Followers

Saturday, 24 May 2014

Dobi Cuci Sendiri 24 Jam

Hi & Assalammualaikum..

20 May 2014, Tuesday

Baru berapa hari duduk rumah sewa, bakul baju kotor dah penuh.. T____T
Jalan-jalan kat kota warisan, ada jumpa kedai dobi cuci sendiri..
Kita cuba la.. Seumur hidup tak penah cuba..
Hahaha..


Kat situ ada di sediakan mesin tukar duit syiling..
Mesin dobi tu kena masuk kan duit syiling..


Suka dengar bila duit syiling jatuh ting ting tingggg.. :p


Step 1
Masuk kan kain..
Kitaorang nak jimat, sumbat je sekali semua dalam satu mesin.. HAHAHA..
Padahal ada limit ikut line tu..
Main belasah je..

Step 2
Pilih jenis suhu apa kita nak..
Ada 3 suhu.. Dan suhu mengikut jenis kekotoran pada baju kita..


Step 3
Masuk kan sabun..
Kalau nak masuk kan sekali softener pon boleh..
Sy terlupa bawak sabun.. Kena la beli kat speedmart..


Jakun jap tengok bila dah letak sabun..
HAHA..
Tak sabar nak tengok benda alah tu berpusing..


Step 4
Masuk kan duit syiling..
Syiling 50sen je di terima oleh mesin ni..

Step 5
Boleh tekan start..
Baju siap di basuh lebih kurang dalam 20minit je..


Jakun lagi bila banyak sangat buih..
HAHA..


Ha ni washer temperature..
Macam sy nak basuh baju keja je, sy pilih COLD/SEJUK..
Sebab kotoran biasa je..
Baju keje kotor dengan bau peluh..


Dah siap pon..
Boleh keluar kan baju dah..


Habit sy bila baju dah siap di spin, akan bau dulu..
Suka bau sabun wangi..


Dah siap jom bawak balik sidai kain kat rumah..


Kat situ ada mesin 9kg, 14kg & 25kg..
Yang sy dah try 9kg je..
Next time datang kita try yang mesin besar2 pulak..
Boleh jakun lagi tengok kain pusing2 dalam mesin lagi besar..
HAHAHA..

Ada jugak mesin pengering..
Basuh kain boleh siap terus kering..
Balik rumah terus lipat je..
Haaaa lagi senang kerja..
Nanti kita try jugak buat sekali macam mana rupa nya..


Ni senarai harga..
Murah-murah.. Memang mampu milik nak dobi cuci baju sendiri..


Balik rumah senang hati sebab baju dah siap di basuh..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment