Followers

Saturday, 31 January 2015

Pregnancy Journey - Checklist Newborn Baby

Hi & Assalammualaikum..


Awal-awal pregnant blur-blur lagi nak beli apa untuk baby..
Yela first time kan buat preparation nak sambut baby..
Kena rajin survey & baca review exm2b..
Kandungan dah nak masuk 6 bulan, sy dah dapat buat list sikit-sikit apa keperluan baby yang nak di beli..

Kat bawah ni checklist baby ikut apa yang sy rasa perlu :-

Clothing
1) Baju
2) Seluar
3) Sarung Tangan & Kaki
4) Topi
5) Stokin
6) Barut
7) Bedung
8) Sapu tangan
9) Bib

Diapering
1) Napkin
2) Diapers
3) Changing Mat
4) Botol Spray
5) Wet Tissue
6) Detergent khas pencuci baju

Baby Care & Grooming
1) Losyen
2) Bedak
3) Baby Oil
5) Cotton Bud
6) Set Grooming (Pengepit kuku, gunting, sikat)
7) Minyak Telon
8) Vicks
9) Tisu
10) Termometer

Bathing
1) Tuala Mandi
2) Tuala Muka
3) Tab Mandi
4) Sabun Badan
5) Syampoo

Nursering
1) Baby Cot
2) Set tilam (bantal, bantal peluk)
3) Selimut
4) Kelambu

Feeding
1) Botol Susu, Puting Susu
2) Botol Sterilizer
3) Berus Botol
4) Penyepit Botol
5) Breast Pump
6) Beg Breast Pump
7) Cooler Ice
8) Storage Botol/Plastic Pack
9) Nursing Cover
10) Nursing Pillow
11) Nursing Bra
12) Nursing Pad

Travelling
1) Stoller
2) Car Seat
3) Beg Diapers Baby
4) Baby Carrier

Others
1) Hanger Baju Kecik
2) Hanger Bulat
3) Penyepit Baju
4) Laundry Bag Kecik - Untuk cuci sarung tangan & kaki
5) Storage Box Big - Untuk Letak Baju-baju
6) Storage Box Small - Untuk letak baby care & set grooming
7) Beg Hospital Ibu
8) Baldi/Bakul - Untuk baju kotor baby

Keperluan Berpantang
1) Baju Sejuk
2) Tudung Express
3) Selipar dalam rumah
4) Stokin
5) Kain Batik
6) Maternity Pad
7) Bengkung
8) Set Jamu (Herbal mandian, tangas, pilis, param)
9) Berurut
10) Tungku
11) Minyak Angin

List ni je sy rasa perlu buat masa ni..
Sy pikir dua tiga kali jugak nak list kan untuk beli..
Guna ke tak barang-barang yang di list kan..
Ikut keperluan.. Jangan ikut nafsu..
Kita perempuan biasa lah..
Semua benda nak beli..
Lagi-lagi kalau first time mom to be.. Hahaha..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 29 January 2015

Majlis Doa Selamat PU Azman

Hi & Assalammualaikum..

13 Jan 2015 (Tues), Rantau Negeri Sembilan

Abah call eshat suruh balik kampung rantau ada buat kenduri doa selamat paksu..
Kitaorang pelik kenapa buat kenduri weekdays orang berkerja..
Paksu free selasa malam tu je..
Hari-hari lain dia busy kalah pak menteri.. Hihihi..

Kebetulan sangat-sangat hari selasa tu sy ada check up petang..
Habis je check up, balik rumah siap-siap terus gerak balik kampung..
Sampai kampung je semua baru selesai solat jemaah magrib..
Ramai orang-orang kampung ada..

Lepas habis solat magrib baca doa selamat, Paksu bagi ceramah..
Habis ceramah, solat isyak ramai-ramai dengan orang kampung semua..
Baru la sesi makan-makan..


Macam-macam makanan ada..
Eshat feveret dia la gulai daging lembu tu..
Siap meratah tulang lembu lagi..
Orang-orang  kampung rewang masak untuk majlis malam tu..
Sedap-sedap lak tu..


Atok interfrem nak bergambar sekali..


Sy & antie mala..
Gambar dengan paksu jangan di tanya mana..
Memang kitaorang tak sempat nak ambik..
Paksu busy layan peminat nak bergambar.. Hihihih..

Sebelum balik sambut birthday paksu atok nenek dulu..
Dalam pukul 12lebih macam tu gerak balik dah..
Esok nye nak kerja..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 28 January 2015

Farewell Lunch Judy

Hi & Assalammualaikum..

26 Jan 2015 (Mon), Downtown KLIA Seafood Restaurant

Seorang lagi officemates melangkah pergi..
Judy masuk kerja sama tahun dengan sy 2010..
Sampai masa, dia resign dan mungkin cari peluang kerjaya lain kat luar sana..
Jadi big bos buat farewell lunch untuk dia area KLIA..


Menu macam-macam ada..



5 table untuk kitaorang..
Habis makan cepat-cepat masuk office..
Judy pulak terus balik time tu..
Tak sempat nak jumpa dia salam peluk cium bagi hadiah..


Esok nya dia datang office settle kan kerja pape yang patut..
Kitaorang bagi sekali hadiah yang tak sempat nak bagi semalam tu..


Hope u like it judy..
Jangan lupe pakai baju kurung yang kitaorang bagi tu tau! :)

Judy manager unit Airport Planning..
Anak-anak buah dia semua perempuan, lepastu sesat sorang lelaki..
Judy ni bagus & sporting dengan anak-anak buah dia..
Kadang2 dia beli kan kitaorang macam-macam makanan..
Kadang2 dia ajak keluar breakfast ramai-ramai la..




See u again judy..
The best manager yg sy pernah jumpa..
Dia macam kawan-kawan je.. Tak rasa gap langsung antara bos dengan staff..
Dia pon banyak bagi nasihat kat sy,,
Kitaorang akan rindu kan u Judy..
All the best kat luar sana..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 27 January 2015

Kad Nikah Siap!

Hi & Assalammualaikum..

Berkurun jugak nak buat kad nikah ni..
Kalau di biarkan tak buat-buat, boleh jadi sampai bila-bila tak akan buat..
Jadi nya, awal-awal Januari haritu paksa jugak eshat pergi buatkan kad nikah ni..
Kebetulan dia memang kerja kat area shah alam, minta eshat je submit kan borang semua..

Masa pergi buat kad tu, isi borang kat JAIS..
Diaorang minta salinan sijil nikah sekeping dan gambar seorang sekeping je..
Lepas tu bayar RM40 untuk duaorang..
Dapat resit simpan baik-baik..
Masa nak collect kad nikah nanti, tunjuk je resit dapat dah kad nikah..

Eshat submit borang 7 Jan, 27 Jan baru dia pergi ambik..
Siap dalam masa 2 minggu macam tu..
Tapi sebelum datang ambik, call dulu la tanya..


Dah 8bulan lebih kahwin, baru dapat kad nikah..
Lepas ni rasa selamat sikit nak pergi mana-mana..
Tapi masa belum buat kad nikah ni, sy memang tak bawak pon sijil nikah besar gedabak tu..
Redah je pergi mana-mana.. Hahaha..
Dah sah kan, buat apa nak takut..
Berani kerana benar.. Cewah! ;p

Cuma tak sure chip kat kad ni untuk apa..
Eshat pon terlupa nak tanya untuk apa chip tu..
Dia ambik je terus balik..


Gambar sekeping sorang tu JAIS pulangkan balik..
Mungkin diaorang ambik untuk scan je kot..
Ni gambar sy tahun 2012 ke 2013..
Ambik je gambar apa yang ada kat rumah..
Kalau tau diaorang akan pulangkan balik gambar, boleh bagi gambar umur 18tahun dulu..
Nampak muda sikit.. Kihkihkih.. :p
Eshat je pergi buat gambar baru.. Kira gambar tahun 2015 la ni..

Love, Rina Ellisa

Monday, 26 January 2015

Mother Baby Kids Expo PWTC

Hi & Assalammualaikum..

24 Jan 2015 (Sat), PWTC

Plan sabtu tu nak pergi beli barang2 baby sikit kat manjaku bangi..
Pagi eshat ada bola.. Kena tunggu dia habis dulu, baru la keluar hari sabtu tu..
Balik dari bola tu, tetiba dia tukar plan ajak pergi baby expo kat pwtc pulak..
Orang dah excited nak shopping kat manja ku ni..
Sampai PWTC pukul 4lebih macam tu..


Selfie dulu..
Lama dah tak ambik gambar berdua..
Terasa selekeh je diri ni sejak2 ni.. Huhuhu Y__Y

Masuk je hall kat pwtc tu, orang ramai gile..
Sesakkkkkkkkkkkkk..
Doorgift pon tak berapa best..
Dapat kupon free screening check up apa tah..
Tu pon kena tebus kat PJ sana..
Tah mana sy letak dah kupon tu

Pusing2 kejap tengok apa yang ada..
Tengok orang keluar dari hall tu, berduyun2 beli pampers drypers..
Murah jugak la 1 woven bag ada 2bungkus pampers, harga RM50 macam tu..
Sy beli barut baby 2helai, baju 4 helai, stokin 1set & tisu basah..
Tu je rasa menarik nak beli..
Carik2 booth pureen takde pulak..

Bila terasa semakin sesak, eshat ajak pergi manja ku bangi..
Beli barang kat sana pulak..


Sebelum balik, ambik gambar dulu..
Baby bump dah 26weeks 5days..


Bapak to be ni pon nak jugakkkkk pose.. Hahahaha..


1 pack (2pcs) besar tisu basah ni RM10.. Sy beli 2 pack..
2 pack (6pcs) kecik tisu basah RM13.. Total RM33..
Biras sy bagitau, anak dia tak serasi guna tisu basah pureen..Naik ruam-ruam..
Terus sy macam berbelah bagi nak guna tisu basah pureen..
Jumpa booth johnson baby, terus borong tisu basah.. Tak pikir panjang dah..
Dapat free face towel 1pc..
Ingat kan besar la towel ni.. Sekali bila kat rumah bukak, kecik je..
Boleh la buat tambah2 stock towel nanti..

Love, Rina Ellisa

Pregnancy Journey - Update 25weeks

Hi & Assalammualaikum..


Minggu yang ke 25 ni terasa penat sangat..
Sebab tiap-tiap malam keluar ikut eshat..
Hari isnin malam dia ada futsal..
Hari selasa malam balik kampung rantau ada kenduri..
Hari rabu malam pergi rumah pakcu eshat..
Hari khamis malam ada scan 3D/4D..
Hari jumaat malam la baru dapat rest kat rumah belah malam..
Fuhhhh~

Tetiba rabu malam tu perasan kaki dah start membengkak.. T__T
Tido malam sy tinggi kan sikit kaki, alas letak bantal bawah..
Alhamdullilah kurang sikit bengkak..
Memang terasa penat sangat badan..

Baby pon aktif sangat gerak..
Seronok bila baby gerak-gerak timbul.. :)

Love, Rina Ellisa

Sunday, 25 January 2015

Resepi Kuih Onde Onde/Kuih Kelepong

Hi & Assalammualaikum..

18 Jan 2015, Sunday

Mak selalu panggil kuih onde onde ni kuih kelepong..
Eshat cakap orang negeri sembilan memang panggil kuih kelepong atau sebutan "kolopong"..
Haritu teringin sangat nak makan kuih ni..
Try la buat..Gigih ni google resepi..
Jumpa macam2 versi ada..
Tapi sy ikut resepi yang simple-simple jela + ikut resepi mak..
Sebab dah tak sabar sangat nak makan.. Huhuhu..


Bahan-bahan :-
Tepung pulut
Daun pandan (di kisar untuk dapatkan air pandan berwarna hijau)
Gula Melaka
Kelapa (ambik yang putih je)

Cara-cara nak buat :-
1. Tepung pulut 4 cawan.. Letak tepung gandum sikit.. Lepas tu bancuh dengan air yang di bancuh dengan garam sikit..
2. Curahkan air daun pandan yang di kisar..Adun sampai sebati.. Jangan lembik sangat.. Kalau lembik, tambah sikit-sikit tepung pulut sampai adunan ok tak kembang..
3. Adunan dah siap, ambik sikit bentuk kan bolat-bolat kecik.. Lepas tu penyek kan sikit sebesar ibu jari untuk masuk kan gula merah.. Gula merah di potong kecik-kecik..
4. Sementara bentuk kan bulat-bulat kecik adunan tadi, panaskan lebihan air pandan yang di kisar tadi.. Air pandan tu dah mengelegak, masuk kan adunan yang dah siap di bentuk kecik-kecik tadi..
5. Biarkan adunan kecik-kecik tu timbul naik ke permukaan air rebusan.. Dan sedia untuk di angkat..
6. Kelapa kisar tadi letakkan sikit garam dan gaul.. Lepas tu gaul-gaul kan kuih tadi dengan kelapa sampai rata.. Siap!!


Sepiring untuk kitaorang ngap2 kat rumah..
Dalam tupperware pink tu utk bawak balik rumah mak..
Tak siap penuhkan lagi tupperware pink time tu..
Penuh jugak 1 tupperware tu dapat..


Dapdap nye dapat makan kuih kelepong ni..
Cuma sy buat bulat-bulat terbesar sikit, lepas tu gula merah ciput.. Hahaha..
Eshat cakap dia rasa sikit je gula merah tu..
Hijau pon tak nampak sangat.. Sebab masa kisar daun pandan terlebih air..
Tapi bau rebusan air daun pandan tu wangi nyaaaaaa..
Takpe lain kali boleh buat lagi..

Love, Rina Ellisa

Pregnancy Journey - Shopping Barang Baby Lagi

Hi & Assalammualaikum..

24 Jan 2015 (Sat), Expo Baby PWTC

Bila dapat buat checklist newborn baby, dah tau gender, kandungan pon dah 6bulan lebih..
Laju je ajak eshat shopping barang baby..
Orang-orang tua cakap 7bulan ke atas baru beli barang baby..
Takpe la sy awal sebulan la beli barang-barang.. Hihihi..
Ni pon banyak jalan dan mengah-mengah..


1pack besar (2pcs) - RM10.. Sy beli 2 pack
2 pack kecik (6pcs) - RM13
Total = RM33

Wet tissue beli kat booth Johnson baby masa expo baby kat pwtc..
Biras bagitau anak dia tak serasi guna wet tissue pureen..
Naik ruam-ruam kat potpot dia..
Terus sy berbelah bagi nak beli wet tissue pureen..
Tu borong beli wet tissue johnson baby ni..

Dah balik rumah, dah belek2 baru perasan wet tissue ni untuk muka dan tangan..
Sesuai tak untuk lap potpot baby jugak?
Ada jugak suggest beli wet tissue pureen colour oren..
Takpe nanti sy try beli satu pack dulu..
Try tengok yang mana satu baby sy serasi nanti..


Baju 4helai ni beli kat expo baby pwtc jugak..
Tengok kat semua booth, nampak semua baju pink je..
Naik juling dahhhhh.. Hahahaha..

Barang-barang yang di beli :-
Stokin- 3helai RM8
Barut -  RM5 sehelai. Sy beli 2helai..
Baju rompers pink - RM15
Baju lubang putih
Baju putih pink
Baju pink - RM15

Stock barut baru ada 4helai.. Tak cukup kena beli lagi lepas ni..
Barut dalam di lema ni.. Nak beli siap atau nak buat sendiri je..
Bila google tutorial nak buat barut macam senang..
Tapi penyakit MALAS tu menjadi-jadi.. Y__Y


Tengok kat expo baby pwtc tu macam takde yang menarik lagi, eshat ajak terus ke manjaku bangi pulak..
Beli barang-barang kat sana..

Kitaorang beli barang-barang :-
Napkin
Sarung Tangan & Kaki
Topi
Cotton Bud
Syampoo & Sabun Badan
Bedak
Losyen
Pencuci botol susu
Detergent ABD - Pencuci baju baby
Total = RM160 ++

Geram tengok mittens & booties kat manjaku bangi tu..
Murah2 & comil2 pulak tu..
Nanti nak repeat shopping lagi kat sana..

23 Jan 2015 (Fri), Downtown Mines Serdang

Jumaat malam eshat ajak pergi downtown mines dia nak carik barang..
Jalan-jalan tengok berkenan dengan legging & rompers baby..
Beli la satu buat tambah2 baju..


Legging - RM10
Rompers - RM20
Kipas - RM15
Total = RM35

Rompers tu eshat nak sangat beli..
Dah jati anak negeri sembilan macam gitu la..
Pantang nampakkkkk.. Hahahha..
Kipas tu sy nak beli sebab sejak-sejak ni terasa panas amat-amat sangat..
Cepat berpeluh..
Dah beli boleh la pakai lepas ni..
Boleh standby letak kat stoller anak jugak nanti..
Time mengandung ni sy guna, baby dah keluar nanti bagi baby guna pulak..
Kan jimat tu.. Huhuhu..

27 Jan 2015 (Tues), Mydin Putrajaya

Beli barang-barang dapur kat putrajaya, tengok sekali barang-barang baby..
Ada yang berkenan beli lagi..
Beli sikit-sikit takde la terasa sangat..


Hanger kecik - 24 pcs
Topi
Sarung tangan & kaki
Sapu tangan
Baju lubang - 2pcs
Bib - 1 pc

Ingatkan nak beli storage box kat mydin putrajaya tu..
Haritu kitaorang datang ada jual storage box yang siap ada roda..
Sekali datang lagi sekali dah habis..
Takde rezeki nak beli..
Takpe ada masa lagi survey kat tempat lain..

1 Feb 2015 (Sun) Billion Bangi

Bila tengok baju2 baby, macam tak cukup je..
Ada lebih kurang 6 7 helai rasa nya..
Macam kena beli lagi je..
Tak menyempat-yempat nak shopping lagi nanti..
Terus ajak eshat pergi billion bangi beli baju2 baby..
Dasar tak sabar betul.. Hihihi :p


Haaa ambik 7 helai terus beli baju..
Puas hati sy dapat beli baju warna putih lubang-lubang tu..
Ada 2 helai beli saiz newborn, yang lain-lain tu beli saiz besar sikit..
Stop membeli untuk bulan ni..
Bulan depan kita sambung beli lagi..
InsyAllah ada masa lagi..

Love, Rina Ellisa

Saturday, 24 January 2015

Pregnancy Journey - Appointment 3D/4D Scan

Hi & Assalammualaikum..

31 Dec 2014

Dah nak masuk 20minggu baru lah sy excited nak pergi buat scan 3D/4D ni..
Sebelum tu google dulu review ex m2b..
Ramai yang suggest pilih Miss Jezzlyn..
Klinik paling dekat Miss Jezzlyn ada kat Seri Kembangan Serdang..

Jadi nya, sy pon google la macam mana nak buat appointment untuk scan 3D/4D ni..
Mula2 pergi dulu laman web BAYI-IBU.com..
Lepas tu pilih tab 3D 4D Scan Malaysia, klik online appointment..
Dah dapat masuk online appointment tu, register dulu untuk boleh kan kita log in..


Ni gambar yang dah berjaya register..
Sebelum register tu, pilih dulu klinik mana kita nak buat scan 3D/4D..
Ikut je apa yang website tu mintak..
Senang je buat ni..


Lepas tu boleh la check email yang appointment kita tu dah confirm..


Sehari sebelum akan dapat reminder untuk appointment kita tu..


Di sebabkan sy nak jugak Miss Jezzlyn untuk appointment sy, postpone appointment..
Sebab dalam general appointment booking information dah bagitau, Miss Jezzlyn cuti bersalin dari 8 Dec 2014 hingga 8 Jan 2015..
Happy nya boleh reschedule..
Kalau tak, tak dapat lah scan 4D dengan Miss Jezzlyn.. Hihihi..
Dapat date baru untuk appointment 15 Jan 2015..

Ni info lagi untuk scan 3D/4D ni, boleh klik FAQ 3D 4D Malaysia..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 20 January 2015

Putrajaya Parents & Baby Carnival 2014

Hi & Assalammualaikum..

30 Nov 2014 (Sun), PICC Putrajaya

Sepatutnya plan nak pergi Pureen Clearance Sale kat Shah Alam..
Di sebabkan kat putrajaya ada expo baby..
Kita pergi yang kat PICC jela..
Lagipun kitaorang cuma nak pergi survey2 je dulu..
Tak tau nak beli apa lagi..
Sebab kandungan sy baru je 4bulan lebih masa tu..
Awal lagi nak beli barang-barang baby..

Sampai PICC dalam pukul 1lebih..
Mula-mula masuk je tengok macam eh sikit nye booth yang ada..
Rupa nya kat hall dalam ada lagi daaaaaa..


Karnival ni berlangsung 28 - 30 Nov 2014..


Kitaorang masuk dari arah lain..
Tak nampak register kaunter ni..
Dah nak balik baru la register..


Stoller brand sweetheart ni harga RM499 termasuk car seat..
Eshat dah berkenan.. Siap tanya kedai kat mana.. Sekali kedai diaorang kat Penang daaa.. Huhuhu..
Takpe kita survey2 dulu..




Masuk je hall ni, orang tak ramai macam kitaorang pergi expo baby mid valley haritu..
Boleh jalan dengan aman kat dalam ni..
Aircond pon rasa..
Tak tau la kenapa tak ramai orang..
Ke orang dah ramai datang hari sabtu??

Pusing2 tengok booth apa yang ada..
Banyak jual baju2 baby, nursing pillow, botol susu, set mandian, barut homemade, bengkung ibu..
Harga pon murah-murah..


Jalan-jalan jumpa booth Kekabu Asli Design2U..
Sy memang follow FB akak ni..
Owner Kekabu Asli ni sangat peramah..
Sy tanya harga complete set termasuk tilam baby, comferter, nursing pillow dalam RM700 lebih..
Ada free bantal karipap 2pcs rasanya..
100% original guna kekabu..
Sesapa yang berminat, boleh pergi kat FB Kekabu Asli Design2U..
Design2 memang lawa-lawa..


Ada talk penyusuan baby jugak..
Sy sempat dengar kejap je..
Tu pon tumpang duduk.. Sebab kepala pening.. T___T


Cuma goodies bag je tak berapa best.. Hihihi..
Dapat pamplet, paper Sinar Harian & gula gula mint je..
Expo baby kat Mid Valley haritu best.. Macam-macam dapat..


Sy beli barut homemade ni 2pcs.. RM5 sehelai..
1pc beli kat booth lain, 1pc beli kat booth lain..
Gender baby pon tak tahu lagi..
Beli je la warna selamat..

Love, Rina Ellisa

Monday, 19 January 2015

Pregnancy Journey - Makanan Sunnah

Hi & Assalammualaikum..


Bila pregnant ni, bagus kalau makan makanan2 sunnah ni..
Lagi2 bila makan kurma, kismis, badam..
Jadi nya eshat pon beli la kismis & badam seberkas untuk isteri tersayang.. Cewah! :p
Dia beli kat Mahnaz Food Shah Alam..
Sebab dekat je dengan tempat kerja dia..

Kurma tu stock memang dah ada kat rumah.. Tak habis2 lagi..
Company eshat bagi masa bulan puasa haritu..
Cuma dia beli kismis & badam je..
Mula2 rasa kismis tu manis nyaaaaaaaaaaaa.. T___T
Lama2 makan ok dah..

Tiap2 hari eshat akan remind sy untuk makan..
Kalau dia tak ingatkan, memang sy tak usik makan pon.. Huhuhu..
Harga kismis RM6 untuk 100gram satu bekas tu..
Kismis ni ada macam2 jenis..
Boleh tengok website Mahnaz Food kalau nak tahu..
Harga badam RM15 untuk 100gram satu bekas tu..


Letak siap2 dalam bekas bawak pergi office..
Buat kudap2.. Kalau rasa lapar je terus ngap!!
Eh berguna jugak beli tupperware ni..
Boleh jugak isi makanan2 ni semua..
Macam dah lama je tak beli tupperware ni..
Kak Faezah, open catalog cepat! Hahaha..

Info :-
Mahnaz Food
No. 8 TP 7/5, Sime UEP Industrial Park, 40400,
Shah Alam, Selangor, Malaysia (Off Jalan Batu Lama, Behind Sekolah Menengah Teknik, Shah Alam, Batu Tiga, Sec 26)
Tel: (603) 5191 7402 / 3 - Fax: (603) 5192 7404

Toll Free: 1300-800-134
Mob: (60) 12-3119124
Email: g2279373@yahoo.com / info@mercucita.com
Website: www.mercucita.com


Love, Rina Ellisa

Sunday, 18 January 2015

Pregnancy Journey - Page FB For Mom To Be

Hi & Assalammualaikum..

Nak jadi ibu ni, macam2 kena ambik tahu..
Dari sekecik-kecik benda pon, sampai la ke besar alam..
Dulu masa belum kahwin, tak kesah pon kan pasal ilmu2 keibubapaan ni..
Dah nak jadi mak apak ni, kena jugak tahu..
Belajar sikit-sikit apa yang patut..

Kat bawah ni list page FB yang sy follow untuk tambah ilmu..
Sy start tahu pregnant je, terus search page kat FB apa yang ada..
Carik ilmu di awal-awal pregnancy..


Page Mom To Be(M2B) after Bride To Be (B2B)

Kat dalam page ni, m2b akan share pengalaman diaorang yang first time pregnant..
Daripada situ kita boleh tambah ilmu apa2 yang kita tak tahu..
Kena rajin scroll post2 yang lama-lama..


Page Pregnancy Group (TTC Malaysia)

Page FB ni pon lebih kurang je dengan page FB kat atas tu..
Takpe add je page banyak2..
Lain page, lain orang share2 pengalaman..


Page #Bfmembers

Kat page ni ibu-ibu share pengalaman menyusu diaorang..
Seronok tengok macam2 pengalaman ada..



Page Nama-Nama Indah yang Bermakna

Kalau mencarik nama anak, boleh add page ni..
Page ni boleh tanya maksud nama kat ustazah..
Just post je status, nanti insyaAllah akan ada ustazah yang membantu..

Kalau ada page untuk m2b yang lain, bagitau la..
Boleh kita share share ilmu yang ada :)

Love, Rina Ellisa

Pregnancy Journey - Sampel Pampers Free!

Hi & Assalammualaikum..

Sesiapa nak sampel pampers free, boleh klik  entry dila pasal sampel pampers free ni..
Dalam entry tu dila dah list kan website pampers yang ada..
Sy request hampir semua sampel pampers free..
Tapi yang dapat 2 brand je..
Kena tunggu sebulan jugak baru dapat..


Dari drypers dapat 2pcs..
Bila explore website drypers ni macam best je..
Macam2 ada..
Sy dah pon sign in member club drypers..


Lagi satu brand dapat dari mamypoko..
Pon dapat 2pcs jugak..
Tak tau la baby sy nanti sesuai dengan brand apa..
Tengah survey2 lagi nak beli pampers apa untuk baby nanti..

Love, Rina Ellisa