Followers

Monday, 13 July 2015

Kuih Raya Cornflakes Madu

Hi & Assalammualaikum..

11 July 2015, Sabtu

Lagi berapa hari je lagi kita nak raya kan..
Haishhh tak sabar nya!
Tahun ni nak buat lagi kuih raya macam tahun lepas..
Tapi cornflakes Madu jela pon sy reti buat..
Sebab tersangat-sangat lah senang resepi..
Tutup mata pon boleh buat.. Gituuuuuuuuuu! :p


Sabtu keluar pergi barang2 rumah mak dengan adib, singgah kejap tesco beli barang2 nak buat kuih..
Tahun ni nak try buat popia nestum.. Bahan2 pon dah beli sekali..
Tapi tak start buat lagi..
Mintak2 sempat la buat sebelum raya ni..

Cup tu ada lebih 1plastik yang last year punya, topap lagi beli 1plastik..
Tu pon tak habis jugak guna 1plastik yang lama punya..
Takpela tahun depan kita buat lagi cornflakes madu..
Modal pon tak banyak guna..

Buat kuih kat rumah ika..
Boleh dia tengok2 kan raudhah..
Ni sy share resepi versi sy..
Kalau google pon melambak keluar..

Bahan-bahan :-
Cornflakes madu
Madu
Buttercup
Gula
Manik-manik colourfull
Cup

Cara-cara:-
1)Masukkan buttercup, madu dan gula dalam kuali dengan api yang pelahan & kacau sampai berbuih..Buttercup tu sy habis guna kan 1 ketul tu..Madu dalam setengah cawan, gula pon setengah cawan.. Agak2 je letak banyak mana nak..Dan berbuih, tutup api..
2) Tuangkan cornflakes dalam bekas besar dan ramas2 kan sikit biar pecah.. Nanti takde la besar sangat masuk kan dalam cup tu..
3) Cornflakes dah siap di ramas, masuk kan ke dalam kuali yang berisi bahan-bahan tadi dan gaul rata..
4) Susun cup atas try dan letak cornflakes yang dah di gaul tadi dalam 1sudu kecil dalam cup. Taburkan manik2 colourfull atas cornflakes tadi..
5) Lepas tu bakar dalam oven suhu 150 darjah celcius dalam masa 10 minit dan siap!


Taraaa siap dah!
Senang je buat cornflakes madu ni..
Tapi 2tray jugak la hangus sebab salah setting oven.. Hahahha..


Dah angkat dari tray, biarkan sejuk dulu baru masuk kan dalam balang..
Dah petang stop kejap buat, pergi buka puasa kat rumah mak dulu..
Malam sambung balik buat kuih..


Dapat dalam 3balang guna 2kotak cornflakes..
Gigih ni buat sorang2 pukul 2pagi baru siap.. Huhuhu..

Love, Rina Ellisa

2 comments:

  1. Rajin.kite last year raya baru lepas pantang mmg dan 2-3jenis kuih buat.tahun ni yilek.penat dok kejar bujang tu siang2,malam dia tido kite pun nak rehat jgk.

    ReplyDelete
  2. Lepas conflakes madu, mesti buat popia nestum lak kan kan ?

    ReplyDelete