Followers

Sunday, 30 August 2015

Journey of Princess RA : Demam Kali Pertama

Hi & Assalammualaikum..

25 Aug 2015, Selasa

Lepas seminggu cucuk haritu kat KK Raudhah baru demam..
Sian anak ibu :(

Selasa malam check suhu badan Raudhah 36.3..
Sebab rasa macam panas sikit badan dia..
Pagi rabu tengah sedap tidur Raudhah terjaga..
Dia tidur tak lena.. Dia terjaga merengek..
Selalu dia terjaga nak susu je..
Lepas susu dia akan tidur balik..
Tapi pagi tu dia tak macam selalu..
Tidur nak berdukung dan nak berdodoi..

Sy angkat bawak keluar bilik tak lama tu dia muntah susu..
Terus selsema.. Y__Y
Sian anak ibu..
Lepas tu tidurkan dia balik, pukul 5pagi dia bangun balik..
Terus bawak dia tidur depan tv sampai la ke subuh..
Alhamdullilah lena dia tidur..
Sian dia mungkin badan tak selesa..

tengok tu dia angkat kepala nak bangun.. hihihi..
stokin pon dah tertanggal sebelah dia duk tarik2..
Risau nye la anak tak sihat ni..
Kesian dia tido tak lena..
Yela badan tak sedap kan..
Kita yang orang besar ni kalau demam pon badan tak selesa..
Apa tah la lagi baby yang tak reti nak mengadu bila sakit.. :(

26 Aug 2015, Rabu

Hari rabu tu hantar kat ika macam biasa..
Tapi ika check suhu badan dia 35.6..
Badan dia macam dedar nak demam..
Siang tu dia aktif je main-main...
Ika lap-lap kan la jugak badan dia dengan kain basah..
Tapi siang tu Raudhah berak sampai 4kali..
Malam berak lagi sekali..


Malam check suhu badan nak 36 balik..
Sy lap2 kan badan dia dengan air asam jawa..
Ada kurang sikit dan lena je dia tidur malam tu..
Terjaga nak susu & tak merengek pon macam malam semalam tu..
Lega dah sikit..

Sy buatkan bawang putih & habatusauda letak dalam air panas..
Lepas tu wapkan hidung Raudhah ke air panas tu..
Nak bagi hinggus dia keluar..
Ada la keluar meleleh sikit..

27 Aug 2015, Khamis


Suhu badan Raudhah kejap naik 37, kejap turun 36,35..
Ika pon lap lap kan je badan dia dengan kain basah..
Hari 3 ni Raudhah dah start merengek siang..
Letak bawak je dia menangis..
Dia nak tidur berdukung, letak kan dia kat dada baru dia tidur..

Petang tu balik kerja ambik dia, tengok dia terlentok je tak sihat..
Sian nya anak ibu..
Selalu ambik dia petang, kemain senyum senggih lagi kalau sy ambik dia..

Lepas ambik dia kat ika, terus ajak eshat bawak dia pergi klinik..
Nak minta nasihat doctor sebab suhu badan Raudhah kejap turun naik..
Risau je kalau ada pape..

Pergi klinik maria, Doc syamsul yang duty haritu..
Check suhu badan kat klinik 37.2..
Doc cakap 37.5 baru demam..
37.2 ni macam border je lagi..
Kat rumah check suhu kalau dah 37.5 baru on ubat demam..

Balik rumah check lagi suhu lepas 3jam, turun balik suhu badan raudhah 36.2..
Tu pon lepas sy lumurkan dia dengan air asam jawa..
Alhamdullilah dah lumurkan ada kurang sikit panas badan Raudhah..
Lepas magrib tu dia tidur sekejap & lena..
Agaknya siang tu dia tak cukup tidur..

Dia bangun dalam pukul 10lebih macam tu, baru bagi dia ubat demam, ubat batuk & ubat titis hidung utk selsema..
Berat hati sebenarnya nak bagi ubat2 ni kat anak, lagi2 raudhah baru 4bulan..
Tapi kesian tengok dia tak larat terlentong je..
Alhamdullilah dia tidur ok malam tu..
Terjaga pon nak menyusu je..
Badan pon dah kurang panas..

28 Aug 2015, Jumaat


Ika check suhu badan dia pagi 36..
Dah lap2 dengan air asam jawa, suhu badan Raudhah turun 35.7..
Lega bila ika whatsapp Raudhah aktif main-main siang tu..

29 Aug 2015, Sabtu


Sabtu malam tu badan Raudhah dedar lagi..
Sy tuam kan je kepala & badan dia semua dengan air asam jawa..
Alhamdullilah tidur malam tu dia ok, tak meragam..
Risau jugak kalau dia tak sihat, sebab esok nya nak majlis aqiqah dia..

Anak ibu demam nak besar kan..
Demam nak meniarap pon jugak ni kan syg.. :)
Semoga anak ibu selalu di bawah lindunganNya.. Amin Ya Rabb..

Love, Rina Ellisa

Friday, 28 August 2015

Sunday Date With Aunty Nad & Uncle Wan

Hi & Assalammualaikum..

23 Aug 2015 (Sun), Tea Tarik Place Putrajaya

Aunty Nad nak jumpa Raudhah sebelum bersalin..
Takut-takut tak sempat datang aqiqah Raudhah ahad nanti..
Tetiba dah bersalin je nanti..
Tapi Nad ada check up lagi nak tahu camne keadaan baby..

Last Nad jumpa Raudhah masa kat NICU..
Time tu Raudhah warded sebab jaundice..
Tu pon mata raudhah bertutup..
Tengok pon dari luar bilik je..
Raudhah dah 4bulan baru lah dapat jumpa aunty Nad lagi..

Petang lepas tengok kakcik kat Hospital, terus set date jumpa Aunty Nad & Uncle Wan..
Sian makcik sorang tu tak dapat jumpa gomol2 Raudhah lagi..



Tengok Cik Raudhah ni kemain lena dia tidur kat pangku Uncle Wan dia..
Dia nyoyot tangan Uncle Wan dia, terus lena.. Kihkihkih..
Unlce wan dia pon seronok dodoikan dia, Raudhah apa lagi lena la terus..



Agak-agak dah lenguh lengan uncle wan dia, baru lah abah dia ambik..
Tu pon mamai mamai tu ha kena transfer pangku
Good girl anak ibu, behave je kan ibu abah aunty nad uncle wan lepak..




Dapat pon Raudhah bergambar dengan Aunty Nad..
Mengah aunty nad dukung awak Cik Raudhah.. Hihihi..
Kita jumpa lagi 3bulan aunty..
Nanti time tu Raudhah dah 7bulan..



Berapa hari lepas jumpa tu, nad bagitau dah dapat date untuk cser..
Sebab anak dia songsang..
InsyaAllah semoga urusan awak dipermudahkan makcik..
Mana tau Little One dalam perut awak buat magic dia pusing balik.. Amin Ya Rabb..
Kuasa tuhan kan.. Kita tak tau..
Doa banyak-banyak makcik..

Ibu dan Raudhah doa kan Aunty Nad selamat bersalin nanti..
Selamat berjaga malam aunty Nad & Uncle wan! :)


Ibu & Raudhah love u aunty! :)


Tq aunty & uncle bagi Raudhah baju comil ni..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 27 August 2015

RA's Aqiqah Preparation : Kad Jemputan

Hi & Assalammualaikum..

Kad jemputan ni tak wajib pon..
Nak ada boleh, taknak pon boleh..
Ikut masing-masing..
Sy buat sebab nak ada map untuk bagi sedara mara & kawan-kawan yang tak pernah sampai rumah..

Mintak tolong nomie (schoolmate) buat kan..
Mula2 tu ingat nak upah je sesiapa design kan kad..
Lepas tu post kat group sekolah teknik tanya sapa boleh design kan kad, ada yg suggest kan nomie..
Haaa baru teringat nomie boleh buatkan..

Whatsap dia bagitau sy nak design yang macam mana..
Bagi contoh & detail semua kat dia..



Taraaaaaaaaaa!!!
Tq nomie..
Tangan dia berseni buat apa pon jadi je..

Siap dah kad jemputan..
Cantik! i like!!
Dah boleh share kat family members & kawan-kawan kat whatsapp..
Sekarang ni senang, share je kat whatsappp..
Tak payah pos..
Cepat sikit dapat info kalau terus whatsapp je..

Love, Rina Ellisa

Friday, 21 August 2015

Collect Point Drypers

Hi & Assalammualaikum..

Dah jadi mak-mak ni, baru lah tahu dryper ni boleh kumpul point..
Kumpul point drypers ni boleh tebus mainan ke pampers ke..
Nak tau lagi, boleh klik website drypers..


Ni 6bungkus pampers guna masa dalam pantang..
Sekali nak key in kan, sy tercarik carik la mana la code nya..
Rupa nya sy salah potong codeeeeeeeeeeeeee...
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!
Sy ingatkan yg tulis 12 tu point dia..
Haishhhhh rugi berapa point dah ni.. Uwaaaa!!!
Biasalah first time jadi ibu mana nak tau.. Huhuhu..


Rupa nya kena potong terus sampai ke bawah..
Sy potong sekerat je..
Memang menangis la silap potong.. Huhuhu..


Code nya di belakang keratan tu..
Tulisan nya warna kelabu tak berapa nampak sangat..
Time gunting tu kena hati-hati..
Ibu-ibu yang baru tu boleh kumpul point drypers lepas ni..
Ingat jangan salah potong code pulak..
Memang menangis tak berlagu nanti macam sy.. Hahahhaa..

Seronok sign in members drypers ni..
Boleh request sample pampers semua..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 20 August 2015

Journey of Princess RA : Check Up 4 Months

Hi & Assalammualaikum..

18 Aug 2015 (Tues), KK Dengkil

Tak sabar ibu nak bawak Raudhah check up sebab nak timbang berat..
Seronok bila tengok berat anak naik..

Sampai KK rergister dulu, lepas sejam baru turn raudhah.. T__T
Memang bercinta menunggu..
Nasib la Raudhah ek ek sikit je nak tidur..


Mula2 timbang berat dulu..
Berat Raudhah naik dari check up 3bulan haritu..
Dari 5.1kg naik ke 5.9kg..
Tinggi 61cm dan BMI dia pon ok..
Alhamdullilah..

Lepas timbang & review dengan nurse semua, Raudhah kena cucuk pulak..
Apa cucuk????
Huwaaaaaaaa ibu yang nevessss..

Lepas raya haritu Raudhah batuk selsema, jadi nya tak jadi nak bawak dia cucuk 3bulan..
Terus postpone cucuk sampai la nak bawak dia check up 4bulan ni..
Dah bagitau nurse Raudhah masih ada batuk lagi sikit..
Dia macam batuk2 gatal.. Takde batuk berkahak pon..
Nurse nasihat kan ambik jugak cucuk sebab dah lambat..
Jadinya kita proceed je cucuk check up haritu..
Cuma kena pantau Raudhah kalau ada demam ke apa lepas cucuk tu..
Sekarang dah kurang baby kena cucuk akan demam..


Yeayy anak ibu dah cucuk 3bulan..
Next check up 22 sept 2015..
Cuma jumpa nurse je..
Rehat sebulan kena cucuk..

Love, Rina Ellisa

Thursday, 13 August 2015

Reunion Day Teknik 3 ERT Setapak KL - Part 2

Hi & Assalammualaikum..

8 Aug 2015 (Sat), Corus Paradise Resort Port Dickson

Selesi sesi makan2, tukar2 hadiah, sesi bergambar pulak kat tepi pantai..
Sesi pertama sesi sy dan family dulu la..
Dah puas bergambar sakan dengan Cik Raudhah, baru bergambar dengan kawan-kawan..








 

Haaa puas dah bergambar dengan Raudhah..
Tapi gambar Raudhah dengan abah dia jela banyak..
Eh tq antie lin & uncle joe bagi Raudhah topi ni..
Berguna jugak topi ni bawak pergi PD ni.. Hihihi..
 

Sy tengah adjust Raudhah nak bergambar time ni..
Tah apa la kawan2 sy borak kan gelak sakan tepi tu ha.. Hahahaha..


Alaaa pinky pulak takde time ni..
Call2 pinky tak angkat pulak..
Dia sedap tidur agak nye kat hotel.. Hihihi..


Diaorang nak jugak selfie guna tab sy..
Guna camera belakang pulak..
Haaa yang mana jela dapat masuk camera..
Yang penting tuan tab masuk gambar.. Hahahahhaa..
Ampunsss korang!! :p










Gambar candid banyak giler kat camera ain..
Macam-macam style ada..
Seronok bergambar sampai lupe plak anak suami kat tepi.. Hihihi..

Sy tak dapat join lama diaorang bergambar..
Nak gerak balik dah sebab ada 2 open house nak kena pergi..
Sedih tak dapat stay lama-lama dengan diaorang Y__Y


Cantik gambar ni..
Rugi takde sekali.. SobSobbsobss..


Haaa diaorang naik banana boat petang tu..
Besttttt!!!! Lama dh tak naik banana boat..
Rasa nya last masa kat langkawi 2010 kot..
Haisshhhh bila dapat naik banana boat lagi ni..

Alhamdullilah event haritu berjalan dengan lancar..
Makanan semua cukup..
Kawan2 yang bujang stay malam tu pon happy dengar cerita diaorang..
Ada yang cakap tak puas tidur 1malam je..
Takpe next time kita repeat gathering lagi ok..
Tapi make sure confirm betul2 la nak pergi..
Jangan last minit cancel..
Kesiat kat kawan-kawan yang dah lama confirm tu..

Thank so much korang sebab sudi luang kan masa sama-sama join gathering kita ni..
Walaupon berapa orang je datang, sy sangat hargai..
Yang drive jauh2 pon sanggup datang..
Thanks so much!!!
Semoga persahabatan kita 10tahun ni akan berkekalan sampai bila-bila..
InsyaAllah..
Sayang korang! Muaxhhhh!!!

Love, Rina Ellisa

Wednesday, 12 August 2015

Paperbeg & Sticker by Cardbymyan

Hi & Assalammualaikum..

Bride to be yang tengah survey paperbeg & sticker boleh order dengan Cardbymyan..
Sy suka design diaorang sebab simple dan cantik..
Kat bawah ni antara contoh-contoh koleksi dari cardbymyan..






Simple je..
Kalau mencari doorgift yang budget boleh guna white/brown paperbeg ni..
Murah pon murah..
Boleh pilih design lagi macam mana kita nak..

Selain paperbeg, nak order sticker sekali pon boleh dengan Cardbymyan ni..
Kat bawah ni antara contoh-contoh design sticker yang simple dan menarik..





Cantik-cantik kan design diaorang..
Sy yang dah kahwin ni pon teruja tengok design-design untuk wedding diaorang design kan..


Dah ada paperbeg, tak lengkap pulak kalau takde sticker kan..
Tujuan sticker ni untuk lekatkan paperbeg daripada terbuka bila dah masuk kan semua barang2 dalam tu..
Takde la terkeluar nanti barang2 dalam paperbeg tu bila di angkat susun susun nanti..


Selain letak sticker kat paperbeg, boleh juge letak kan kat box macam ni..
Isi barang dalam box ni, ambik sticker tampal lepas siap..
Senang kerja kan..

Nak order klik je link-link kat bawah ni:-
Blog - Cardybymyan
Instagram - @begkertas
email - cardbymyan@gmail.com

Love, Rina Ellisa