Followers

Wednesday, 17 December 2014

Pregnancy Journey - Check Up 21 Weeks 1 Day

Hi & Assalammualaikum..

16 Dec 2014 (Tues), Klinik Kesihatan Salak


Sampai je KK tengok ramai nye orang appointment petanggggg.. :O
Letak buku pink zasss terus masuk toilet..
No giliran mintak eshat ambik kan..
Tak tahan sangat dah nak melabur sahammmmmm.. Kihkihkih..

Eshat memang dari 1st check up dengan KK dia ada teman sy..
Sy minta dia teman kan setiap kali sy check up..
Ada jugak faedah nya dia teman..
Macam kes sy nak ke toilet membuang hajat ni..
Dia yang tolong ambik kan nombor giliran semua..
Selain tu, time pergi ambik sample air kencing, dia boleh pegangkan handbag sy..
Kan senang sikit kalau bawak husband teman kan..

Ambik Darah & Sampel Air Kencing
Setel buang hajat, tunggu kejap terus nurse panggil untuk ambik air kencing dan amek darah kat makmal..
Ambik darah sikit je tick hujung jari..
Tapi sakit sikit pulak time tu.. Haishhh..
Fuhhh selamat dah tak kena ambik darah kat lengan..
Legaaaaa~

Lepas ambik darah, kena bagi sampel air kencing pulak..
Kan sy baru lepas buang hajat..
Jadi nya sikit sangat lah sampel air kencing yang dapat.. --'
Jadi lah asalkan makmal boleh celup kan..
Bagi banyak2 penuh cup tu nak buat apaaaa..

Ambik darah, bagi sampel air kencing setel..
Tunggu la giliran untuk masuk bilik jumpa nurse pulak..

Berat Badan
Lebih kurang 1/2 jam jugak menunggu..
Baru lah no giliran naik..
Masuk bilik timbang berat dulu..
Berat naik 2kilo..
Dari 43.5kg, naik sampai 45.5kg..
Nurse bagitau berat ok..
Setiap bulan boleh naik 2kilo je.. Tak boleh lebih..
7bulan(27@28 weeks) ke atas boleh naik 1/2 kilo dalam masa 2 minggu..
Setel ukur berat, kena baring nurse nak check perut pulak..

Check Perut
Nurse tanya dah rasa baby gerak2 ke belum..
Memang dah rasa..
Rasa macam plup plup macam buih sabun tu..
Rasa beralun-alun je perut.. Weeee!! Best sangat rasa tu!
Lepas tu nurse tanya kandungan dah berapa minggu..
Haa nasib baik la sy ingat weeks keberapa..
Kalau tak mau kena sedasss dengan nurse tu..  Huhuhu..
Tapi nurse tu ok je lepas dia review sy punya check up haritu..

Nurse check jantung guna alat apa tah..
Alat tu untuk check jantung baby..
Dia cakap dengar sekali je jantung baby..
Sy lagi la dengar anginnn jeee.. Hahahaha..
Lepas tu nurse ukur tinggi rahim semua..
Setel baru dia review check up haritu..

Bacaan HB
Macam biasa nurse tanya ubat obimin ada lagi tak..
Saya bagitau ada sikit lagi..
Sy tak habis makan pon ubat tu..
Banyak skip.. T___T
Selalu kena marah dengan eshat sebab lupa makan obat.. SobssSobss..
Check up sebelum ni bacaan HB 11.5.. Kira dalam bacaan ok lagi..
Tapi check up haritu bacaan HB 10.5.. Makin turun pulak dah..
Kira dalam kategori anemia dah ni.. Tapi tak la teruk sangat..
Nurse nak bacaan HB 11 ke atas..

Nurse pesan elakkan minum tea/nescafe/kopi.. Sebab minuman berkafein..
Milo pon nurse tak galakkan jugak..
Kalau nk minum milo pon, minum seminggu sekali cukup la..
Minuman2 ni menganggu bacaan HB dan kepekatan darah ibu..
Senang cerita tak payah minum terus lah..

Jadinya nurse tambah lagi satu ubat iron tablet untuk tambah zat besi..
Next month kalau bacaan HB tak naik jugak, takpayah ambik dah obimin..
Obimin kira nya ubat paling rendah la..

Suntikan Kancing Gigi
Next check up bulan depan sy kena ambik suntikan kancing gigi..
Untuk kali pertama mengandung dapat 2kali suntikan..
Suntikan kedua selepas suntikan yang pertama..
Suntikan ni untuk elakkan ibu & anak terkena sawan..
Untuk kandungan kedua dapat sekali je..




Sy bagitau cepat mengah, kadang2 pening..
Tu faktor kekurangan darah dalam badan..
Nurse bagitau kesan kurang darah semua..
Tak sanggup pulak nak taip..
Takot dengarrr.. T_T


Kena makan 2 jenis ubat dah lepas ni..
Makan sebiji sehari pagi sebelum breakfast..
Iron tablet ni makan dengan minum jus buah pon boleh..
Tapi jus buah kena buat sendiri kat rumah..
Tak boleh beli yang cordial punya..
Kalau malas buat jus buah, telan dengan air masak setel..
Next appointment next month lagi..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment