :p


Lagi gambar sebelum makan..
Masing-masing malu nak keluar kan monopod..
Last2, amek guna camera depan lin je..
Kualiti gambar pon so so je la..

Masa kitaorang sampai dalam pukul 8malam macam tu, orang tak ramai lagi..
Meja banyak kosong..
Lepas je kitaorang selfie2 amek gambar, tengok sekeliling dah penuh meja..
Nasib baik cepat sampai..



Total makan 3 orang hari tu..
Make sure, kalau nak makan kat sini perut kena betul-betul lapar..
Baru lah habis burger2 tu & tak membazir..
Yeahhh!!!

Lepas makan dah kenyang, ema bawak kitaorang jalan kat Bangi Gateway..
Sy tak pernah sampai lagi situ..
Sampai2 je, tengok macam ada kedai-kedai baru..
Lebih kurang shopping mall la..




Ada pesta buku kat tengah2 hall time tu..
Harga macam sama je lebih kurang mahal..
Tapi sy sempat lah jugak beli stationery untuk kakcik..
Ema beli buku doa, senang letak dalam handbeg dia..



Haaaa ada jual buku resepi..
Siap ada menu untuk hari-hari lagi..
Tak rasa nak beli, tapi kalau suami beli kan bertambah semangat nak masak lepas ni..
Hahahaha..



Lepas pusing2 kat jual-jual buku tu, carik port nak jadi duduk..
Duduk la 3 orang kat tiang bulat, lepas tu selfie dulu pon boleh.. :p




Maka bayar lah segala barang, amek barang semua..
Sy nak tukar set penjagaan muka yang baru..
Cakap dengan ema, lepas kenduri kahwin nanti nak beli kat dia..
Tu yang amek sekali malam tu..
Nanti dah ada perbezaan ke apa, sy review produk tu..
Mana tau ada yang tengah mencarik produk baru ke..



Kemain glowing lagi muka si lin.. Hahaha..


Tak lama pon melepak dan tak puas borak..
Eshat nak main futsal pukul 11mlm, sy kena balik cepat nanti takde sapa nak amek balik..
Lin pulak joe nak amek dia cepat..
Jadi nya, berapa jam je kitaorang spend time sama-sama.. SobssSobsss..
Takpe2, next time kita keluar lagi ok korang..

Sayang korang!!

Love, Rina Ellisa

Saturday, 24 May 2014

Dobi Cuci Sendiri 24 Jam

Hi & Assalammualaikum..

20 May 2014, Tuesday

Baru berapa hari duduk rumah sewa, bakul baju kotor dah penuh.. T____T
Jalan-jalan kat kota warisan, ada jumpa kedai dobi cuci sendiri..
Kita cuba la.. Seumur hidup tak penah cuba..
Hahaha..


Kat situ ada di sediakan mesin tukar duit syiling..
Mesin dobi tu kena masuk kan duit syiling..


Suka dengar bila duit syiling jatuh ting ting tingggg.. :p


Step 1
Masuk kan kain..
Kitaorang nak jimat, sumbat je sekali semua dalam satu mesin.. HAHAHA..
Padahal ada limit ikut line tu..
Main belasah je..

Step 2
Pilih jenis suhu apa kita nak..
Ada 3 suhu.. Dan suhu mengikut jenis kekotoran pada baju kita..


Step 3
Masuk kan sabun..
Kalau nak masuk kan sekali softener pon boleh..
Sy terlupa bawak sabun.. Kena la beli kat speedmart..


Jakun jap tengok bila dah letak sabun..
HAHA..
Tak sabar nak tengok benda alah tu berpusing..


Step 4
Masuk kan duit syiling..
Syiling 50sen je di terima oleh mesin ni..

Step 5
Boleh tekan start..
Baju siap di basuh lebih kurang dalam 20minit je..


Jakun lagi bila banyak sangat buih..
HAHA..


Ha ni washer temperature..
Macam sy nak basuh baju keja je, sy pilih COLD/SEJUK..
Sebab kotoran biasa je..
Baju keje kotor dengan bau peluh..


Dah siap pon..
Boleh keluar kan baju dah..


Habit sy bila baju dah siap di spin, akan bau dulu..
Suka bau sabun wangi..


Dah siap jom bawak balik sidai kain kat rumah..


Kat situ ada mesin 9kg, 14kg & 25kg..
Yang sy dah try 9kg je..
Next time datang kita try yang mesin besar2 pulak..
Boleh jakun lagi tengok kain pusing2 dalam mesin lagi besar..
HAHAHA..

Ada jugak mesin pengering..
Basuh kain boleh siap terus kering..
Balik rumah terus lipat je..
Haaaa lagi senang kerja..
Nanti kita try jugak buat sekali macam mana rupa nya..


Ni senarai harga..
Murah-murah.. Memang mampu milik nak dobi cuci baju sendiri..


Balik rumah senang hati sebab baju dah siap di basuh..

Love, Rina Ellisa