Followers

Saturday, 13 December 2014

Resepi Begedil

Hi & Assalammualaikum..

13 Nov 2014, Thursday

Teringin nak makan begedil pulak..
Jom kita buattttt..


Bahan-bahan nya :-
1) Kentang - 8pcs
2) Daun sup
3) Daun bawang
4) Udang kering
5) Bawang goreng
6) Telur -  1 biji


Cara-cara nak buat :-
1) Potong kentang dan goreng ala-ala dah kuning sikit.. Angkat & tumbuk biar lenyek..
2) Kentang dah lenyek, masuk kan daun sup, daun bawang, udang kering & bawang goreng.. Udang kering di tumbuk sikit dulu. 
3) Gaul bagi rata. Letak garam sikit..
4) Bentuk kan bulat-bulat dan besar mana nak..
5) Panas kan minyak.. Biarkan minyak betul-betul panas baru masuk kan begedil..
6) Sebelum goreng, celupkan begedil di dalam telur yang dah siap di pukul..
7) Siap!


Ni la rupa begedil ku..
Jangan di pandang sebelah mata..
Walaupon rupa mu biasa2 je, tapi rasa mu power! Hahaha..
Tak la.. First time sy buat ni macam keras sikit..
Sebab sy tak lenyek kan kentang pakai lesung batu..
Sy lenyek2 kan pakai cawan je..
Sebab tak larat nak menumbuk.. Huhuhu.. Y___Y

Sy buat guna 8biji kentang..
Dapat dalam 13 biji macam tu bila dah bentuk kan bulat-bulat..
Ada lebih pos hantar kat rumah mak salak sikit..

Love, Rina Ellisa

6 comments:

  1. rajin nya dia... buat begedil ni leceh sikit kan .. nak sikittt

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab teringin hannah.. tu buat.. hihihi.. :p

      Delete
  2. slalu lenyek lesung batu ke?? erkkk..sya xpandai masak. huhu

    tp aritu makcik Sya buat begedil gune bijik cempedak.sedap gakk =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah lenyek pakai lesung batu.. takpe sya.. dah kahwin nanti, automatik mesti reti masak punya la.. :)

      guna biji cempedak? macam menarik je sya.. boleh try nanti..

      Delete
  3. ok la tu..first time buat..asal x leper kan...hehehhehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kena cuba buat lagi ni kak.. :p

      Delete