Followers

Wednesday, 14 January 2015

Pregnancy Journey - Check Up 25 Weeks 1 Day (Suntikan Kancing Gigi)

Hi & Assalammualaikum..

13 Jan 2015 (Tues), Klinik Kesihatan Salak

Berat Ibu: 47kg
Baby : 25 Weeks 1 Day

Kejap je next appointment untuk Jan 2015..
Rasa macam baru je check up haritu..
Cepat masa berjalan..
Kandungan sy pon dah 25 minggu..


Appointment petang pukul 3, tapi ramai jugak orang belah petang..
Eh baby bump nampak besar pulak dalam gambar ni..
Tapi kecik je sebenarnya..
Dah masuk 6bulan ni baru lah ada nampak perut sikit..
Bila orang tahu sy pregnant 6bulan, mesti diaorang cakap eh kecik nye perut.. :)


Dari tepi pon nampak besar.. ^^
Dapat no giliran, tunggu panggil untuk ambik sample air kencing & test HB..

Ambik Darah
Macam biasa ambik darah dulu kat makmal..
Nasib baik lah dah berapa kali check up ambik darah kat hujung jari je..
Takot nak ambik darah kat lengan..
Sebab sakitttt T__T

Sampel Air Kencing
Pon macam biasa sampel air kencing kena bagi jugak..
Jangan lupa standby tisu banyak2 bila pergi check up..
Dalam toilet KK Salak ni tak di sediakan tisu pon.. --'

Siap semua ambik darah & bagi sampel air kencing, tunggu no panggil untuk jumpa nurse..
Macam biasa lah bercinta menunggu Y__Y

Check Perut
Masuk je bilik, nurse check2 perut..
Dengar jantung baby, ukur tinggi rahim, tanya ada apa2 masalah ke tak, tanya baby dah gerak ke..
Masa nurse tengah carik2 jantung baby guna mesin ape tah, bby kick nurse 2 kali.. Hihihi..

Bacaan HB
Alhamdullilah bacaan HB untuk check up kali ni naik 11.1 berbanding bulan lepas 10.5 je..
Tapi result ni tak berapa cantik sangat.. Normal 12 ke atas..
Nurse pon tak banyak bebel-bebel pasal bacaan HB sy kali ni..
Sy try makan jambu batu, kerang, anggur untuk naik kan darah..
Sy kurangkan minum milo & tea..
Dalam tempoh sebelum check up ni, sy ada je minum milo..
Tapi seminggu sekali je la.. Lepaskan teringin.. Hihihi..
InsyaAllah lepas ni continue apa yang sy praktik kan..
Harap2 lepas ni check up bacaan HB ok lah..

Family Planning
Nurse terangkan perancangan keluarga lepas bersalin nanti..
Ada 3 cara.. 1 makan ubat, 1 suntikan, 1 implan..
Nurse terangkan apa kelebihan kekurangan ketiga-tiga cara tu..
Untuk merancang jarak anak, minimum 2 tahun jarak untuk bersalin secara normal atau operation..
Tempuh rahim kita sembuh adalah 2 tahun..
Nurse pesan kena lah sayang kan rahim kita..
Selain tu, biarkan anak kita dapat kasih sayang sepenuhnya dulu..

Suntikan kancing gigi
Habis sesi dengan nurse, kena suntik masuk ubat untuk elak kan kejang time bersalin..
Untuk anak pertama dapat 2 kali suntikan..
Suntikan kedua next appoinment bulan depan..
Bila kena cucuk jarum je mesti takotttt.. Kihkih..
Memang sakit sikit pon masa nurse cucuk masuk kan ubat tu..
Nurse dah bagitau bila dapat suntikan tu, tangan akan rasa kebas 2 3 hari..
Alhamdullilah tangan sy kadang2 je sakit..


Ubat & Vitamin
Nurse tambah kan lagi 1 jenis ubat, Vitamin C..
Total kena makan 3 jenis ubat..
Sy tanya kat nurse, n****s jadi warna hitam bila makan obimin & iron tablet tu..
Tu makna nya ubat2 tu sesuai dengan sy..
Takot jugak, tetiba n****s bertukar warna.. Hahaha..

Next appointment 17 Feb 2015 jumpa doctor untuk scan perut pulak..
Scan perut kali kedua untuk check up kat KK ni..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment