Followers

Monday, 30 June 2014

Salam Ramadhan 1435H.

Hi & Assalammualaikum..




Selamat berpuasa semua! :)

Pengalaman first time puasa sebagai seorang isteri?
Tentu lah dapat pengalaman baru..
Hehehehe..

First Day Puasa

Minggu lepas weekend sabtu ahad eshat OT..
Sabtu sy keluar dengan family in law, malam sabtu pergi rumah mak salak ada makan-makan sikit..
Cik Jamil buat ikan bakar.. Nenek teringin nak makan ikan bakar..
Balik rumah sewa, tapau sikit lauk untuk sahur pagi esok nya..

Jadinya lauk first sahur import dari rumah mak salak..
Hehehe..
Tak dan nak masak lagi pagi-pagi tu..
Mak tapau kan rendang ayam, ikan bakar & kuah asam..
Pagi nak sahur tu, sy tinggal panas kan je..

Bangun pukul 445pagi untuk sediakan pape yang patut..
Masak nasik dalam 10-15 minit macam tu..
Panas kan lauk, buat air, baru kejut eshat bangun sahur..
Mak dia siap pesan awal-awal dah..
Liat sikit dia nak bangun sahur..
KakNgah siap pesan ko kejut dia sejam sebelum abeh waktu..
HAHA..
Tapi ok senang je kejut eshat bangun sahur.. 
Yang kelakar nye, tengah jalan pegi dapur pon mata katup.. =D

Berbuka puasa hari pertama sy ajak eshat berbuka kat rumah mak salak..
Sebab nanti first raya belah dia..
First puasa sy nak kat rumah mak sy.. Baru lah fair & square.. Hehehe..

Sebelum balik rumah mak, singgah bazar ramadhan BBST jap..
Pukul 7pm sampai, masih ada lagi yang membeli..
Kitaorang sampai rumah mak, hidang-hidang makanan yang di beli, terus azan..

First day kat bazar, kitaorang berbelanja RM10.20 je :-
1) Roti John Biasa - Rm3
2) Air tembikai susu - RM3
3) Lepat ubi - RM1.20
4) Murtabak - RM3

Murtabak hangussssssssss..
Apa daaaaaaa.. Dah lah kuah dah habis..
Sabor jela.. 
Tak sempat nak jalan sampai hujung bazar nak cari kuih pelita..

Lepas berbuka, eshat ika nizam pergi terawih kat Masjid Enstek KLIA..
Sy tak sempat nak join..
Plan nak pergi beli barang dapur dengan mak malam tu..
Last-last tak jadi pergi..
Dah rugi tak dapat pergi terawih.. T___T
Tapau lauk lagi untuk sahur..
Senang bangun pagi panas kan je..

Second Day Puasa

Hari ni kunci jam pukul 430am, tapi pukul 450am baru bangun..
Masak nasi, panas kan lauk, buat air semua..
Pukul 515am baru makan..
Hari kedua bersahur dengan suami..
Macam-macam gelagat lah eshat tu..
Weeeee..

Hari ni dah start keja puasa hari kedua..
Berbuka kat rumah sendiri dah..
Kena masak untuk sahur & berbuka sekali..
Kena pikir nak masak apa..
No more tapau-tapau lauk dari rumah mak dah..
Hehehehe..

Hari ni berbuka sorang-sorang kat rumah..
Eshat OT balik malam.. SobssSobsss..

Love, Rina Ellisa

Sunday, 29 June 2014

Resepi - Biskut Batik

Hi & Assalammualaikum..


24 June 2014, Tuesday

Opis buat portluck, sy pon tak tau nak bawak apa..
Last-last buat biskut batik la..
Senang sikit nak buat..
Nak masak menu yang sedap2 tak pro lagi..
Huhuhu.. T___Y

Balik kerja terus larik beli barang kat speedmart..
Ada orang panggil biskut batik, ada orang panggil kek batik..
Mana-mana pon boleh la..



Bahan-bahanya :-
1) Biskut Marie
2) Buttercup 250gram
3) Susu pekat
4) Milo paket kecik

Simple je kan bahan-bahan dia..
Tak de yang susah-susah punya..
Pejam mata je capai kat speedmart & bayar..
Hekhekhek..



Biskut marie di patah-patahkan 4..
Habiskan 1 paket tu..

Cara nak buat :-
1) Cairkan buttercup.. Guna seketul buttercup tu habiskan
2) Buttercup dah cair, masuk kan milo. Pon habiskan 1 paket tu
3) Lepas tu masuk kan susu pekat setengah tin.. Nak habiskan 1 tin tu pon boleh.. Tapi nanti manis sangat
4) Kacau rata jangan berhenti.. Jangan bagi bancuhan tu berketul-ketul
5) Bancuhan coklat dah cair, tutup api, tuangkan biskut marie & gaul kan bagi sekata dengan bancuhan coklat tadi



Taraaaa siap!



Letak alas plastik dalam bekas/tupperware..

Untuk mengelakkan melekat nanti time kita nak potong biskut marie..



Kemudian masuk kan bancuhan biskut marie tadi dalam bekas dan mampat-mampatkan..



Buat dua bekas..
1 bekas bawak untuk opis, 1 bekas buat kudap-kudap kat rumah..



Last sekali sejukan dalam fridge tempat beku..
Biarkan semalaman.. Bila dah keras & sejuk baru sedap makan..

Selamat mencuba!

Love, Rina Ellisa

Saturday, 28 June 2014

Portluck - Birthday Celebration, Farewell, Sambut Puasa

Hi & Assalammualaikum..

Last P&D buat birthday celebration Feb 2014..
Masuk bulan 3 4 5 6, tak sempat-sempat nak sambut birthday staff..
Haritu semua orang busy dengan opening KLIA2..
Ni sempena nak puasa, nak meraikan staff yang naik jawatan ke tempat lain, sambut sekali birthday..
Kang ade yang sedu sedu tak sambut birthday diaorang kat opis..
Huhuhu..

Lama dah tak buat makan-makan, rindu nak ada macam-macam menu..
Ni dah buat portluck, macam-macam ada..
Larat tak larat je nak makan..

Antara menu yang ada :-


Laksa me homemade dari Kak Faezah..
Terbaik dari ladang..
Semuaorang berebut-rebut amek.. 
Mee habis, kuah banyak lagi..


Bubur nasi homemade dari Kak Ana..
Pon terbaik dari ladang..
Kalah bubur mcd tau..


Spagethi..
Tak sempat rasa..


Pizza homemade dari Kak Jah & Kak Nadia..
Pon terbaik jugak ni..
Mengidam nak makan pizza, sekali ada jugak staff yang bawak..
Siap buat sendiri lagi..


Tapai homemade dari Cik Ros..
Lama dah tak makan tapai.. 
Bila dapat makan nikmat nye..
Wiwiwiwiw..


Nasi goreng homemade dari big bos Cik Ina..
Tak sempat nak rasa Y___Y


Cheese Tart..
Akak2 ni cakap sedap..
Tapi sy tak reti makan..
Huhuhu..


Sandwich..


Biskut marie sy..


Roti canai bukan homemade..
Beli je kat kedai..


Kek Lapis..


Apam..


Nasi lemak..


Telur hancur..
Dapdapdapppp..


Keledek goreng rasa nya..


Kuih kemboja..
Tak sempat nak makan..
Tengok kuih ni, teringat kat arwah andung..
Andung suka buat kuih ni..
Hmmmm :(


Air paling sedap masa tu..
Sebab yang lain-lain takde bawak air..


Macam-macam ada..
Seronok dapat makan macam-macam..



Cake kak aida beli kat Sama Sama hotel..
Sedap & cantik gilosss.. 
Happy birthday uolls!!




Acara potong cake..
Lepas tu bagi hadiah birthday semua..
Kitaorang tak sempat pon nak posing-posing..
Lepas je makan, masing2 kelam kelibut buat keje, ada yang ada meeting..
Memang tak sempat nak bergambar sakan..

Happy Birthday uolls & Selamat berpuasa!

Love, Rina Ellisa

Friday, 27 June 2014

Topap U Mobile Dapat Free Barang!

Hi & Assalammualaikum..


25 June 2014, Wednesday

Sy pengguna U Mobile tegar..
Tiap-tiap bulan sy akan beli prepaid untuk internet..
Nak pakai bill internet tiap-tiap bulan rasa membeban kan..
Rasa macam terikat ada komitmen nak kena bayar setiap bulan..
Macam sy beli internet prepaid ni, kalau rasa taknak pakai ke internet bulan tu, takpayah beli..
Tapi setakat ni tak pernah miss tiap-tiap bulan beli prepaid U Mobile..
HAHAHA..

Zaman sekarang ni zaman pakai smartfone..
Semua benda pakai internet..
Lagi-lagi kalau berurusan guna whatsapp je..
Jimat kredit kalau nak borak panjang-panjang ke kan..



Bila dapat tahu U Mobile ada promosi, terus laju-laju dapat kan..
Tapi valid kat 7 eleven je..
Kalau beli prepaid RM30 dapat free air isotonik revive 1 botol..
Kalau beli prepaid RM50 dapat free air isotonik revive 1 botol dan 1 cup maggi..
Promosi ni valid sehingga 31 Aug 2014 sahaja..

Sy dah beli pon topap RM30..
Sebab tiap-tiap bulan sy memang beli topap RM30 je untuk langgan internet RM28..
Dapat lah free air isotonik..
Balik rumah berebut minum dengan eshat.. HAHAHA..
Sy ada 2 bulan lagi boleh join promosi ni..
Yeahhhh!

Love, Rina Ellisa

Thursday, 26 June 2014

Menu Makan Malam.

Hi & Assalammualaikum..


25 June 2014, Wednesday

Sejak sejak ni suka dah masak masak ni..
Sedap tu takde la.. Sekurang kurang nya try jugak masak untuk suami..
Dulu time belum kahwin, masuk dapur pon penyegan.. T____T
Biasa lah dah kahwin, automatic memang akan ke dapur tanpa di suruh, di paksa..
Memang akan rela hati..
Nak dapat pahala kan.. :)


Tempoyak goreng..First time buat ni..
Goreng tempoyak, ikan bilis campur dengan cili tumbuk..
Siap msg mak mertua mintak resepi sebab ni favorite eshat..
Pernah tengok mak mertua masak, tapi tengok tengok macam tu jela..
Nak buat sendiri, baru lah sibuk2 tanya resepi.. Hehehe.. :p



First time jugak buat tomyam ni..
Resepi google jeeee..
Tak menjadi sangat laaaaa.. Y___Y
Sy rasa tak sedap..
Tapi eshat cakap sedap je.. Sampai berhirup kuah tu..
Ke dia nak amek hati bini dia je ni????
Huhuhuu..



Ayam goreng.. Di perap dulu ayam ni..
Menu sy mintak kat kak Ana..
Sy suka makan time pergi raya rumah kak ana tahun lepas..
Yang ni menjadi.. Sebab senang je buat nya..



Telur dadar tiap kali makan, mesti nak kena adaaaaa..

Tu je menu simple-simple yang baru belajar masak..
Lepas ni kalau jumpa resepi yang senang-senang boleh la try lagi masak..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 25 June 2014

Ayam Masak Lemak Gulai Cili Api

Hi & Assalammualaikum..

Lepas je kenduri haritu terus mintak resepi kat mak..
Masa 2 3 lepas kenduri tu, mak tunjuk kan macam mana nak masak ayam gulai ni..
Ingat tak ingat je time tu..
Bila nak try masak kat rumah, call mak tanya lagi..
Sy siap catat dalam buku nota lagi..
HAHAHA..

Cubaan masak kali pertama

28 May 2014, Wednesday


Blend cili api, bawang putih, bawang merah & halia..


Dah siap blend, curah dalam kuali yang berisi ayam..


Gulai tengah tenggek atas api..

Cubaan masak ayam masak lemak gulai cili api ni berjaya ke tak?
Haaa meh nak cerita..
First time kan masak, sy takot je tak menjadi gulai lemak ni..
Memang tak pernah terpikir pon nak masak sendiri.. Wuuhuhu..
Masa tengah prepare barang, tengah masak memang selawat je..
Takot membazir kalau gulai tak menjadi.. Y___Y

Dah siap masak, tutup api & hidang semua..
Sekali sy tengok eh nape takde kuah ni???
Huwaaaaaaaa...

Masak lemak sy kuah kering.. Ada la sikit-sikit kuah nya..
Tapi macam pekat santan..
Santan sy letak separuh je, air sikit..

Komen eshat :-
Pedas - ok ngam-ngam
Kuah - takde kuah sangat.. Sebab dia suka berkuah banyak
Kentang - tak empuk sangat
Ayam - Tak berapa masak
Rasa - Sedap

Dua kali eshat bertambah makan..
Sebab sedap kata nye..
Hehehe.. Cuma kuah je tak banyak..
Ok B takpe, lepas ni i buat kuah banyak-banyak eh..

Jadi nya, cubaan masak ayam masak lemak gulai cili api kali pertama kurang berjaya..
SobssSobsss.. Y____Y

********************************************************************************

Cubaan masak kali kedua

23 June 2014, Monday

Haritu masak lagi ayam masak lemak gulai cili api..
Nak try masak kali kedua..
Sebab masih tak puas hati masak yang first tu kurang berjaya..


Macam biasa bahan-bahan dah siap blend, curahkan dalam kuali berisi ayam..
Curah santan semua..


Ayam masak lemak gulai cili api siap di masak!
Dah siap masak semua, sy tunggu eshat balik kerja nak makan sama-sama..
Kali ni sy buat, habiskan santan 1 plastik kecik tu..
Letak banyak air sikit..
Sebab nak bagi kuah banyak..
Bila dah masak, kuah ok la ada jugak daripada buat yang first haritu..

Komen eshat :-
Pedas - PEDAS GILA NAK MATIKKKKKK!!!
Kuah - kuah ada.. banyak la jugak
Kentang - empuk
Ayam - semua ayam masak..
Rasa - Sedap, cuma pedas sangat sangat!

Cubaan masak kali kedua ni, terlebih pedas pulak..
HAHAHA..
Memang pedas giler-giler-giler..
Kitaorang makan kenyang air je..
Sebab makan sikit, minum air, makan sikit minum air..
Terlebih cili padi pulak sy letak masa blend..
Haiyoooooooooo..
Eshat makan tak bertambah pon..
Kesian dia.. Sampai sakit-sakit perut makan pedass.. Y___Y

Sy call mak mertua, cerita kat dia..
Tergelakk dia sebab sy masak gulai pedas gilerr..
HAHAHAHA..
Nasib baik mak mertua bagi support lepas ni boleh try lagi..
Tapi dengar dia gelak, memang pecah perut di buat nya.. =D

Maka, cubaan masak kali kedua masih jugak kurang berjaya..
Hahahaha..
Kena cuba lagi ni..

Ni nak share resepi ayam mask lemak gulai cili api versi mak sy..
Bahan-bahan :-
1) Ayam 4 ketul
2) Kentang 1 biji - potong 4
3) Cili Api - agak2 je
4) Bawang putih - 1 ulas
5) Bawang merah - 3 ulas
6) Halia - sebesar ibu jari
7) Asam keping - 1 keping
8) Garam - secukup rasa
9) Serai - 2 batang
10) Santan - 1 plastik kecik
11) Serbuk kunyit - sikit je

Cara-cara nak buat :-
1) Kisar cili api, bawang putih, bawang merah, halia
2) Curah dalam ayam yang di letak kan di dalam kuali/periuk
3) Letak serbuk kunyit sikit.. Agak-agak je nak kuning pekat mana
4) Masuk kan serai 2 batang. Serai di titik dulu
5) Letak santan, letak air.. Kalau nak kuah banyak, letak air banyak sikit
6) Letak kentang. Kacau bagi rata semua bahan-bahan tadi & tenggek kan atas api
7) Kacau jangan tinggal kan terlalu lama.. 
8) Letak garam secukup rasa
9) Kentang dah empuk, last sekali masuk kan asam keping & siap.

Selamat mencuba!

Love, Rina Ellisa

Sunday, 22 June 2014

Weekend

Hi & Assalammualaikum..

22 June 2014, Sunday

Nextweek nak puasa dah, jom lah kita kemas rumah..
Lantai dari pindah rumah haritu tak bermop.. 
Pijak lantai pon rasa apa je.. T____T

Bangun je lintang pukang laki bini angkat2 barang yang ada atas lantai..
Lipat karpet, lipat tikar, bukak tingkap luas-luas bagi angin masuk..
Rasa macam nak raya pon ada kemas-kemas rumah..
Hehehehe..


Sy part mencuci lantai je..
Nak masuk bilas bahagian dapur eshat setel kan..
Sakit pinggang membongkok.. T____T


Kena 2 kali bilas sebab air sabun ada lagi..
Terbongkok2 eshat mop lantai..
Hehehe..

Setel tukar cadar, mop lantai, kemas rumah, siap2 mandi lepas tu makan..
Ahad haritu beli lauk kat luar je.. 
Barang basah kat rumah dah habis..
Nak keluar beli barang basah dah malas masing-masing..
Pukul 4 eshat nak gerak pergi bola dah ada game petang tu..
Nak cepat, kita beli jela lauk..

Eshat keluar pergi bola, sy balik rumah mak salak..
Keluar sekali jalan..
Karang eshat dah keluar, sy tak keluar-keluar rumah lagi jawab nya memang tak pergi rumah mak..
Sangat malas nak keluar time-time panas macam ni..
Lagipun dah janji dengan mak nak balik tengahari tu..


Balik rumah mak, tengok askar 3 orang ni ada..
Sibuk sangat lah tanya abang long mana abang long mana..
Abang long pergi main bola laaaaa..



Baby rindu along eh?
Along sampai je rumah, peluk cium macam bertahun tak jumpa.. Hihihi..
Along pon rindu la adik-adik along.. :)

Sy lelap sekejap..
Pukpuk baby suruh dia tidur sekali..
Bila abang2 dia start tarik bentang kolam, dia mencicit la ikut..
Kolam ni dah lama sy sorok kan..
Haritu kemas-kemas barang nak pindah rumah, jumpa balik..
Tu yang dah lama adik-adik tak mandi kolam tu..


Diaorang merengek kat sy nak mandi kolam..
Sy buat tak layan je..
Mak cakap pagi tu diaorang dah berendam lama..
Bila sy lelap je, mak bagi diaorang nak berendam, kemain suka lagi masing-masing..
Pandai lak tu tarik bentang kolam sendiri, tadah air sendiri..


Terjerit-jerit suara diaorang bertiga je kat luar rumah tu..
Kejap-kejap dengar baby nangis, kejap-kejap dengar areef nangis..
Suka korang ye main air..


Petang pukul 4lebih diaorang berendam..
Memang tengah panas sangat time tu..
Bila habis je mandi, ha ambikkkkkkkkkkkk..
Hitam badan masing-masing.. T_____T

Pukul 6 baru sudah mandi, dah kena jerit dengan Adib baru nak stop..
Kalau tak, sampai ke magrib pon sanggup berendam..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 18 June 2014

World Cup 2014 - German VS Portugal

Hi & Assalammualaikum..


17 June 2014 (Mon) Restoran Ali Maju Kota Warisan

Malam tu ika singgah rumah hantar barang..
Sambil tu minum-minum la kejap kat rumah..
Tetiba pukul 12tengahmalam eshat ajak tengok bola kat mamak.. T____T
German pulak main pagi tu..
Memang dia kena tengok la..

Tukar baju pakai tudung, terus zasss carik mamak yang berdekatan..
Kita try test mamak yang baru bukak kat area kota warisan ni..
Sampai2 je mamak, game dah start..
Time ni orang tak ramai lagi..




Amboiii tekun nye tengok..
Kalau bini bini hilang kat sebelah pon tak perasan agaknyaaaaaa.. 



Hi B sampai gigit jari ke? Ekekekeke.. :p



Dah 1215 orang dah start ramai..
Riuh rendah jadi nya kedai mamak tu..
Siap ada bawak hon lagi..
Kalau gol, diaorang tiup..
Happening gilerrsssss..



Lelaki dengan bola tak boleh pisah..
Kalau game pukul 3pagi pon sanggup tengok.. Y___Y



Eh tak nampak pulak mata eshat!



Ha ni baru nampak..
Hehehehe :p



Muka ika macam nenek tua..
Ekekekeke.. P



Beriya-iya ha makan roti canai..
Senget-senget muluttttt..



Nizam dengan eshat seronok je tengok bola..
Sy ika dah bosan dah..
Main tab pon takde benda..
Tengok table sebelah macam sedap je dia makan roti canai pisang..
Try la order satu.. Tak pernah try, kita try..
Nasib baik sedap roti canai pisang tu..
Sy selalu makan roti canai biasa jeeeee...
Tomyam ika order pon sedap.. Ada gerai melayu kecik kat kedai mamak tu..

Game habis, german menang..
Tak sia-sia mak incik teman eshat malam tu.. Hahahaha..
Tido senyum la eshat malam tu..
Nizam bengang portugal kalahhhh..
Hahahahaha...

Love, Rina Ellisa