Followers

Sunday, 30 November 2014

Pusat Permainan Kid's Atom Zone Mini Legoland

Hi & Assalammualaikum..

29 Nov 2014 (Sat), Taman Mawar BBST Sepang

Cuti sekolah ni, tak tahu nak bawak anak/adik/anak buah ke mana?
Apa kata try pergi Kid's Atom Zone terletak di Taman Mawar BBST Sepang Selangor..
RM5 1 jam untuk seorang kanak-kanak..
Dewasa masuk free..

Eka yang bagitau tempat mainan ni..
Dekat je dengan rumah kitaorang..
Dalam 5-10 minit dah sampai..


Sampai kena register dulu nama & waktu masuk..
Kitaorang masuk 3.15pm..
Bawak adik2 3 orang tu datang main sini..
Sibuk sangat la nak pergi legoland..
Along Angah bawak datang sini jela dulu ye adik-adik ku.. Hehehehe..
Kitaorang sampai ada la 3 4 orang budak-budak tengah main dalam ni..

Dekat kaunter register ni ada jugak keropok/cikidis..
Jenuh jugak la cover jgn bagi adik-adik dekat dengan kaunter tu..
Sebab taknak bagi dia makan cikidis..
Nasib baik dia minta air je..


Ruangan pintu masuk..
Ada lego, ruangan gelosor dengan ball colourfull & tempat lompat-lompat tu..

Ruang Lego


Eka melayan pokcu main lego..


Dia memang rajin melayan adik-adik..
Sy garang sikit dengan adik-adik.. Diaorang kurang sikit nak bermanja2.. Huhuhu..

Ruang Lompat-Lompat


Suka korang ye main lompat-lompat dalam tu..


Main la korang sampai puas..

Ruang Gelosor dengan Ball Colourfull


Masuk je adik2 3 orang dalam ni, sukaaaaaa sangat diaorangggg..
Macam tak pernah nampak gelosor pulak.. Hahahaha..
Cuma beza bila naik gelosor kat sini, turun je terus jatuh atas bola bola kaler tu..
Seronok la diaorang..
Kitaorang orang besar ni pon seronok tengok bola bola kaler tu.. Hihihi..






Siap baring-baring lagi yeaaa..
Penat main minum air pulak..




Eh kakak budak pon masuk sekali dalam ni..
Tak tahan tengok geram sangat dengan bola kaler2 ni..
Dulu kecik2 mana rasa main benda alah ni.. Hahahaha..
Lepas tu nak bangun tak bolehhh.. Hadoiiii laaa..

Dah penat melompat lompat, adik2 nak mewarna pulak..
Kita bagi apa diaorang nak buat..
Asalkan berseronok hari tu..


Pilih-pilih gambar apa korang nak..


Pembantu kat situ siap ajar macam mana nak mewarna lagi..


Kakcik pantau adik2..


Masing-masing tak pandang kiri kanan dah bila dapat watercolour..


Pokcu je pembantu kena ajar lebih sikit..


Areef tekun dia mewarna..
Tahun depan dah pra sekolah areef..
Nanti kat sekolah areef main kaler2 jugak..


Ameer kaler pon cantik..
Tahun depan nak masuk darjah 2 dah adik along ni..
Ameer sekolah rajin-rajin ye..


Memula baby punya warna lukisan ok lagi..
Dah siap warna semua bahagian roket tu, habis dia tonyoh2 kertas lukisan tu.. T___T


Tengok la baby punya tu..
Nangis cikgu tadika dia kalau tengok.. Y___Y


Ni Ameer punya..


Ni Areef punya..
Tulisan nama tu kakcik buatkan..


Baby punya takde seni langsung.. Wuwuwuwuw T___T
Tak kesah la baby.. Janji seronok main colour2 tu yea..

Pukul 520pm ajak diaorang balik dah..
Hujan pon dah makin kurang lebat..
Jom la kita balik..
Adik2 semua dah penat..

Nak transit anak pon boleh kat sini..
Dengan syarat anak dah pandai makan & buang air sendiri..

Total haritu : RM40 plus plus termasuk :-
- Bayaran masuk untuk 2jam x 3 kanak-kanak
- Lukisan bergambar RM3 sehelai
- Keropok/Cikidis

Bayar masuk je RM5 1 jam untuk seorang kanak-kanak..
Kertas lukisan, makanan ringan di kira lain..
Toilet pon ada di sediakan dalam tempat permainan ni..

Info :-
FB : Kid's Atom Zone
011 - 2317 8352
No.35, Jalan 3B, Taman Mawar Sepang Selangor
*Call dulu buat appointment kalau nak datang bawak anak*
*Landmark belakang bangunan MFCB

Love, Rina Ellisa

Thursday, 27 November 2014

Pregnancy Journey - Sandal Fitflop

Hi & Assalammualaikum..

26 Nov 2014, Wednesday

Lama dah berkenan sandal ni..
Dah pregnant ni, macam kena pakai sandal lain je..
Selipar yang selalu pakai pon, memang nipis..
Mak dah bising suruh pakai sandal..
Jadi google la sandal fitflop ni..
Ada yang sy jumpa orang review harga dalam seratus lebih..
Tapi sy tak de kesempatan nak pergi survey kat kedai..

Jadi nya, malam haritu eshat ajak pergi downtown mines..
Dia nak betul kan tali jam dia..
Tengok2 la sekali sandal fitflop ni..

Semua booth dah takde jual..
Sampai lah jumpa satu booth ni..
Tinggal 2 pasang je..
1 pasang tu keras warna purple tali dia, tapi saiz besar..
1 pasang lagi lembut warna merah tali dia, tapi saiz 36..
Sy pakai saiz 35..
Di sebabkan nak sangat2 sandal ni, beli jela..
Dah ada macam kotor2 sikit, sy mintak kurang pon tak dapat..
Jadi beli dapat harga RM20 saje..

Dah beli, pakai terus kat situ..
Excited sangat! Hahaha..




Alhamdullilah selesa pakai sandal fitflop ni..
Tak sabar nak tunjuk kat mak yang dah beli sandal baru.. Huhuhu..
Kita pakai dulu sandal ni..
Kalau dah putus, kita pergi beli baru kat kedai pulak.. Hihihi..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 26 November 2014

Resepi Nasi Ayam

Hi & Assalammualaikum..

25 Nov 2014, Tuesday

Haritu teringat nasi ayam kak Ana..
Lepas tu macam teringin nak makan nasik ayam dia..
Terus mintak resepi..
Balik kerja singgah kedai runcit beli bahan-bahan..
Sekali senang je nak masak nasi ayam ni..

Memula sy tengok resepi yang kak Ana bagi banyak nye step.. T___T
Tapi bila dah start masak, sekejap je..
Selalu pukul 9lebih sy baru siap masak..
Ni pukul 840 dah siap semua goreng ayam..

Sy nak share resepi kat blog ni..
Kalau2 teringin lagi nak makan, cari je resepi kat blog sy ni..
Ni resepi untuk 2 orang makan..

Bahan-bahan :-
Beras 2 put
2 kiub ayam
Ayam 6 ketul
Bawang putih 3 ulas
Halia sebesar ibu jari (di potong dua)
2 sudu tea majerin
Sos tiram
Kicap manis
Serbuk lada hitam
Lada besar 4 biji
Garam
Gula
Air asam limau sikit
Tomato
Timun
Salad

Step 1
Rebus ayam separuh masak..

Step 2 - Nasi
Basuh beras macam nak masak nasi tu..
Masuk kan air rebusan ayam ikut sukat air nak masak nasi..
Letak bawah putih 2 ulas (ketuk sikit)..
Letak halia sikit (ketuk sikit)..
Letak 1 kiub ayam untuk 2 put nasi..
Letak 2 sudu tea majerin..
Kacau semua bahan-bahan yang dah masuk kan dalam periuk nasi..
Dan tunggu je nasi masak nanti..
Tak payah buat pape dah kat nasi..
Kira bab nasi dah selesai la ni..

Step 3 - Ayam
Ayam yang di rebus di tos kan dulu..
Letak sos tiram,kicap manis, serbuk lada hitam dalam ayam..
Gaul2 kan bahan-bahan semua biar sebati dengan ayam..
Kelar-kelar sikit ayam bagi sos masuk dalam sikit..
Sos tiram letak lebih sikit kalau nak ada rasa..
Tak payah letak garam dah..
Lepas tu peram untuk 1jam..
Letak dulu ke tepi..

Step 4 - Kuah Cili Merah
Bawang putih 1 ulas, lada besar 4 biji, Cili api 2 batang, halia sikit..
Bahan-bahan semua tu di kisar..
Lepas tu masakan atas api sampai air kering..
Masuk kan garam, gula & perah asam limau purut sikit..
Yang kuah cili merah ni kena pandai main rasa..
Agak2 dah rasa masin sikit, manis sikit, masam sikit, ok dah tu..

Step 5 - Goreng Ayam
Ayam dah perap 1jam, lepas tu goreng..

Step 6 - Kuah Kicap
Sos lebihan perap ayam tu, tuang masuk periuk kecik..
Campur air lebihan rebus ayam sikit..
Masakkan atas api sederhana..

Step 7 - Kuah Sup
Air lebihan rebus ayam di rebus dengan i kiub ayam..
Kalau ada sayur, masuk kan sayur fishball..
Sy punya sup kosong je..
Takde letak pape..

Step 8 
Potong timun, tomato..
Sediakan sekali salad..
Gigih ni buat garisan kat badan timun, nak ada deco-deco gigi gigi sikit.. Hahaha..

Maka, sebelum pukul 9malam dah siap makan malam..
Alhamdullilah eshat kata sedap nasi ayam ni..
Lepas ni sapa2 nak datang rumah, kita jamu nasi ayam jela.. Hihihi..


Nasi masak 2put, ada tinggal sikit je..
Eshat nak bawak bekal esok nya..


Suami ku tak percaya sy boleh masak nasi ayam ni..
Siap cakap beli kat kedai ke??? Hahahaha..
Sabor jela..


Sy takde la terer masak2 ni..
Nak share resepi hebat-hebat pon takde..
Ni pon dapat resepi nasi ayam yang sedap dari kak Ana.. Tq Kak Ana..
Lepas ni nak try masak nasi lemak pulak.. NyummNyumm!!! :p

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 19 November 2014

Pregnancy Journey - Check Up 17 Weeks 1 Day

Hi & Assalammualaikum..

18 Nov 2014 (Tues), Klinik Kesihatan Salak

Malam tu dah start pikir sakit nye kena ambik darah lagi.. T___T
Sekali eh takde ambik darah kat lengan la kali ni..
Cuma kena ambik darah tick kat hujung jari je..
Selamattttt.. Huhuhu..

Kali ni appointment sampai klinik awal la pulak..
Sebelum pukul 3 dah daftar..
Tak lama tu dapat dah no giliran..
Lepas tu kena pergi ambik darah kat hujung jari kat farmasi..
Lepas tu kena ambik air kencing macam biasa..
Haaa lepas tu tunggu giliran nak jumpa nurse dari pukul 310pm sampai la 340pm baru sampai turn saya..
T________T

Baru macam nak happy2 best nya tak payah tunggu lama bila appointment petang..
Sekali kena tunggu lama jugakkkkkkkkkk..

Masuk je bilik nurse, kena baring dia nak check perut..
Nurse rasa2 tekan2 perut..
Dia siap bagi sy rasa macam ketulan kat perut..
Bagitau yang tu uri awak..
Bila uri makan membesar, nanti perut awak makin membesar la..
Alhamdullilah uri kat atas dah time tu..
Lepas tu nurse ukur dari ketulan tu sampai la ke bawah dekat2 dengan kemaluan..
Dia check kaki ok tak bengkak..
Setel check perut, nurse brief result minum air gula, tekanan darah semua..

Result minum air gula ok takde pape..
Cuma sy kurang darah..
Kena banyak makan kerang, jambu batu..
Kurangkan minum tea,nescafe, kopi dulu buat masa ni..

Obimin
Nurse dapat detect pulak sy skip makan obimin.. Huhuhu..
Nurse bagi lagi stock obimin untuk sebulan..
Make sure habiskan.. Dia nak next check up bacaan HB ok..
Dia pesan lepas makan obimin, dalam masa 2jam jangan minum tea nescafe atau susu dulu..
Kalau tak ubat obimin tu tak serap ke baby..



Penyusuan Ibu
Lepas tu nurse briefing sikit pasal penyusuan baby..
Dia terangkan apa yang ibu yang kali pertama mengandung kena tahu pasal penyusuan semua..
Sy tanya apa tu kolostrum..
Kolostrum tu susu ibu yang mula-mula keluar..
Susu yang tu sangat terbaik untuk baby..

Berat Badan
Lepas tu dia review sy punya berat badan..
Last check up berat badan sy 41kg..
Kali ni check up, berat badan sy 43.5kg..
Naik 2.5kg.. Nurse bagitau sepatutnya bawah 20weeks berat naik 0.5kg je setiap bulan..
Tapi nak buat macam mana nurse..
Tengah2 malam je sy dah lapar, petang je sy dah lapar..
Kalau dah lapar, makan jelaaaa.. Huhuhu..

Habis check up, terus balik..
Tapi bukan terus balik rumah..
Sy ajak eshat jalan2 alamanda tengok barang-barang baby..
Kitaorang masuk mothercare, anak ku..
Harga barang2 baby, baju2 baby membuatkan kitaorang terbeliak mataaaa.. Hahaha...

Kitaorang jalan-jalan tengok je..
Rasa macam tak de feel lagi nak beli pape..
Mungkin dah masuk 6 7 bulan nanti baru excited.. :D
Next appointment 16 Dec 2014 3pm..

Love, Rina Ellisa

Monday, 17 November 2014

Family Dicsussion.

Hi & Assalammualaikum..

16 Nov 2014 (Sun), Putrajaya

Last weekend, family members in law kena berkumpul kat rumah maklong..
Sebab 22 Nov nikah anak kedua maklong..
Sekali bincang untuk hari majlis kat putrajaya 7 nov nanti..

Kalau ikut info dalam group whatsapp group "Waghih Jelutong Most Wanted", berkumpul pukul 1230pm..
Tapi kitaorang sampai pukul 1pm.. Hehehe..
Time tu ramai takde lagi..
Mak kakngah makcik pakcik je baru ada..

Sampai je acara makan tengahari la dulu..
Perut dah bunyik-bunyik..
Ada satay, meehun, meehun soup, buah, kek coklat..
Gambar makanan tak sempat ambik..
Sebab masing-masing dah kelaparan..

Meehun soup paklong yang buat..
Serius sedap.. Kuah pekat..
Sy sampai 2 kali ulang makan.. Huhuhu..

Lepas makan, perbincangan pon mula..
Paklong agih2 kan tugas masing-masing..
Kitaorang sepupu sepapat ni kena standby je pape yang patut..
Banyak tugas-tugas bagi kat mak-mak..
Kitaorang duduk tepi sambil selfie2 je nanti.. Hahaha..

Pukul 6lebih baru la balik..
Duduk melepak kat rumah maklong borak-borak, layan Running Man..
Dengan hujan lagi..
Memang syiok duduk dalam rumah jela..


Izara pon ada..
Elok je dia lentok kat lengan paksu dia..
Budak tenit ni jadi tumpuan semua la haritu..
Dah la pandai borak-borak dengan orang sekarang ni..
Geram je maksu tengok mulut dia terngaga2 borak..

InsyaAllah, 22 Nov ni majlis akad nikah kat sebelah perempuan..
7 Dec majlis bertandang kat putrajaya pulak..

Love, Rina Ellisa

Saturday, 8 November 2014

Wedding Nadia & Wan

Hi & Assalammualaikum..

7 Nov 2014 (Fri), Dewan Seri Perkasa Taman Maluri KL

Bila 2 majlis bertindih dengan sama tarikh, tak tau nak cakap apa..
Frust.. T__T
Kena korban kan salah satu majlis..
Reception nad sama tarikh dengan Majlis Aqiqah anak buah kat kampung 8 Nov..



Kad jemputan nad hantar via whatsapp je..
Makcik! Kita nak 1 kad kawen awak.. Nak simpan dalam album..

Jadi, jumaat malam sebelum balik kampung singgah jumpa nad & wan kad dewan dulu..
Rasa serba salah sangat-sangat sebab tak dapat datang reception diaorang.. :(
Yela, time sy kahwin dari nikah sampai la ke majlis bertandang nad & wan ada datang..
Mana tak sedih, tetiba reception diaorang sy & eshat takde pulak..
Hmmmmm..
Tapi nasib baik solemnization diaorang haritu, kitaorang datang jugak..

Malam tu sampai dewan, orang pelamin tengah set up pelamin..
Masuk je dewan terpegun tengok pelamin nad..
Giler lawa grand pelamin dia macam pelamin Che Ta tau!

Borak-borak kejap, dalam pukul 10 macam tu gerak balik kampung..
Walaupon hari reception esok nya kitaorang takde..
Nak jugak bergambar dengan pengantin & pelamin..
Layan dulu gambar-gambar kitaorang kat bawah ni..







Sedih pulak rasa tak dapat ambik gambar dengan nad dia pakai baju kahwin.. T___T
Takpela makcik.. Asalkan semua nya dah berlangsung dengan selamat.. Hihihi..
Tapi serius pelamin awak CANTIK!
Kita suka sangatttt!!!


Haaa 4 pengantin atas pelamin..
Nasib baik kerusi pelamin tu panjang..
Muat2 je la kitaorang atas tu..


Selagi tak gerak balik, selagi tu bergambar..


And last dengan makcik nadia..
Masa nak balik tu, sedih lagi..
Sebab takde esok nya sama-sama raikan nad.. SobsSobbbs...


Nah gambar pengantin..
Kalau nak tengok gambar-gambar reception nadia & wan lagi, klik blog dia...
Dalam entry sy ni tak banyak gambar kahwin diaorang..
Sebab tetamu datang malam sebelum reception.. Hihihi..

Tq makcik paham keadaan kita tak dapat datang majlis awak..
Semoga awak berbahagia dengan wan hingga ke syurga jannah..
Dan! Nak dengar news nadiawan junior tak lama lagi.. Amin :)


Di sebabkan kitaorang tetamu paling awal datang, terus dapat doorgift malam tu..
Macam2 ada.. Telur rebus ada, gula2 ada..
Tq mama nad! :)

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 4 November 2014

Wedding Reza & Aishah

Hi & Assalammualaikum..

26 Oct 2014, Banting
Majlis Sanding

Awal tahun haritu dah selamat sepupu sy nikah..
Kenduri je baru buat bulan 10 & 11..
Sebab nya ayah wife sepupu ni sakit..
Tu cepatkan tarikh nikah..
Majlis sanding buat kemudian2 pon takpe..
Ramai dah orang sekarang buat macam tu..
Yang penting nikah tu..

Jom tengok gambar pengantin!


Sanding 2 pengantin sekali..
Wife sepupu sanding sekali dengan adik dia..








Laki kerja, bergambar dengan adik pon boleh laaaa..
Macam budak2 pulak buat peace macam tu.. Huhuhu..

2 Nov 2014, Banting
Majlis Tandang

Selang seminggu majlis bertandang kat belah lelaki pulak..
Sepupu dapat orang banting je, rumah masing-masing memang dekat sangat..




Simple pelamin..
Cantik!
Bila malam lampu kaler-kaler..


Pengantin siap-siap kat rumah sebelah..
Sementara tunggu rombongan perempuan sampai, duduk rilek duluuuu..


Eh tetiba dah ada kat pelamin je.. Huhuhu..
Cuaca haritu pon boleh tahan panassss..
Kesian pengantin berpeluh-peluh..


Nenek menepung tawar..



Sesi potong cake, suap-suap kek..


Family members ecah (wife sepupu)..


Pengantin dengan maklang paklang..
Maklang ni kakak mak..


Atuk Nenek dengan pengantin..


Eh nak jugak bergambar dengan pengantin..
Eshat time ni tengah sibuk basuh pinggan mangkuk kat belakang..

Selamat Pengantin Baru Abang & Ecah!
Cepat-cepat dapat baby tau.. Amin! :)

Love, Rina Ellisa