Followers

Tuesday, 30 December 2014

Andung ku, Hjh Derama Dalin Dalam Kenangan (15.4.1933 - 2.5.2014)

Hi & Assalammualaikum..

2 May 2014, Friday

Jantung bagai di rentap bila dapat berita Andung dah pergi malam sebelum nya hari sy nikah..
Tuhan je tahu apa yang sy rasa kan masa tu..
MUA baru mula pakaikan inai 2 jari..
9.10malam dapat call dari cousin, "Andung Dah takde"..
Allah! Tuhan menguji di saat ku menanti hari yang paling bahagia dalam hidup ni..
Hati meronta-ronta nak pergi malam tu..
Tapi mak tak bagi keluar..

Andung mula sakit hujung tahun 2013..
Time tu sy memang tengah sibuk buat persiapan kahwin..
Memang jarang sangat jumpa andung time tu..
Patutlah dah lama andung takde call..
Rupa nya andung memang dah sakit sampai tak bangun kadang-kadang..

Sampai lah satu hari, sy pergi tengok andung kat rumah mak sedara kat dengkil..
Masuk je bilik tengok keadaan andung sangat menyedihkan..
Memang tak tertahan airmata..
Lama sangat2 dah tak jumpa andung.. :(
Sy usap kepala andung, urut2 tangan andung..
Allah! Bagai di carik carik dada time tu..
Terlalu sedih tengok keadaan andung..
Ayat andung sampai ke hari ni masih terngiang ngiang "Tah sempat ke tak tengok ina kahwin"
Apa yang andung cakapkan tu betul..
Sehari sebelum sy menikah, andung dah takde.. :(
Terkilan rasa hati..
Ingatkan lepas je menikah tengahari tu, terus nak pergi jumpa andung dengan pakai baju pengantin..
Semua tu hanya lah mimpi.. :(

Awal tahun 2013, andung dah keluar masuk hospital..
Macam2 komplikasi ada..
Family hanya mampu berdoa, andung kuatkan semangat untuk teruskan hidup..


Ada sekali turn sy & cousin jaga andung kat hospital..
Rasa tak terbalas jasa2 andung kat kitaorang adik beradik dengan jaga andung kat hospital sehari je..
Hari ke hari keadaan andung sangat menyedihkan kitaorang sekeluarga..
Sampailah doc bagi kebenaran untuk bawak andung balik rumah..
Anak cucu cicit, sedara mara tak putus2 datang ziarah..

Kalau tengok balik gambar-gambar andung masa dia sakit, rasa sedih sangat..
Hebat ujian Allah untuk andung..
Allah tak kan uji hamba nya di luar kemampuan hamba nya..
Tapi kami anak cucu cicit tak pernah putus berdoa untuk andung..
Harapan kami sekeluarga nak kan andung sihat macam dulu..
Kehulur kehilir dengan celoteh dia..
Rindu nya kat Andung :(

Selesai urusan sy malam berinai tu, tido berendamkan airmata..
Terasa dunia ni kosong..
Pagi esok nya sebelum jenazah andung di kebumikan, sempat sy & adik2 pergi tengok andung untuk kali terakhir..
Sempat peluk cium andung..
Dengan inai merah kat jari.. T___T

Selesai urusan pengebumian, sy terus balik rumah..
Nak bersiap untuk menikah lepas zohor..


Aman damai lah andung di sana..
Semoga roh andung di tempatkan di kalangan golongan orang-orang yang beriman.. Amin..
Kenangan2 bersama andung je jadi peneman rindu kami sekeluarga di kala hati teringat pada gelak tawa keletah andung..

Rindu Andung.. Alfatihah~

Love, Rina Ellisa

8 comments:

  1. Al-Fatihah... Semoga arwah ditempatkan bersama-sama orang yang beriman.... ameen

    ReplyDelete
  2. Takziah makcik ! Masa ni pun ktorg semua gelabah gila. Tak tahu keadaan awak macam mana. Huuu. Tak sempat nak rasa tempoyak andung. T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq makcik.. Tu la. Kita pon tak sempat nak menuntut ilmu tempyak tu.. :(

      Delete
  3. sedih bace entry ni..smoga andung rina ditempatkan dikalangan orang2 yang soleh & solehah..aaminn

    ReplyDelete
  4. Al fatihah. Sedihnya dgn arwah andung.

    Semoga arwah tenang di sana. Amin.

    ReplyDelete