Followers

Sunday, 5 April 2015

Pregnancy Journey - Breastpump Avent Manual

Hi & Assalammualaikum..

2 April 2015, Thursday

Akhirnyaaaaaaaaaaaa!!
Beli pon breastpump.. Berbulan pikir nak beli yang mana..
Tanya orang-orang yang dah ada pengalaman sana sini.. Baca review sana sini..
Last sekali sy pilih Avent Manual Natural..

Kenapa brand Avent?
Sebab sy percaya brand ni bagus..
Sebelum pilih nak beli BP avent ni, ada satu lagi pilihan sy..
Sy minat dengan BP manual Tommee Tippe..
Sebab dah berkenaan sangat dengan bentuk botol susu TT..
Tapi sy baca review macam kureng sikit..
Bila pikir2 balik, rasa tak berbaloi pulak kalau dengan minat bentuk botol je pon, tapi bila guna tak best..
Jadi nya, kita lupa kan BP manual TT tu..
Beralih arah pulak survey & baca review untuk BP manual avent..

Kenapa Manual?
Untuk anak first nanti, sy nak try dulu yang manual..
Orang cakap letih sikit la kalau guna BP manual..
Sy pon tak tahu lagi sy sesuai guna yang manual atau elektrik..
Lain orang lain keserasian nya..
Takpe insyaAllah sy usaha mana yang boleh..
BP elektrik ada back up eka punya & biras punya..
Diaorang dari awal dah offer pon kalau nak guna pakai je..
Tapi sy nak jugak beli BP sendiri..
Tu yang beli je yang manual punya..
Nak tengok dulu mana yang sesuai..
InsyaAllah anak kedua nanti boleh la beli yang elektrik punya pulak..
Ada rezeki lebih boleh terus beli medela freestyle ke terus kan..


Survey-survey sana sini jumpa kat instagram @babylandshopper ni..
Mana-mana expo sy pegi, harga BP avent manual ni semua nya atas RM150..
Baru-baru ni sy pergi expo baby kat mid valley, harga kat situ RM199 tak silap lepas diskaun..

Tapi kat @babylandshopper ni dapat harga RM150 termasuk postage..
Sy beli hari-hari last sebelum GST tu..
Nasib baik rezeki dapat harga murah lagi..
Time tu @babylandshopper pon tengah sibuk-sibuk update instagram sebelum GST tu..


Selalu tengok dalam instagram je..
Haaa ni betul-betul dapat depan mata..
Macam tak percaya pun ada..


Dengan harga RM150 dapat free 2pcs disposable day & nite breast pad..
Dapat botol susu 1 pc juga..
Cute jugak botol susu avent ni..


Lepas bukak parcel tu, belek-belek la buku manual tu..
Nak cari macam mana nak guna..
Cari-cari tak jumpa.. Adoi macam mana nak guna ni.. Y__Y
Last-last godek-godek haaa baru tau..
Tapi kena explore lagi lah cara nak guna, nak cuci, nak pasang balik semua nanti..
Harap-harap dapat la produce hasil yang banyak untuk baby bagi dia kenyang nanti.. Amin..

Love, Rina Ellisa

6 comments:

  1. Akak dulu pun guna yg manual je dulu, tapi masa tu budget terhad sgt. beli brand Fiffy je. masuk anak no 2 baru start beli electric pump, brand snowbear, alhamdulillah serasi sgt..anak no 3 ada rezeki lebih, beli double pump brand autumnz passion..aritu ade sorg officer belikan utk wife dia yg electric avent, x serasi..susu tamo keluar..sian dia, dah la mahal..tu akak ckp ngan dia, beli yg murah2 dulu baru try yg mahal..kdg yg mahal x serasi ngan kita..huhuhu

    ReplyDelete
  2. Wahhh ! Kemain try test tu. Hahahaha. Moga murah rezeki baby awak makcik. ^_^

    ReplyDelete
  3. avent mmg trusted brand.kawan2 bagi feedback best guna avent manual ni.
    pregnant xblh test pam miss b, blh sebabkan kontraksi tau and kind dangerous for baby inside.(read somewhere, but forgot)
    anyway good luck n enjoy breastfeeding ya!

    ReplyDelete
  4. yeay geng! akak pakai ni smpai skng mmg best sgt.tp penat skit la ngepam sbb akk kan EP mum. kalau mcm rina setakat pam kt ofis insyaAllah berbaloi pakai ni.

    ReplyDelete
  5. My first BP pun Avent Manual jugak. Design lama last 5 years.
    Beli 1 set siap RM 4++

    Kelebihan breast pump Avent manual :
    - Dalam pantang senang nak pam sambil susukan baby. Sebelah susukan sebelah lagi pam.
    - Sangat soft tak penyakitkan
    - Part senang nak basuh.

    Tapi lepas lebih kurang 6 bulan penggunaan saya terpaksa bertukar ke Spectra 3 double pumping. Sebab nak cepat dan pam sambil drive.
    So kalau tak kejar masa sangat boleh guna avent manual ni.
    Kawan guna sampai anak no 2.

    Tahniah kerana memilih breastfeed for your baby.
    Good Luck.


    ReplyDelete
  6. Smalah kita guna manual..cik mah pkai avent...good luck nnti..

    ReplyDelete