Followers

Wednesday, 1 April 2015

Pregnancy Journey - Beg hospital Baby & Ibu

Hi & Assalammualaikum..

31 March 2015, Tuesday

Semua orang tanya beg hospital dah siap belum.. Hihihi..
Lagi2 mak & nenek..
Diaorang kata anak pertama ni tak tentu masa..
Bila datang je sakit bersalin memang tak sempat buat ape dah..

Sy minggu ke 35 baru complete basuh baju baby..
Itu pon buat dua round..
Minggu ke 36 baru sibuk-sibuk nak packing baju baby & ibu masuk beg..
Macam endah tak endah je nak packing beg hospital.. Huhuhu..
Padahal tak tau nak bawak apa isi dalam beg hospital tu.. :p
Jawapan nye kita google je la..
Tapi mak ada bagitau jugak apa yang nak di bawak masuk labour room nanti..
Mak lah orang paling expert.. Anak dah 8 orang kata kauuu.. Hihihi..


Kelengkapan baby untuk di bawa masuk labour room :-
Baju & Seluar - 1 pasang
Mitten & Booties - 1 pasang
Lampin - 1 helai (untuk bedung)
Pampers - 1 pcs
Barut - 1 pcs 


Sy masuk kan siap-siap dalam plastik ni untuk senang eshat ambik je dalam beg bawak masuk LR nanti..
Lepas tu siap tulis "Labour Room".. Hihihi..
Tak payah la nanti nurse mintak baju2 baby baru kelam kabut dia nak carik dalam beg..
Harap-harap cara macam ni senang sikit kerja eshat nanti..
Plastik ni recyle balik guna plastik yang beli barang-barang baby tu..


Selain kelengkapan LR, kena bawak kelengkapan duduk hospital jugak..
Standby kalau ada pape nanti..

Kelengkapan baby :-
Baju lengan panjang (tidur malam) - 2 pasang
Baju lengan pendek (untuk siang) - 2 pasang
Lampin - 4 helai
Pampers - 7 pcs
Barut - 4 helai
Mitten & Booties - 4 pasang
Tuala kecik - 1 helai
Topi - 1 pc
Set mandian
Minyak telon
Wet Tisu - 2 paket
Tisu - 1 paket
Bantal baby

Kelengkapan ibu :-
Kain batik - 1 helai
Tshirt - 2 helai
Sweater - 1 helai
Tudung express - 1 helai
Stokin - 1 pasang
Tuala Mandi
Maternity pad - 1 bungkus
Pakaian Dalam
Selipar tandas
Barang-barang mandi (berus gigi, sabun, pencuci muka)

Lain-lain :-
Plastik kosong (untuk letak uri, baju-baju kotor)
Air Minuman



Taraaa siap dah..
1 beg baby, 1 lagi beg ibu..
2 kali jugak punggah balik beg baby & ibu ni..
Tengok macam ada tak barang2 baby & ibu tak lengkap lagi..
Weekend haritu balik tidur rumah mom in law, terus bawak masuk beg2 ni dalam bonet kereta..
Biarkan jela dalam bonet kereta tu..
Standby siap-siap..

Fuhhh lega beg hospital dah ready..
Kalau tak risau je..

Love, Rina Ellisa

3 comments:

  1. rina-pampers baby yg extra tu masukkan lebih lagi xpe.sbb baby baru lahir kerap poopoo.utk ibu, good prepare kurma, kismis,air zam2 juga.nanti sebelum/lepas melahirkan lapar, boleh boost energy dengan makanan sunnah ni.breast pad jgn lupa.

    ReplyDelete
  2. rina, xtaw la sya missed ke ape. Rina choose deliver ktne eh??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rina bersalin kat putrajaya sya. Sebab dekat dengan rumah mertua.. tapi kalau putrajaya penuh diaorg akan bagi pilihan kat kita nak ke hkl atau kajang. Ikut nasib jugak sya. Lagi2 kalau kita nk walk in je bersalin kat hospital putrajaya..

      Delete