Followers

Monday, 12 January 2015

Pizza Homemade

Hi & Assalammualaikum..

10 Jan 2015, Saturday

Mula2 nak try buat murtabak cracker resepi dari kak Faezah..
Lepas tu loyang pulak takde..
Ok tukar resepi la.. Try buat pizza..
Ni pon resepi ambik sikit-sikit dari blog2 yang share resepi pizza..
Walaupon rupa pizza sy ni tak menarik, tapi rasa sedap! Hahaha..


Barang-barang :-
1. Sos Cili
2. Sos prego traditional
3. Hotdog Ramly's
4. Chesdale Cheese
5. Mauri Pan Yeast
6. Tepung Gandum
7. Daging Lembu Kisar

Tawakal je masa buat pizza ni..
Mintak2 la menjadi..


Tepung gandum sy guna 4 cawan..
Letak gula 1 sudu kecil, garam 1 sudu kecik..
Yis bancuh dengan air sikit..


Dah di uli, jadi macam ni..
Kalau adunan melekat lagi kat tangan, tambah lagi tepung sikit sikit..


Lepas tu ambik bekas lain, sapukan minyak masak 2 sudu kecil..
Letak adunan dalam bekas tu..


Biarkan perap 30 minit..


Adunan dah kembang semangkuk..


Ambik adunan sikit, letak kan atas tudung periuk/pan pizza..
Sy tak de pan pizza.. Jadi guna je tudung periuk mak.. Hihihi..
Cucuk sikit adunan tu pakai garfu..


Lepas tu, letak sos prego 2 @ 3 sudu besar..
Sapu kan rata atas adunan tu..



Untuk topping pizza, sy guna daging kisar, hotdog & chesdale je..
Guna barang2 yang senang carik..
Daging kisar tu sy goreng dulu sekejap..


Letak-letak je atas adunan tadi..
Ehhh senang rupa nya nak buat pizza ni.. Hehehe..



Lepas tu bakar dengan suhu 200c selama 20 minit..
Tengah bakar tu, sedap je bau naik..
Cantik je adunan tu naik kembangggg.. Suka suka suka!!!!



Ada budak tak sabar tunggu pizza along siap.. Hahaha..
Merengek-rengek dia tepi meja nak makan pizza nak makan pizza..
Haihhhh sabar jela..


Pizza first round siap!
Tak sampai 5 minit licin.. Hahaha..


Bakar kali kedua..
Yang ni letak topping banyak2 sikit..
Baru puas makan..
Yang memula tadi sy letak sikit sangat..


Pizza second round siap!
Lepas ni boleh try buat lagi..
Try ikut resepi kak Fillanie..

Love, Rina Ellisa

8 comments:

  1. Kemainnn ! Kang kita minta awak buat kang , haaa haaaa haaaaa. Ayokkkk. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. meh dtg rumah kita buatkan utk awak.. Makan panas2 sedap!

      Kalau tak sedap, diam2 tau.. Hahahaha ;p

      Delete
  2. Replies
    1. haaa kena try buat tau..

      senang je.. Tak gemuk la nidaaaa!!! :)

      Delete
  3. Omg rajinnya U, i buat pizza pakai roti tortilla saja, tak reti nak adun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. takot2 jugak buat adun sendiri.. takot tak menjadi..

      Tapi nasib baik menjadi adunan tu.. Hehehe..

      Delete
  4. ini yg teringin piza ni aaaaaa....

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum rina. wallahhh sedap siot tengok pizza rina ni. aduii kelaparan dibuatnya. hehehee

    ReplyDelete