Followers

Wednesday, 11 June 2014

Resepi - Paprik Ayam

Hi & Assalammualaikum..

Haritu mak metua masak paprik ayam, sedap sangat..
Terus rasa macam nak belajar masak sendiri..
Siap tanya mak mertua masak paprik ayam guna sos tiram brand apa..


Mak mertua guna sos tiram brand nona..
Eshat pon mengada taknak guna sos tiram brand lain..
Meng ada-ada sangat tau.. T___T

Dari resepi2 yang sy google, macam2 versi ada..
Sy ikut resepi dari SINI..
Tapi sy tak ikut bulat-bulat la..
Ada sayur yang kitaorang tak makan..
Guna sayur2 yang makan je..
Jangan membazir.. Barang-barang sekarang mahal..
Kena pandai berjimat cermat..

Bahan - Bahan :-
1) 5 Isi Ayam - Di hiris kecil
2) 1 biji carrot - Di hiris sederhana nipis
3) 1 biji bawang besar - Di hiris bulat-bulat
4) 10 ulas cili padi - Ketuk-ketuk sikit guna alas batu
5) 2 Ulas bawang putih - Di hiris nipis
6) 10 Helai daun limau purut - Di potong dua
7) Bunga kobis - Di hiris sederhana kecil
8) 3 sudu makan cili kering kisar
9) 3 sudu makan cili sos
10) 3 sudu makan sos tiram
11) 3 sudu makan kicap kipas udang
12) Tomato sebelah - Di potong sederhana kecil
13) Garam & perasa secukupnya

Cara - cara nak masak :-
1) Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih sampai wangi
2) Masukkan cili kering dan tumis kan sampai pecah minyak
3) Masukkan semua sos dan tumis sampai pecah minyak
4) Masukkan isi ayam, kacau rata
5) Masukkan air dan biarkan sehingga mendidih
6) Masukkan semua bahan-bahan yang di hiris, kacau rata dan biarkan sayur-sayur masak sampai empuk
7) Masukkan garam & perasa secukupnya
8) Last sekali masuk kan tomato
9) Dan siapppppppp!



Taraaa paprik ayam sy siap!
First time masak untuk suami.. 
Nasib baik menjadi.. =D

Selamat mencuba!

Love, Rina Ellisa

1 comment: