Followers

Thursday, 25 September 2014

Pregnancy Journey - Check Up 9 Weeks 2 Days (First Scan)

Hi & Assalammualaikum..

24 Sept 2014 (Wed), Klinik Kesihatan Salak

Excited nak scan baby dalam perut..
Malam nak tidur asyik berangan je ape nak jadi esok hari..
Ni kira hadiah birthday paling best la sebab dapat hadiah ada baby dalam rahim.. :)

Appointment pukul 9pagi..
Pukul 11lebih baru dapat masuk jumpa doctor..
Itu pon dah berapa kali tanya kat kaunter..
Sekali jumpa doc sekejap je..
Tak sampai setengah jam pon..
Haihhh sabar jelaaaa..

Masa 1st scan ni, bby dah 9weeks 2 days..
Masuk je bilik doctor, check tekanan darah semua..
Timbang berat sy 40kg..
Lepas tu baru scan perut..
First time scan tu rasa sejuk je perut..
Rupa nya dekat alat scan tu ada macam gel..
Doc tekan2 sikit bahagian bawah perut..

First sekali sy nampak adalah jantung baby berdenyup laju..
Ya Allah time tu tak terkata apa..
Seronok sangat..
Tapi time tu eshat tak masuk pulak bilik..
Kalau tak boleh bagi dia tengok sekali..

Doc scan tak lama pon..
Dia golek-golek kan alat tu, dah dapat tengok jantung baby semua..
Tetiba doc cakap due awak 3 May 2015 ni..
Eh sama dengan tarikh nikah sy la doc..
Tapi kita ikut nurse kira yang dah tulis kat buku pink la..
Ok la kalau macam tu, due sy 27/28 Apr 2015 la doc..
Tak kisah la mana-mana..
Janji bby selamat lahir nanti..
Eshat cakap baby keluar bulan 5 pon ok..
Bulan sama birthday dengan dia bulan 5.. Hahaha..

Lepas scan, doc brief sikit..
Sy kena banyak makan makanan yang ada kandungan zat besi..
Doc bagi date 21/10/2014 datang untuk check up lagi..


Lepas tu pergi balik kaunter depan serahkan buku pink kat nurse..
Next apointment sy kena minum air gula..
Kena puasa start 10 malam..
Ambik obimin kat farmasi, lepas tu selesai dah..


Ni lah gambar first scan.. Ada 1 kantung je..
Nampak kecik je..
Terjawab dah persoalan mom in law, yang tah-tah kembar.. Hihii..
Semoga awak membesar dengan sihat-sihat je sayang dalam rahim ibu ye.. :)

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment