Followers

Saturday, 31 January 2015

Pregnancy Journey - Checklist Newborn Baby

Hi & Assalammualaikum..


Awal-awal pregnant blur-blur lagi nak beli apa untuk baby..
Yela first time kan buat preparation nak sambut baby..
Kena rajin survey & baca review exm2b..
Kandungan dah nak masuk 6 bulan, sy dah dapat buat list sikit-sikit apa keperluan baby yang nak di beli..

Kat bawah ni checklist baby ikut apa yang sy rasa perlu :-

Clothing
1) Baju
2) Seluar
3) Sarung Tangan & Kaki
4) Topi
5) Stokin
6) Barut
7) Bedung
8) Sapu tangan
9) Bib

Diapering
1) Napkin
2) Diapers
3) Changing Mat
4) Botol Spray
5) Wet Tissue
6) Detergent khas pencuci baju

Baby Care & Grooming
1) Losyen
2) Bedak
3) Baby Oil
5) Cotton Bud
6) Set Grooming (Pengepit kuku, gunting, sikat)
7) Minyak Telon
8) Vicks
9) Tisu
10) Termometer

Bathing
1) Tuala Mandi
2) Tuala Muka
3) Tab Mandi
4) Sabun Badan
5) Syampoo

Nursering
1) Baby Cot
2) Set tilam (bantal, bantal peluk)
3) Selimut
4) Kelambu

Feeding
1) Botol Susu, Puting Susu
2) Botol Sterilizer
3) Berus Botol
4) Penyepit Botol
5) Breast Pump
6) Beg Breast Pump
7) Cooler Ice
8) Storage Botol/Plastic Pack
9) Nursing Cover
10) Nursing Pillow
11) Nursing Bra
12) Nursing Pad

Travelling
1) Stoller
2) Car Seat
3) Beg Diapers Baby
4) Baby Carrier

Others
1) Hanger Baju Kecik
2) Hanger Bulat
3) Penyepit Baju
4) Laundry Bag Kecik - Untuk cuci sarung tangan & kaki
5) Storage Box Big - Untuk Letak Baju-baju
6) Storage Box Small - Untuk letak baby care & set grooming
7) Beg Hospital Ibu
8) Baldi/Bakul - Untuk baju kotor baby

Keperluan Berpantang
1) Baju Sejuk
2) Tudung Express
3) Selipar dalam rumah
4) Stokin
5) Kain Batik
6) Maternity Pad
7) Bengkung
8) Set Jamu (Herbal mandian, tangas, pilis, param)
9) Berurut
10) Tungku
11) Minyak Angin

List ni je sy rasa perlu buat masa ni..
Sy pikir dua tiga kali jugak nak list kan untuk beli..
Guna ke tak barang-barang yang di list kan..
Ikut keperluan.. Jangan ikut nafsu..
Kita perempuan biasa lah..
Semua benda nak beli..
Lagi-lagi kalau first time mom to be.. Hahaha..

Love, Rina Ellisa

6 comments:

  1. check list ni mmg bagus....leh jimatkan kos sbb kita akn beli barang yg rs penting dan perlu sahaja ;)

    now, sy dh 33w....gigih usung beg baby ke mana saje, takut2 rs nk bersalin sebelum masanya ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2.. kdg2 bila nampak brg2 baby yg lain2 tu memang kena tahan nafsu kuat2.. kalau tak memang terbeli.. hihihi..

      memang kena standby beg baby dah tu awak.. :)

      Delete
  2. assalamualaikum, kaknoor singgah follow
    bagusnya ada checklist macam ni sekurang2nya tak lah terrrrrrrrrrr kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Tq kakNoor singgah sini :)

      Tu la kalau ada checklist ni beringat sikit.. :p

      Delete
  3. Arrgghhhh... Tarik rambut... Banyaknya nk kene beli.. Haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Beli sikit2 dulu sarah.. Kalau tak tahu gender lagi, sarah beli brg2 mandi bby dulu.. :)

      Delete