Followers

Sunday, 25 January 2015

Resepi Kuih Onde Onde/Kuih Kelepong

Hi & Assalammualaikum..

18 Jan 2015, Sunday

Mak selalu panggil kuih onde onde ni kuih kelepong..
Eshat cakap orang negeri sembilan memang panggil kuih kelepong atau sebutan "kolopong"..
Haritu teringin sangat nak makan kuih ni..
Try la buat..Gigih ni google resepi..
Jumpa macam2 versi ada..
Tapi sy ikut resepi yang simple-simple jela + ikut resepi mak..
Sebab dah tak sabar sangat nak makan.. Huhuhu..


Bahan-bahan :-
Tepung pulut
Daun pandan (di kisar untuk dapatkan air pandan berwarna hijau)
Gula Melaka
Kelapa (ambik yang putih je)

Cara-cara nak buat :-
1. Tepung pulut 4 cawan.. Letak tepung gandum sikit.. Lepas tu bancuh dengan air yang di bancuh dengan garam sikit..
2. Curahkan air daun pandan yang di kisar..Adun sampai sebati.. Jangan lembik sangat.. Kalau lembik, tambah sikit-sikit tepung pulut sampai adunan ok tak kembang..
3. Adunan dah siap, ambik sikit bentuk kan bolat-bolat kecik.. Lepas tu penyek kan sikit sebesar ibu jari untuk masuk kan gula merah.. Gula merah di potong kecik-kecik..
4. Sementara bentuk kan bulat-bulat kecik adunan tadi, panaskan lebihan air pandan yang di kisar tadi.. Air pandan tu dah mengelegak, masuk kan adunan yang dah siap di bentuk kecik-kecik tadi..
5. Biarkan adunan kecik-kecik tu timbul naik ke permukaan air rebusan.. Dan sedia untuk di angkat..
6. Kelapa kisar tadi letakkan sikit garam dan gaul.. Lepas tu gaul-gaul kan kuih tadi dengan kelapa sampai rata.. Siap!!


Sepiring untuk kitaorang ngap2 kat rumah..
Dalam tupperware pink tu utk bawak balik rumah mak..
Tak siap penuhkan lagi tupperware pink time tu..
Penuh jugak 1 tupperware tu dapat..


Dapdap nye dapat makan kuih kelepong ni..
Cuma sy buat bulat-bulat terbesar sikit, lepas tu gula merah ciput.. Hahaha..
Eshat cakap dia rasa sikit je gula merah tu..
Hijau pon tak nampak sangat.. Sebab masa kisar daun pandan terlebih air..
Tapi bau rebusan air daun pandan tu wangi nyaaaaaa..
Takpe lain kali boleh buat lagi..

Love, Rina Ellisa

9 comments:

  1. Macam kita , kita guna air daun pandan lepas tu titikkan sikiiiittttt je pewarna hijau. Hahahaha. Barulah hijau ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaaaa baru lah hijauuuuuuu!! Hihihi.. :p

      Delete
    2. kita takde pewarna hijau kat rumah makcik.. pakai apa yang ada.. Haaha..

      Delete
  2. bile masuk blog rina, rupenye bnyak btol entry rina fadh tertinggal..pelik mcm mane boleh terlepas..ishhh nak2 lg pasal pregnancy rina..dah cover dgn bace semua..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. tq fadh.. fadh jgn lupe update blog tau.. rina tunggu2 jugak ni.. :)

      Delete
  3. Senang nak buat kuih ni tapi renyah sebab nak kena rebus semua. Boh daun pandan bebanyak sikit baru hijau kuihnya rina

    ReplyDelete
    Replies
    1. oyke kak.. ok lepas ni buat letak daun pandan banyak2..

      Delete
  4. Assalamualaikum rina.. wahh lama tak buat kuih. gluppp terliur ondeh2 hijauuuu

    ReplyDelete