Followers

Thursday, 30 April 2015

Raudhatul Aaishah Bt Muhammad Irsyad

Hi & Assalammualaikum..

Masa 1st trimester dah start cari nama anak..
Sy ada nama yg sy berkenan..
Eshat pon ada nama yg dia berkenan..
Memang mula2 tu gaduh2 manja sikit la nak pilih nama anak.. Hahaha..

Kalau ikutkan sy, sy suka nama melayu2 klasik..
Kalau nama perempuan suka nama mawar ke, melur ke, orkid ke, maryam ke, Laila ke, Fatimah ke..
Kalau nama lelaki Umar ke, Yusof ke..
Dan sy nak nama 1 perkataan je..
Macam Maryam Bt Muhammad Irsyad je..
Tapi eshat nak nama panjang2 sikit..

Kalau eshat dia suka gabungan nama kitaorang berdua..
Tapi tu la kalau dah gabungan kan nama kitaorang berdua nanti takut takde maksud pulak..
Dah masing2 malas nak pikir sebab gaduh manja masing2 nak pilih nama sendiri, kitaorang hold la dulu pilih nama anak..
Ada masa lagi boleh cari dan pilih..
Sampai la dah hujung2 trimester baru bukak balik cerita nama anak..

Sy memang berkenan sangat-sangat dengan nama 'RAUDHAH & 'AAISHAH'..
Tak tau la kenapa..
Ada satu malam  tu dah hujung2 pregnancy tu eshat cadangkan nama "Raudhatul"
Eh macam sedap jugak bunyi Raudhatul tu..
Tu yg terus list kan gabungan nama raudhatul dengan nama nama yg best...

Ni antara pilihan nama anak kitaorang :-
Raudhatul Aaishah
Raudhatul Aini
Raudhatul Sakinah
Raudhatul Jannah

Sy search jugak nama-nama bby dalam page FB Nama-Nama Indah Yang Bermakna..
Dalam page tu banyak sangat nama-nama yg best..
Kita boleh post cadangan nama bby dlm tu dan minta admin bagitau maksud nama tu..

Otw dalam kereta nak balik rumah lepas dah boleh keluar hospital hari kedua tu, barulah kitaorang bagi nama anak..
Dalam 4 pilihan nama kat atas tu, sy & eshat sama2 setuju pilih nama anak Raudhatul Aaishah..
Raudhatul/Raudhah bermaksud taman syurga..
Aaishah bermaksud hidup bahagia....

Kalau ikut nama yang di pilih ni macam pilih nama-nama yang sy berkenan je kan.. Hahaha..
Tapi nama raudhah tu eshat tukar letak Raudhatul..
Sedap jugak kalau di sebut sekali dengan Aaishah..

Mula-mula sy dan family semua panggil Aaishah..
Lepas tu sy tukar suruh diaorang panggil Raudhah pulak..
Nak panggil Raudhah boleh, Aaishah pon boleh..
Tapi family sebelah eshat panggil Aaishah..
Family belah sy panggil Raudhah..
Bila balik rumah mak putrajaya rasa janggal family sana panggil Aaishah..
Bila balik rumah mak salak family sy panggil Raudhah ok je..
Sebab dah sebati hari-hari duk sebut raudhah..
Tapi sy & eshat memang panggil Raudhah..
Kadang2 de jugak tersasul panggil aaishah..

2nd day Raudhatul Aaishah 

Assalammualaikum kawan-kawan ibu.. :)
Sy la Raudhatul Aaishah Bt Muhammad Irsyad yang selalu ibu cerita-cerita kan tentang sy masa sy dalam perut ibu lagi tu.. Hihihi..
Harap-harap serasi la nanti nama ni dengan anak kitaorang..
InsyaAllah..

Love, Rina Ellisa

Tuesday, 28 April 2015

Pengalaman Bersalin Part 1

Hi & Assalammualaikum..

Sebelum terlupa kenangan manis pahit bersalin haritu, baik cepat2 sy update kat blog..
PrincessRA dah besar nanti, sila carik dan baca dalam blog ibu ni ok sayang! :)

13 April 2015, Isnin



Kedai Makan
Malam isnin tu sempat lagi keluar makan dengan Sarah..
Keluar makan pon dekat-dekat dengan rumah je..
Beg hospital bawak masuk kereta siap-siap..
Eshat nak jumpa ijat (husband sarah) nak ambik barang..
Alang-alang tu terus pergi makan malam sekali..
Magrib tu perut sy dah mengeras lain macam..
Sejam sekali mengeras..
Time tengah makan pon kerap mengeras..
Sy cakap dengan eshat, tah2 nak beranak dah kot..
Ok kita makan puas2 dulu malam tu..
Menu tomyam, sotong goreng tepung, kailan ikan masin & telur dadar..
Habis makan ambik2 gambar dulu dengan sarah lepas tu terus balik rumah..

Hari isnin tu hari last day kerja..
Due date 28 April 2015.. Ada 2 minggu lagi nak due..
Eshat suruh ambik cuti awal..
Takut-takut sakit nak beranak tengah drive ke nanti..
Ok sy menurut perintah..
Siap-siap kan kerja, handover kerja2 baru seronok nak cuti awal..

Dalam Bilik
Siap2 sembahyang isyak pastu nak masuk tidur..
Tengah golek2 atas katil dalam bilik, pukul 1130pm tetiba bunyi "POP"..
Tak lama tu rasa air panas suam keluar meleleh...
Terus panggil eshat, dia pon kelam kabut masuk bilik..
Sy rasa tu air ketuban..
Terus teringat cerita air ketuban Kak Ana (officemates) pecah time dia tengah tido.. Huhuhu..
Air yang keluar tu tak berbau pon.. Jernih je..
Memang sah la air ketuban dah pecah..
Call mak sy bagitau ada air keluar.. Mak suruh pergi hospital terus..
Takut baby lemas ke dalam perut..

14 April 2015, Selasa
Kat rumah lagi
Eshat dah tak senang duduk, sy lagi la tak senang duduk..
Tapi sempat lagi baring konon-konon nak sambung tidur..
Esok pagi baru pergi hospital..
Siap alas katil dengan plastik sebab air duk keluar je..
Lepas tu siap pakai pad lagi.. Hahaha..
Taknak bagi tilam basah..

Bila dah siap alas2 semua nak tidur, takleh tidur pulak..
Risau gelabah semua ada.. Apa nak buat lepas air ketuban pecah pon tak tahu..
Kitaorang berdua jadi macam tak tentu arah apa nak buat ni..
Eshat lagi la cuak apa nak buat time tu.. hahaaha..
Dia boleh plak sempat google pasal air ketuban semua.. Adoi la suami..
Sy dah get ready ambik jubah & tudung sangkut siap2..
Kalau rasa sakit je, terus sarung pakai pergi hospital..
Tak lama tu, eshat tak sedap hati dia call mak dia..
Mak dia suruh balik rumah putra dulu..
1230 tengahmalam baru gerak balik rumah mak putra..
Dalam kereta air duk keluar je.. Siap alas kusyen dengan plastik lagi..
Time ni memang tak rasa sakit apa lagi..

14 April 2015, Selasa
Rumah mil
Sampai je rumah mil, mil terus suruh pergi hospital.
Takut pape jadi kat baby..
Tapi sempat lagi buang air kejap.. Memang terasa nak kencing je..
Huwaaa nak bersalin dah ke ni?????
130pagi sampai hospital putrajaya register semua..
Hospital tak sampai 5minit je dari rumah mil..

Dewan Bersalin Hospital Putrajaya
Sampai je kaunter bagi buku pink semua, nurse bagitau wad bersalin & wad penuh.. Alamak!
Kemungkinan kena transfer HKL atau kajang..
Kalau boleh sy taknak pergi HKL sebab jauh sangat..
Dan kalau boleh taknak jugak pergi hospital kajang sebab dengar2 review facilities kat situ kureng..
Tah apa kakNgah & eshat ayat nurse kaunter tu, akhirnya dapat pon bersalin kat situ..
KakNgah teman hantar pagi tu.. Sian dia pukul 4pagi baru balik, esok pagi2 kena kerja..

Bilik 1
Lepas urusan kat kaunter, sy di suruh masuk ke dalam..
Timbang berat turun ke 53.8kg..
Maybe air ketuban dah pecah, berat pon turun..
Kena baring atas katil, nurse nak pantau jantung baby..
Sejuk pon boleh tahan dalam bilik tu..
Time ni air ketuban keluar je..
145pagi dah start rasa contraction..
Tapi tak kerap.. Sakit boleh tahan jugak la..
Dalam setengah jam macam tu, datang doc cina lelaki nak check bukaan jalan..
First time ni nak kena seluk nak check bukaan jalan..
Boleh tahan sakit T____T
Baru sy rasa apa perasaaan akak2 ni cerita sakitnya bila kena seluk.. Huhuhu...
Check bukaan baru 3cm..

Sy kena tunggu atas katil tu sampai pukul 3lebih..
Tah apa nurse & doc cina tu kehulur kehilir carik bilik ke tunggu labour room kosong ke pon tak tahu..
Contraction makin kerap.. Rasa nak terberak pon ada..
2 3 kali jugak sy ke toilet buang air..
Dengan sejuk nya lagi..

Bilik 2
Sementara tunggu labour room ready, sy di suruh baring sekejap..
Sebab time ni contraction kejap datang, kejap hilang..
Tak lama tu doc pon masuk..
Kali kedua kena seluk dengan doc perempuan melayu..
Aduhhh sakit nye dia seluk.. Kasarrrrrrr!! T___T
Bukaan lupa nak tanya dah berapa..
Dia masuk kan ubat kat montot untuk berak..
Berapa saat je zasss masuk toilet..

Labour Room
Lepas tu sy di suruh masuk ke satu bilik ni dan tukar baju putih..
Jalan pon dah terbongkok2 sebab sakit menahan contraction..
Sampai je bilik tu, doc cina yang check bukaan tadi tu cucuk kan jarum kat tangan kanan..
Sy tanya nurse sy nak kena masuk wad ke..
Eh tak la awak dah nak bersalin ni..
Sy tengok sekeliling bukan macam wad..
Tengok lampu kat hujung kaki, dan tah apa lagi yang ada..
Ohh dalam labour room dah ni..

Dalam pukul 4lebih pagi sy dah ada dalam labour room..
Pesan kat eshat suruh whatsapp mak yg sy dah masuk labour room..
Eshat pon dah teman kan sy dalam labour room tu dengan bawak masuk semua beg2 baju baby..
Nurse suruh makan pape sikit untuk tambah tenaga..
Eshat sempat lari pegi beli milo kotak & roti..
Tapi dalam labour room tu nurse ada bagi milo kotak suruh minum..
Sy minum sikit je sebab dah tak lalu nak makan minum sebab menahan contraction..

Nurse tanya nak ambik epidural ke tak..
Siap bagi pamplet suruh baca lagi..
Time tu sy baca memang tak masuk kepala dah..
Dah baca sy bagitau nurse taknak ambik apa-apa ubat tahan sakit..
Makin lama contraction makin kerap dan makin sakit..
Terus mintak kat nurse nak ambik epidural..
Kali ketiga kena seluk nak check bukaan dengan doc india perempuan..
Dia seluk pon sakittttttt!! Uwaaaaaaaaaaaa!! T__T
Dah la tengah contraction time tu..
Doc check bukaan dah 6cm..
Tak guna dah nak request epidural.. SobssSobss..
Nurse bagitau dia try call doc epidural pon tak dapat..
Jadinya sy hanya bergantung pada gas je bila nak tahan sakit.. T__T
Redha jela..

Sempat lagi tanya kat sorang nurse ni, apa kebaikan ambik epidural..
Sebelum ni sy memang tak teringat langsung hal-hal ubat tahan sakit ni bila nak bersalin..
Dah nak bersalin baru la nak tanya pendapat semua..
Semua dah terlambat..

Detik-detik menahan contraction dengan bantuan gas

Pukul 5lebih pagi macam tu contraction makin kerap..
Eshat setia kat sebelah bagi pinjam lengan dia..
Bila sakit contraction tu datang, sy pegang kuat2 lengan dia sambil sedut gas..
Sakit sangat-sangat..
Pusing kiri tak kena, pusing kanan tak kena..
Bila sakit hilang, sy lepas kan gas tu..
Tetiba je kat hujung katil dah ada 2 orang standby..
Seorang doc india perempuan tu seluk lagi nak tau bukaan berapa..
Contraction makin kuat..
Dan bermula la perjuangan sy dalam labour room..

Bersambung part 2 nanti..
Rasa panjang menjela dah entry ni..
Nak refresh ingat kan balik.. Huhuhu..

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 8 April 2015

Pregnancy Journey - Check Up 37 Weeks 1 Day

Hi & Assalammualaikum..

7 April 2015 (Tues), KK Salak

Kali ni check up pergi sorang je..
Eshat kerja tak dapat teman kan..
Hmmmm sedih..


Appointment pukul 9pagi..
Tapi sempat singgah stall tepi klinik tu pekena nasik lemak sorang-sorang dulu..
915 baru gerak masuk klinik..
Ambik no giliran, bagi sampel air kencing, lepas tu tunggu turn masuk bilik jumpa nurse..

Check up kali ni rasa sekejap je..
Maybe dah hujung-hujung..
Berat dah 54kg.. Naik sekilo dari last week check up..
Nurse ukur tinggi rahim, check dengupan jantung baby semua ok..
Kepala bby pon dah turun ke bawah..
Next week kalau belum bersalin lagi, datang check up lagi..
Sebelum balik nurse siap wish doa banyak-banyak bila bersalin nanti..

Minggu ke 37 ni kaki memang dah bengkak tak surut-surut pon..
Tapak tangan hari-hari rasa kebas je..
Ya Allah permudahkan lah urusan ku.. Amin..

Love, Rina Ellisa

Monday, 6 April 2015

Laksa & Cendol Redup Rimba Bangi

Hi & Assalammualaikum..

5 April 2015 (Sun), Laksa Redup Rimba Bangi

Ajak eshat pergi makan laksa & cendol sebelum bersalin..
Lokasi kat Tasik Cempaka Bangi..
Suasana tepi tasik bawah pokok..
Kalau berangin layan je makan laksa & cendol kat situ..

Nanti mee mee ni pantang setahun tak boleh makan..
Dah la sy ni pengemar mee..
Tak kisah la mee sup ke, mee goreng ke..
Kalau tak lalu nak makan nasik, mee la yang di carik..


Laksa kat situ sedap!
RM4 semangkuk..
Makan bubuh cili potong banyak2, meleleh hinggus hirup kuah laksa ni..


Haaa cendol pon terbaik!
Harga RM2 semangkuk..
Segala jenis bahan-bahan ada dalam tu..
Memang puas makan..

Kalau sesiapa nak cuba laksa & cendol ni, sila la waze lokasi yea..

Love, Rina Ellisa

Sunday, 5 April 2015

Pregnancy Journey - Breastpump Avent Manual

Hi & Assalammualaikum..

2 April 2015, Thursday

Akhirnyaaaaaaaaaaaa!!
Beli pon breastpump.. Berbulan pikir nak beli yang mana..
Tanya orang-orang yang dah ada pengalaman sana sini.. Baca review sana sini..
Last sekali sy pilih Avent Manual Natural..

Kenapa brand Avent?
Sebab sy percaya brand ni bagus..
Sebelum pilih nak beli BP avent ni, ada satu lagi pilihan sy..
Sy minat dengan BP manual Tommee Tippe..
Sebab dah berkenaan sangat dengan bentuk botol susu TT..
Tapi sy baca review macam kureng sikit..
Bila pikir2 balik, rasa tak berbaloi pulak kalau dengan minat bentuk botol je pon, tapi bila guna tak best..
Jadi nya, kita lupa kan BP manual TT tu..
Beralih arah pulak survey & baca review untuk BP manual avent..

Kenapa Manual?
Untuk anak first nanti, sy nak try dulu yang manual..
Orang cakap letih sikit la kalau guna BP manual..
Sy pon tak tahu lagi sy sesuai guna yang manual atau elektrik..
Lain orang lain keserasian nya..
Takpe insyaAllah sy usaha mana yang boleh..
BP elektrik ada back up eka punya & biras punya..
Diaorang dari awal dah offer pon kalau nak guna pakai je..
Tapi sy nak jugak beli BP sendiri..
Tu yang beli je yang manual punya..
Nak tengok dulu mana yang sesuai..
InsyaAllah anak kedua nanti boleh la beli yang elektrik punya pulak..
Ada rezeki lebih boleh terus beli medela freestyle ke terus kan..


Survey-survey sana sini jumpa kat instagram @babylandshopper ni..
Mana-mana expo sy pegi, harga BP avent manual ni semua nya atas RM150..
Baru-baru ni sy pergi expo baby kat mid valley, harga kat situ RM199 tak silap lepas diskaun..

Tapi kat @babylandshopper ni dapat harga RM150 termasuk postage..
Sy beli hari-hari last sebelum GST tu..
Nasib baik rezeki dapat harga murah lagi..
Time tu @babylandshopper pon tengah sibuk-sibuk update instagram sebelum GST tu..


Selalu tengok dalam instagram je..
Haaa ni betul-betul dapat depan mata..
Macam tak percaya pun ada..


Dengan harga RM150 dapat free 2pcs disposable day & nite breast pad..
Dapat botol susu 1 pc juga..
Cute jugak botol susu avent ni..


Lepas bukak parcel tu, belek-belek la buku manual tu..
Nak cari macam mana nak guna..
Cari-cari tak jumpa.. Adoi macam mana nak guna ni.. Y__Y
Last-last godek-godek haaa baru tau..
Tapi kena explore lagi lah cara nak guna, nak cuci, nak pasang balik semua nanti..
Harap-harap dapat la produce hasil yang banyak untuk baby bagi dia kenyang nanti.. Amin..

Love, Rina Ellisa

Pregnancy Journey - Gift from Omma & MummyNgah

Hi & Assalammualaikum..

4 April 2015, Saturday


Weekend haritu balik rumah mom in law..
Rasa macam dah lama tak tidur sana..
Lepas makan malam, duduk melepak depan tv..
Sekali mak mertua & kakngah bagi hadiah-hadiah ni untuk baby..
Ada 10helai romper, 1 dress, 1 set topi & mitten booties, 1 set mitten, bib & sock & 1 pasang baju lubang-lubang..

Tengok dress pink tu alaaaa comil nye..
Tak sabar nak bagi bby pakai nanti..
Dress tu mom in law beli sama dengan anak abang eshat..
Nanti outing boleh la diaorang pakai sama..
Boleh jadi kembar sama-sama.. Hihihi..


Romper ni gift dari officemates..
Tq Kak Nadia! :)

Murah rezeki anak, Alhamdullilah..

Love, Rina Elllisa

Saturday, 4 April 2015

Pregnancy Journey - Hadiah dari Bedung Barut Baby

Hi & Assalammualaikum..

1 April 2015, Wednesday



Alhamdullilah rezeki baby dapat hadiah dari @bedungbarutbaby..
@bedungbarutbaby ada buat giveaway untuk harga baru barut english cotton diaorang..
Jawapan sy teka hampir tepat..
Jadi dapat lah hadiah 1 set barut english cotton dari @bedungbarutbaby..

Lama dah usaha ig @bedungbarutbaby ni..
Tengok packing barut dia kemas je..
Tambahan lagi ada barut colourfull..
Haishhhh memang mengoda betul la..
Tapi di sebabkan dah beli barut masa pergi expo baby kat mid valley haritu, hold dulu beli barut kat ig @bedungbarutbaby ni..
Nak beli lambat-lambat sikit ke..
Boleh tambah koleksi barut nanti.. Hehehehe..


2 3 lepas giveaway tutup, hadiah pon sampai..
Service @bedungbarutbaby memang cepat..
Diaorang buat postage hari selasa & khamis sahaja..


Dia bagi sekali pamplet ni..
Produk lain yang @bedungbarutbaby ada ialah barut, bedung, tungku baby, stokin ibu & mandian herba..
Boleh terjah ig @bedungbarutbaby kalau nak cuci-cuci mata yea..



@bedungbarutbaby bagi corak & colour barut ni random je..
Kalau keluar boy, redah jela nak pakai barut pink tu... Hihihi..
Jahitan kemas, kain pon tebal..
Sesiapa tengah mencari barut baby, boleh terjah @bedungbarutbaby..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 2 April 2015

Pregnancy Journey - Check Up 36 Weeks 2 Days

Hi & Assalammualaikum..

1 April 2015 (Wed), KK Salak

Mula2 eshat tak dapat teman check up kali ni..
Lepas tu pagi tu tengok dia taknak pi kerja..
Nak teman sy check up..
Sy pon yeayyyyyyyyyyyyy!!!!!!!!!!!


Kali ni check up dengan Doc sebab nak scan perut..
Masuk bilik jumpa Doc.. Dapat check up dengan Doc cina perempuan..
Lama jugak scan perut dengan doc cina tu..
Seronok pulak skodeng baby lama-lama dalam perut time tu.. Hehehe..
Dia ukur kepala, panjang kaki baby semua..
Berat baby sekarang dalam 2.9kg macam tu..
Air ketuban ok.. Kepala baby pon dah kat bawah..

Next week datang check up lagi..
Dah hujung-hujung ni kena datang check up seminggu sekali dah..
Kaki pon dah membengkak dengan jaya nya..
Tapak tangan pon kebas-kebas..

Oh anak! Tak sabar nya nak jumpa awak! :)

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 1 April 2015

Pregnancy Journey - Beg hospital Baby & Ibu

Hi & Assalammualaikum..

31 March 2015, Tuesday

Semua orang tanya beg hospital dah siap belum.. Hihihi..
Lagi2 mak & nenek..
Diaorang kata anak pertama ni tak tentu masa..
Bila datang je sakit bersalin memang tak sempat buat ape dah..

Sy minggu ke 35 baru complete basuh baju baby..
Itu pon buat dua round..
Minggu ke 36 baru sibuk-sibuk nak packing baju baby & ibu masuk beg..
Macam endah tak endah je nak packing beg hospital.. Huhuhu..
Padahal tak tau nak bawak apa isi dalam beg hospital tu.. :p
Jawapan nye kita google je la..
Tapi mak ada bagitau jugak apa yang nak di bawak masuk labour room nanti..
Mak lah orang paling expert.. Anak dah 8 orang kata kauuu.. Hihihi..


Kelengkapan baby untuk di bawa masuk labour room :-
Baju & Seluar - 1 pasang
Mitten & Booties - 1 pasang
Lampin - 1 helai (untuk bedung)
Pampers - 1 pcs
Barut - 1 pcs 


Sy masuk kan siap-siap dalam plastik ni untuk senang eshat ambik je dalam beg bawak masuk LR nanti..
Lepas tu siap tulis "Labour Room".. Hihihi..
Tak payah la nanti nurse mintak baju2 baby baru kelam kabut dia nak carik dalam beg..
Harap-harap cara macam ni senang sikit kerja eshat nanti..
Plastik ni recyle balik guna plastik yang beli barang-barang baby tu..


Selain kelengkapan LR, kena bawak kelengkapan duduk hospital jugak..
Standby kalau ada pape nanti..

Kelengkapan baby :-
Baju lengan panjang (tidur malam) - 2 pasang
Baju lengan pendek (untuk siang) - 2 pasang
Lampin - 4 helai
Pampers - 7 pcs
Barut - 4 helai
Mitten & Booties - 4 pasang
Tuala kecik - 1 helai
Topi - 1 pc
Set mandian
Minyak telon
Wet Tisu - 2 paket
Tisu - 1 paket
Bantal baby

Kelengkapan ibu :-
Kain batik - 1 helai
Tshirt - 2 helai
Sweater - 1 helai
Tudung express - 1 helai
Stokin - 1 pasang
Tuala Mandi
Maternity pad - 1 bungkus
Pakaian Dalam
Selipar tandas
Barang-barang mandi (berus gigi, sabun, pencuci muka)

Lain-lain :-
Plastik kosong (untuk letak uri, baju-baju kotor)
Air Minuman



Taraaa siap dah..
1 beg baby, 1 lagi beg ibu..
2 kali jugak punggah balik beg baby & ibu ni..
Tengok macam ada tak barang2 baby & ibu tak lengkap lagi..
Weekend haritu balik tidur rumah mom in law, terus bawak masuk beg2 ni dalam bonet kereta..
Biarkan jela dalam bonet kereta tu..
Standby siap-siap..

Fuhhh lega beg hospital dah ready..
Kalau tak risau je..

Love, Rina Ellisa