Followers

Wednesday, 19 November 2014

Pregnancy Journey - Check Up 17 Weeks 1 Day

Hi & Assalammualaikum..

18 Nov 2014 (Tues), Klinik Kesihatan Salak

Malam tu dah start pikir sakit nye kena ambik darah lagi.. T___T
Sekali eh takde ambik darah kat lengan la kali ni..
Cuma kena ambik darah tick kat hujung jari je..
Selamattttt.. Huhuhu..

Kali ni appointment sampai klinik awal la pulak..
Sebelum pukul 3 dah daftar..
Tak lama tu dapat dah no giliran..
Lepas tu kena pergi ambik darah kat hujung jari kat farmasi..
Lepas tu kena ambik air kencing macam biasa..
Haaa lepas tu tunggu giliran nak jumpa nurse dari pukul 310pm sampai la 340pm baru sampai turn saya..
T________T

Baru macam nak happy2 best nya tak payah tunggu lama bila appointment petang..
Sekali kena tunggu lama jugakkkkkkkkkk..

Masuk je bilik nurse, kena baring dia nak check perut..
Nurse rasa2 tekan2 perut..
Dia siap bagi sy rasa macam ketulan kat perut..
Bagitau yang tu uri awak..
Bila uri makan membesar, nanti perut awak makin membesar la..
Alhamdullilah uri kat atas dah time tu..
Lepas tu nurse ukur dari ketulan tu sampai la ke bawah dekat2 dengan kemaluan..
Dia check kaki ok tak bengkak..
Setel check perut, nurse brief result minum air gula, tekanan darah semua..

Result minum air gula ok takde pape..
Cuma sy kurang darah..
Kena banyak makan kerang, jambu batu..
Kurangkan minum tea,nescafe, kopi dulu buat masa ni..

Obimin
Nurse dapat detect pulak sy skip makan obimin.. Huhuhu..
Nurse bagi lagi stock obimin untuk sebulan..
Make sure habiskan.. Dia nak next check up bacaan HB ok..
Dia pesan lepas makan obimin, dalam masa 2jam jangan minum tea nescafe atau susu dulu..
Kalau tak ubat obimin tu tak serap ke baby..



Penyusuan Ibu
Lepas tu nurse briefing sikit pasal penyusuan baby..
Dia terangkan apa yang ibu yang kali pertama mengandung kena tahu pasal penyusuan semua..
Sy tanya apa tu kolostrum..
Kolostrum tu susu ibu yang mula-mula keluar..
Susu yang tu sangat terbaik untuk baby..

Berat Badan
Lepas tu dia review sy punya berat badan..
Last check up berat badan sy 41kg..
Kali ni check up, berat badan sy 43.5kg..
Naik 2.5kg.. Nurse bagitau sepatutnya bawah 20weeks berat naik 0.5kg je setiap bulan..
Tapi nak buat macam mana nurse..
Tengah2 malam je sy dah lapar, petang je sy dah lapar..
Kalau dah lapar, makan jelaaaa.. Huhuhu..

Habis check up, terus balik..
Tapi bukan terus balik rumah..
Sy ajak eshat jalan2 alamanda tengok barang-barang baby..
Kitaorang masuk mothercare, anak ku..
Harga barang2 baby, baju2 baby membuatkan kitaorang terbeliak mataaaa.. Hahaha...

Kitaorang jalan-jalan tengok je..
Rasa macam tak de feel lagi nak beli pape..
Mungkin dah masuk 6 7 bulan nanti baru excited.. :D
Next appointment 16 Dec 2014 3pm..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment