Followers

Monday, 30 June 2014

Salam Ramadhan 1435H.

Hi & Assalammualaikum..




Selamat berpuasa semua! :)

Pengalaman first time puasa sebagai seorang isteri?
Tentu lah dapat pengalaman baru..
Hehehehe..

First Day Puasa

Minggu lepas weekend sabtu ahad eshat OT..
Sabtu sy keluar dengan family in law, malam sabtu pergi rumah mak salak ada makan-makan sikit..
Cik Jamil buat ikan bakar.. Nenek teringin nak makan ikan bakar..
Balik rumah sewa, tapau sikit lauk untuk sahur pagi esok nya..

Jadinya lauk first sahur import dari rumah mak salak..
Hehehe..
Tak dan nak masak lagi pagi-pagi tu..
Mak tapau kan rendang ayam, ikan bakar & kuah asam..
Pagi nak sahur tu, sy tinggal panas kan je..

Bangun pukul 445pagi untuk sediakan pape yang patut..
Masak nasik dalam 10-15 minit macam tu..
Panas kan lauk, buat air, baru kejut eshat bangun sahur..
Mak dia siap pesan awal-awal dah..
Liat sikit dia nak bangun sahur..
KakNgah siap pesan ko kejut dia sejam sebelum abeh waktu..
HAHA..
Tapi ok senang je kejut eshat bangun sahur.. 
Yang kelakar nye, tengah jalan pegi dapur pon mata katup.. =D

Berbuka puasa hari pertama sy ajak eshat berbuka kat rumah mak salak..
Sebab nanti first raya belah dia..
First puasa sy nak kat rumah mak sy.. Baru lah fair & square.. Hehehe..

Sebelum balik rumah mak, singgah bazar ramadhan BBST jap..
Pukul 7pm sampai, masih ada lagi yang membeli..
Kitaorang sampai rumah mak, hidang-hidang makanan yang di beli, terus azan..

First day kat bazar, kitaorang berbelanja RM10.20 je :-
1) Roti John Biasa - Rm3
2) Air tembikai susu - RM3
3) Lepat ubi - RM1.20
4) Murtabak - RM3

Murtabak hangussssssssss..
Apa daaaaaaa.. Dah lah kuah dah habis..
Sabor jela.. 
Tak sempat nak jalan sampai hujung bazar nak cari kuih pelita..

Lepas berbuka, eshat ika nizam pergi terawih kat Masjid Enstek KLIA..
Sy tak sempat nak join..
Plan nak pergi beli barang dapur dengan mak malam tu..
Last-last tak jadi pergi..
Dah rugi tak dapat pergi terawih.. T___T
Tapau lauk lagi untuk sahur..
Senang bangun pagi panas kan je..

Second Day Puasa

Hari ni kunci jam pukul 430am, tapi pukul 450am baru bangun..
Masak nasi, panas kan lauk, buat air semua..
Pukul 515am baru makan..
Hari kedua bersahur dengan suami..
Macam-macam gelagat lah eshat tu..
Weeeee..

Hari ni dah start keja puasa hari kedua..
Berbuka kat rumah sendiri dah..
Kena masak untuk sahur & berbuka sekali..
Kena pikir nak masak apa..
No more tapau-tapau lauk dari rumah mak dah..
Hehehehe..

Hari ni berbuka sorang-sorang kat rumah..
Eshat OT balik malam.. SobssSobsss..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment