Followers

Sunday, 22 March 2015

Pregnancy Journey - Dobi Baju Baby Part 1

Hi & Assalammualaikum..

21 March 2015, Saturday

Huwaaaaaaaa lambat betul sy mendobi baju-baju baby..
Minggu ke 34 baru nak mendobi..
Mak pon dah bising-bising..
Tapi takot jugak sebenarnya..
Takot tak sempat nak basuh, baby dah keluar..
Haaa memang kelam kabut la.. Hahahaha..


Mendobi baju baby ni sy buat part by part..
Part 1 sy basuh baju seluar, mittens, booties, barut, stokin, topi & bibs..
Sebab baju seluar baby kan kecik-kecik..
Jadi banyak kerja sikit la kena buat..

Nasib baik la eshat ada tolong..
Dia yang bancuhkan air sabun, dia yang tolong spin kan..
Dia yang tolong sidai kat luar rumah..
Kalau sy buat sorang2 semua tu, huwaaaa memang pengsan la..

Mula-mula sy asingkan dulu baju putih dan yang berwarna..
Nanti takde la baju2 putih bercapuk kena colour yang turun dari baju2 berwarna tu..


1st round rendam dulu baju-baju, mitten, booties, barut & topi yang colour putih & cream..
Biarkan 5 10 minit macam tu..
Lepas tu sental sikit-sikit je guna tangan, lepas tu bilas, lepas tu spin je masuk mesin basuh..
Rasa sayang pulak nak basuh baju2 baby ni guna mesin basuh.. Takot rosak.. Hahaha..
Tapi kena gigih sikit la kalau nak basuh guna tangan..
Sy guna sabun basuh baju baby ABD pureen tu memang wangi..
Terus rasa tak sabar nak baby keluar.. :p


2nd round basuh baju-baju berwarna pulak..
Buih sabun tak banyak dah..
Sebab tuang je semua baju2 berwarna dalam air sabun 1st round tadi..
Biarkan sekejap.. Lepas tu terus proceed next step..


Gigih eshat sidai baju-baju anak dia..
Berpeluh-peluh sidai baju.. Hahaha..
Nak jadi abah dah dia..
Sy snap gambar dari dalam rumah terus mata berkaca-kaca menahan sebak.. Y__Y




Tersusun cantik je baju-baju baby bersidai kat luar..
Macam tak percaya pon ada nak ada anak tak lama lagi.. :p
Ni pon selepas sy susun cantik-cantik hanger..
Lelaki kan buat kerja.. Janji bersidai dah cukup..
Kalau kita perempuan mesti nak sidai cantik-cantik tersusun..
Tapi atleast eshat nak jugak tolong sy sidai kan..
I appreciate u sayang! Thank you tau! :D


Kain kat ampaian bulat tu eshat yang susun.. :)
Dalam sejam lebih macam tu sidai, sy terus angkat..
Takleh lama-lama sidai..
Baju baby sidai kejap-kejap je kat luar mak pesan..
Dah kering terus je angkat..
Jangan biarkan baju2 tu kering kejung pulak bawah panas tu..

Dah la jiran sebelah kanan sy india..
Bila dia sembahyang, asap bau busuk sangattttt.. Y___Y
Tapi time tu nasib baik lah dia takde kat rumah..
Aman sikit la nak sidai baju2 kat luar..


Haritu jugak siap lipat baju2 baby & simpan dalam storage box..
Next week dobi lampin, towel, blanket dan lain-lain pulak..
Dah basuh sikit baju-baju baby ni, lega la sikit..
Kalau tak risau je..

Love, Rina Ellisa

3 comments:

  1. Banyaknya baju baby.comel.aish...rindu la zaman dobi baju anak dulu.

    ReplyDelete
  2. Maaf nk tanya... ampaian bulat y berdiri tue sis beli kat mana erk..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu sy beli kat coway.. sekarang sy carik kat coway dah takde jual Y__Y

      Delete