Followers

Wednesday, 18 March 2015

Pregnancy Journey - Check Up 34 Weeks 1 Days

Hi & Assalammualaikum..

17 Mar 2015 (Tues), KK Salak Tinggi

Last 2 weeks nurse bagitau check up dengan doc appointment kali ni..
Tapi bila nombor giliran nanti, masuk bilik check up dengan nurse pulak..
Check up dengan nurse pon boleh lah..

Sampai je KK, masuk klinik tengok orang ramai..
Tapi tak seramai 2minggu lepas lah..
Dapat no giliran, tunggu kejap, lepas tu kena bagi sample air kencing..
Darah tak kena ambik pon kat hujung jari check up kali ni..


1jam lebih baru nombor giliran naik masuk jumpa nurse..
Time tu sy dah kepanasan..
Tak tau lah kenapa panas sangat-sangat rasa nya time tu..

Briefing Tanda-Tanda Bersalin
Masuk bilik jumpa nurse, dia tanya apa tanda-tanda nak bersalin semua..
Antara nya keluar air, keluar darah, perut rasa mengeras selang 5 minit sekali..
Kalau perut mengeras pagi sekali, malam sekali, yang tu bukan tanda-tanda nak bersalin..
Memang sekarang perut kerap mengeras..
Nurse bagitau dah masuk minggu ke 36 nanti lagi kuat perut mengeras..

Berat badan, Tekanan Darah, Result Air Gula
Berat badan sy naik 2kilo..
Check up kali ni berat dah 51.5kg..
Weeeee naik dengan jaya nye.. Hahahaha..
Result air gula pon ok takde pape..
Tekanan darah pon ok..
Alhamdullilah semua nya ok..

Kaki Kejang/Cramp
Cuma pagi tadi tetiba kaki kejang..
Sakit nyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!
Yela tengah sedap2 tidur, nak mengeliat haa terus kaki kejang..
Terus menusuk sakit nya..
Nasib baik lah eshat ada pagi tu..
Dia cuti teman sy check up..
Kalau sorang time tu tak tahu la macam mana.. Y___Y
First time pulak tu kena..

Sebab kaki kejang/cramp sebab kurang kalsium..
Kena banyak-banyak minum susu lepas ni..
Kadang-kadang bangun pagi tapak tangan sy dua-dua belah kebas..

Check Perut
Nurse ukur tinggi rahim..
Dapat lah dengar jantung baby..
Laju jantung baby bunyi.. :)


Nurse bagi sample dryper & sabun..
Wangi sabun drypers ni..
Next appointment 2 minggu lagi jumpa doc nak scan perut..

Love, Rina Ellisa

No comments:

Post a Comment