Followers

Saturday, 14 February 2015

Pregnancy Journey - First Trimester

Hi & Assalammualaikum..



Dah habis second trimester baru nak buat entry First Trimester ni..
Harap-harap dapat lah ingat apa yang jadi awal-awal pregnant dulu.. Huhuhu..
Dulu sebelum mengandung sy tak paham pon orang ngandung sebut minggu2 usia kandungan tu..
Dah mengandung ni baru lah tahu..
Ibu-ibu mengandung kira kandungan ikut minggu lagi senang..
Tapi orang sekeliling akan tanya "dah berapa bulan"..
Kadang-kadang sy bagitau random je.. Contoh dah 6bulan lebih..
Tak kan nak bagitau dah 18 minggu, dah 21 minggu..
Kang diaorang pelik pulak..
Selalu diaorang familiar dengan berapa bulan je..

Jadi, kat bawah ni alahan sy masa 1st trimester :-

SUKA
1. Makan kicap
Kalau nak makan, mesti nak bubuh kicap..
Kicap kan rasa masin manis sikit..

2. Makan daging
Daging je lalu makan.. 
Ayam langsung tak boleh makan..

3. Makan burger
Tiap-tiap minggu nak makan burger.. 
Tapi nak burger daging je..

4. Air masak
Macam mak sy dulu mengandung, air masak memang dia tak lalu..
Tekak dia rasa payau je..
Tapi sy alhamdullilah air masak boleh minum..
Maybe sebab hari-hari dah biasa minum kat office..
Takde masalah la kot minum..

5. Gula-gula hudson's
Mesti simpan stok dalam handbeg..
Lepas makan, kalau rasa makanan terlekat kat tekak, terus ngap gula-gula hudson's..

6.  Suka Tidur
Pantang ada masa nak tido je..
Masuk dalam kereta balik rumah mak putra pon boleh tido..

TAK SUKA/ALAHAN
1. Makan ayam
Sebelum mengandung ayam daging boleh makan..
Dah mengandung, ayam memang tak boleh makan langsung.. T__T

2. Meloya
Tak boleh bau masakan tumis-tumis.. 
Rasa nak muntahhhhhhh!!
Lag-lagi bau bawang.. Uwekkkkkkk!!!

3. Bau nasi
Tak boleh bau nasi yang tengah masak jugak..
Apatah lagi nak makan nasi..
Masa awal-awal tu memang nak makan mee-mee je..
Nasi tak lalu sangat nak makan..
Tapi paksa makan jugak sikit sebab nanti perut lapar..

4. Bau perfume
3bulan pertama pergi kerja memang tak pakai perfume dah..
Bau perfume boleh buat kepala pening gilerrrrrrr..

5. Pakai jam
Tak selesa pakai jam..
Rasa macam ada benda melekat kat tangan..

6. Susah bangun pagi
Paling azab nak bangun pagi..
Sampai kena paksa bangun sembahyang subuh.. T__T
Macam ada gam kat atas katil tu!

7. Malas
Malas sangat-sangat.. Rasa nak baring je..
Kalau boleh makan tido je depan tv..
Nak pergi kerja pon malas.. UWaaaaaaaaaaaaaa!!

Pergi kerja pon pakai jubah je..
Malas nak gosok baju..
Masuk office, pagi-pagi dah melepet..
Rasa pening, tak larat semua ada..

8. Tak suka pakai sabun badan
Matik la semua orang dah tahu lepas ni.. Hahahha..
Sy mandi tak suka pakai sabun sebabbbb TAK SUKAAAA.. Hikhik..
Rasa bila pakai sabun tu, rasa lama nya duduk dalam bilik air..
Rasa nak mandi cepat-cepat, lepas tu nak baring jeeee..
Pelik-pelik betul la peel masa mengandung ni..

9. Perut rasa tak selesa
Nak tido perut rasa tak selesa..
Kena selalu gosok-gosok perut..
Nak tido malam pon merengek-rengek kat orang sebelah.. Huhuhu :p
Kadang-kadang rasa senak perut, pedih ulu hati..

10. Pening
Tak boleh diri lama-lama..
Rasa nak tumbang..
Rasa berpinar-pinar biji mata..
Lepas tu rasa tercungap-cungap macam tak cukup nafas..
Kerap pening waktu pagi..
Dah hujung-hujung 1st trimester ni ada jugak pening belah-belah petang..

11. Muntah
Sy cuma muntah 2 kali je masa 1st trimester ni..
Tu pon muntah keluar angin je..
Lepas pada tu takde dah muntah-muntah..
Cuma tekak jela makan apa pon tak sedap.. Y__Y

12. Sembelit
Susahnya nak b***k.. 
Sampai masuk ubat bagi senang keluar..
Ada satu hari tu sy sakit perut rasa sakit nak jalan..
Pergi klinik, doc try bagi ubat lawas tu..
Berapa saat je masuk kan ubat tu, terus membuang..
Lepas tu perut rasa ok.. 
LEGAAAA!!

13. Terlebih sensitif
3bulan pertama selalu nangis..
Kena marah dengan eshat sikit nangis..
Mood tak betul.. Y__Y

14. Mengidam
Rasa nak makan semua benda..
Bila mengidam alhamdullilah dapat makan..
Tapi bila dah dapat makan, rasa tak sedap pulak..
Mula-mula mengidam mintak mak masak kan labu masak lemak..
Tu pon makan 2 3 ketul je labu tu..
Selain tu takde mengidam pelik-pelik pon masa 1st trimester ni..
Kira mengidam senang nak carik la benda tu..

15. Kerap kencing
Tiap-tiap malam mesti bangun nak buang air kecik..
Memang tidur terganggu masa awal-awal pregnant tu..

16. Susah Tido Malam
Susah sangat nak tidur malam-malam..
Kadang-kadang pukul 2 3 pagi baru dapat tidur..
Tu yang pagi susah giler nak bangun tu..
Lepas tu mimpi pelik-pelik je..
Mimpi hantu la, mimpi rumah terbakar la..
Menakutkan je!

Sy ada pergi kerja naik motor eshat hantar..
Sebab kereta takleh start pagi tu.. T__T
Time tu memang ngam-ngam genap 12minggu..
4hari pergi kerja naik motor..
Alhamdullilah takde pape..
Tempat kerja pon dekat je dari rumah..

Hari-hari tension nak makan apa.. Hahaha..
Kalau boleh taknak lalu waktu breakfast, lunch &dinner..
Sebab kena pikir nak makan apa..
Yang tekak boleh terima..
Stresssssssssss!!

First trimester yang sangat mencabar..
Memang menguji kesabaran suami ku.. Hihihi..
Sekarang ni bila di pikir-pikirkan balik, sy rasa serba salah dengan eshat..
Sebab perangai tah apa-apa masa 1st trimester tu.. :p

Love, Rina Ellisa

8 comments:

  1. Part nak makan apa tu setuju , kita sampai stress nak pikir. Pastu kalau ada bende nak makan pun mahal. Ko ghase tengah tengah bulan minta macam tu ? Nak kena makan ? Hahahahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, eh, kan main setuju nampaknya tu Nad. ;p

      Delete
    2. Alaaaaa ! Kakak korea ni ada je. Hahahahaa. :P

      Delete
    3. hahaha.. sila bertabah la wan.. :D

      kak ain : bagi can kat dia la kak.. hihih :p

      Delete
  2. 1st trimester mmg bulan2 melepetttt je..haha same la ngan fadh dlu..skit2 melepet..fadh dlu hari2 muntah..xbole mkn pagi lmbt skit, mmg keluar semua isi perot..xde isi pown kuar jgk..menangis2 dlm toilet..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. Rina alhamdullilah muntah takde sangat..

      setiap orang lain2 kan morning sickness..

      tapi sama2 la kita melepet awal2 tu.. :p

      Delete
  3. Semua tu pengalaman yang beharga kan. Alhamdulillah kita diberi peluang merasa semuanya. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdullilah kak.. nanti dah bersalin mesti rindu nak mengandung pulak kan.. :p

      Delete