Followers

Sunday, 31 May 2015

Journey of Princess RA : First Outing RA

Hi & Assalammualaikum..

30 May 2015, Senawang

Beberapa hari habis pantang, tak sabar-sabar ni nak keluar ikut eshat pergi kenduri kawen member dia..
Boring dah duduk rumah 1bulan lebih..
Pagi siap-siapkan raudhah, dalam pukul 11 macam tu keluar rumah..


Letak raudhah atas bantal sebab carseat belum dapat lagi..
Tunggu omma & mummy kasi carseat..


Jumpa senior sekolah teknik ERT dulu, kak lin kat situ..
Kak lin wife pada member eshat..
Dia pon tengah pregnant ni..
Siap tanya susah tak jaga baby.. Huhuhu..
Dalam pantang je kita tak cukup tidur..
Habis pantang je waktu tidur baby ok dah...



Lepas pergi kenduri ajak eshat pergi Mydin seremban 2 nak carik baju melayu raya untuk family..
Belum puasa lagi mydin dah jual baju2 melayu..
Tengah syiok2 pilih baju, Raudhah menangis nak susu..
Sebelum tu dia dah berak.. Salin pampers dia dulu..
Tu pon salin dalam stoller je.. Y__Y
Huwaaaaaa kelam kabut di buat nya..
Dah la first time bawak dia keluar..
Mana nak carik nursing room semua..
Last2 pergi hujung2 tempat baju, duduk bersila atas lantai tu, terus susu kan dia..
Haaa baru dia senyapp..
Makan malam dulu siap2, lepas tu terus balik..
First time bawak Raudhah keluar memang kelam kabut sikit..
Yela first time kan keluar dengan baby..
Mana la ade pengalaman lagi.. Wiwiwiwi..

Love, Rina Ellisa

Friday, 1 May 2015

Pengalaman Bersalin Part 2

Hi & Assalammualaikum..

Sambungan daripada Part 1..

Contraction makin lama makin kerap, pusing kanan tak kena, pusing kiri tak kena..
Nurse tanya ada ambik air selusuh pape ke..
Sebab bukaan sangat cepat..
Sy tak sempat nak minum air akar fatimah pon..
Yela due date lagi 2minggu..
Dah hujung2 pregnancy sy selalu minum air anugerah je..
Tak tau la kebetulan ke apa..
Sebab air anugerah tu kan ada bacaan ayat-ayat alquran..

Hujung kaki dah ramai standby nak sambut bby..
Dalam 4 5 orang macam tu..
Last doc seluk masa tu dah buka 6cm..
Time doc seluk tu tengah contraction, sy menjerit sekuat hati dalam labour room tu..
Tak pasal2 la tersepak sapa yang ada kat hujung kaki..T__T
Serius sakit lain macam.

Contraction makin kerap..
Kadang-kadang rasa nak meneran..

Sy tak pandai teran nak curik nafas..
Eshat sampai marah sy suruh teran cepat..
Sy merayu dengan doc/nurse kat sebelah sy mintak tolong ajarkan teran..
Doc suruh teran angkat kepala, dagu kat dada..
Tapi sy tak reti buat..
Sy teran sampai merah2 muka. Hahahaha..
Yela time tu kelam kabut apa nak buat pon tak tau..
Sy try lagi teran..
Sebab rasa memulas nak berak tu..
Haa rasa lebih kurang camtu la kalau rasa nak beranak..
Sy teran teran, t**k yang keluar.. huwaaa..
Bertabah la nurse tukar lampik..

Sy try teran and push lagi..
Bila nak teran kaki sy bergerak2 terkepit2 sampai kena marah dengan doc india yg ada kat hujung kaki..
Doc pasangkan alat ape tah, stick kan dua2 kaki sy atas tu..
Memang takde can nak gerak2 kepit2kan kaki lagi.. hahaha
Sejuk sangat sangat dalam labour room tu..
Sy pakai stokin tebal pon masih terasa sejuk..
Nurse yang standby sebelah katil pon basuh kan sikit muka & bibir sy..

Mulut sy tak berhenti berselawat..
Bila sakit contraction sy berselawat je..
Doa2 lain semua tak ingat dah..
Sy rasa macam tengah mimpi bersalin..
Yela dah hujung mengandung tu hari2 pikir camne la time sy bersalin nanti..

Bila contraction datang, nurse pon monitor jantung baby..
Lepas tu saya rasa nak teran lagi..
Sy dah teran, dah nampak kepala baby sikit..
Doc panggil eshat suruh tinjau tengok kepala baby dah nampak..

Sy hampir putus asa nak teran dan suruh doc czer je..
Tapi dengan sokongan suami kat sebelah, sokongan doc dan nurse2 yang ada sekeliling katil time tu, terus usaha jugak nak push..

Saya teran dan push lagi..
Dah banyak kali teran akhirnyaaaaaaaaaaaaa...
Zasssss rasa macam sesuatu benda besar keluar sedebuk macam tu..
Keluar jugak baby..
Sambil2 tu terasa jugak doc guntinggggg.. Y__Y
Ya Allah time tu rasa lega sangat-sangat..
Tak tau nk bayangkan lega tu macam mana..

Baby keluar je dengar dia menangis..
Doc tunjuk kat sy suruh tengok jantina apa..
Sy sebut baby girl pon mamai..
Dengan tali pusat tak potong lagi, doc letak baby atas dada sy..
Sambil-sambil tu nurse masuk kan tiub dalam mulut baby nak keluarkan lendir-lendir..
Dengan badan bby berlumuran darah lagi, dengan rasa hangat-hangat lagi..
Ya Allah satu perasaan yg sangat-sangat best time tu..
Sy kiss-kiss baby dan bagi salam kat baby..
Mulut sy tak berhenti2 selawat time tu..
Walaupon bby dah ada atas dada..

Lepas beberapa minit moment ibu dan baby, doc ambik baby nak potong tali pusat dan bersihkan baby..
Doc suruh eshat keluar..
Baby dah siap dibersihkan, eshat ambik baby untuk azan dan iqamat kan..
Eshat cerita sampai lupa dah camne nak azan time tu sebab teruja sangat-sangat tengok aanak sendiri.. Hihih..

Sy masih dalam labour room untuk proses keluarkan uri dan jahit semua..
Mak sy & mom in law ada tunggu kat luar..
Eshat pon tolak baby cot jumpa omma & nenek kat luar .. :)

Sy banyak kena jahit..
Lagi 5 minit nak sejam baru siap jahit..
Banyak tumpah darah masa beranak..
Walaupon dah kena bius untuk jahit, tetap rasa sakit doc jahit..
Masa doc terik kan benang tu ngiluuu nya..
Dua kali sy tanya nurse yang duduk tepi katil tu, lama lagi ke sy kena jahit..
Dia cakap sabar puan, puan banyak koyak ni.. Uwaaaaaaa...
Ada yang pesan jangan angkat punggung nanti koyak..
Tengah sakit-sakit tu memang sy tak ingat dah bila sy angkat punggung semua..
Sekali haaaa sikit je lagi nak sampai belakang.. SobbSobss..
Sy taknak tanya doc berapa jahitan..
Sebab takutt.. Hahaha..

Sy ada kena 1 suntikan untuk kecutkan rahim..
Kena suntik kat peha..
Time tu redha jela apa diaorang nak buat..
Biar semua cepat siap..
Boleh tengok baby puas-puas..

Baby selamat keluar je, sy sempat jeling eshat..
Bergelinangan air mata dia.. :)
Tq suami ku teman sama-sama berjuang dalam labour room sambut baby kita..
Walaupon sy atas katil pon sempat eshat marah suruh teran cepat.. Hahaha..

Habis je jahit semua, doc & nurse2 semua mintak maaf kat sy sebab ada marah-marah..
Sebab kalau diaorang tak marah2, sy main-main teran & push..
Nanti lagi lambat baby nak keluar..
Sy pon mintak maaf kat semua sebab ada tersepak siapa yang ada kat hujung katil time tu.. Heee :p

baby girl dah siap dibersihkan

5.57pagi,14 April 2015, 38weeks 1 days lahir lah puteri sulung kami secara normal dengan banyak jahitan di bawah.. Huhuhu..
Berat baby 2.75kg..
Masa nurse tengah bersihkan baby, riuh rendah cakap dagu baby berlekuk..
Sy dengar pon mamai je..
Penangan sedut gas tahan sakit tu..

Dah siap-siap semua, tunggu sampai tengahari dalam labour room sebab nak tunggu bilik kosong..
Cerita pengalaman bersalin di hospital putrajaya & duduk di PBBR Presint 8 nanti cerita entry lain..
Ni pon dah panjang berjela dan jenuh nak refresh balik.. Hahaha..
Harap2 takde la moment yang tertinggal yg tak sy tuliskan dalam blog ni..

Orang cakap sakit bersalin ni macam bertarung nyawa kita..
Rezeki masing-masing kalau dapat susah ke senang nak bersalin..
Kita semua Allah swt dah bagikan bahagian masing-masing..
Just enjoy dalam labour room walaupon sememang nya kita bertaruh nyawa antara hidup dan mati..
Anggap je tu sebahagian kecil jihad kita dan dapat pahala berganda-ganda melahirkan anak.. InsyaAllah..

Alhamdullilah rezeki sy senang bersalin anak pertama ni..
Pukul 1130malam(13 Apr 2015) pecah air ketuban kat rumah..
130pagi (14 Apr 2015) sampai hospital register semua..
Dalam pukul 4lebih dah masuk labour room..
Pukul 557pagi dah selamat bersalin..
Memang rasa sekejap je duduk dalam labour room untuk tunggu bersalin..

Beberapa jam lepas beranak tu taubat taknak beranak lagi.. Hahaha..
Sebab trauma dalam labour room terbayang-bayang lagi..
Tapi dah lama-lama macam seronok pulak bila di ingat-ingatkan moment bersalin tu..
Ok terus teringat cakap doc yang melawat pagi tu dalam labour room ..
Lagi 2tahun baru beranak lagi yea papa (dia tujukan kat eshat).. Kihkihkih..

Love, Rina Ellisa