Followers

Wednesday, 30 September 2015

Journey of Princess RA : Persediaan First Solid Food RA

Hi & Assalammualaikum..

Lagi beberapa minggu je lagi RA nak masuk 6bulan..
Sekarang ni 5bulan lebih pon dia tengok je apa sy & eshat makan..
Bila sua kan kat mulut dia, taknak  pulak dia bukak mulut.. Hahahahaha..
Tu tanda nya RA dah nak mula makan la tu nurse KK bagitau..

Bila dah masuk 6bulan, Ra dah boleh makan solid food..
Jadi nya 2 3 minggu sebelum RA nak start makan, ibu kena la research & google dulu sebanyak ilmu yang boleh..
Nanti boleh la buat preparation untuk RA makan..

Kat bawah ni checklist ibu untuk RA sebelum nak mula makan 14 Oct 2015 nanti! :-

1. Ilmu/Info berkenaan makanan baby (jenis-jenis makanan, 4days rules)
2. Resepi/Buku resepi makanan baby (resepi ikut bulan)
3. Cara penyediaan makanan baby (avocado, bubur nasi,)
4. Cara penyimpanan makanan baby (storage container) - info
5. Peralatan memasak makanan baby (steamer, blender, pisau, landas, tapis) - info
6. Peralatan/perkakas makanan (mangkuk, sudu, cawan, tarmos, botol air)
7. Bibs - untuk elakkan baju RA kotor nanti bila makan
8. Baby Chair - RA dah boleh duduk nanti, ibu beli kan
9. Liquid Cleanser - untuk cuci sayur & buah

Takot pon ada bila dah start bagi RA makan nanti..
Kalau boleh nak bagi RA minum susu badan je sampai bila bila.. Hahahhaa..
Mana boleh camtu.. Kita kena kenalkan makanan kat dia..
Nanti tak dapat nutrisi yang secukupnya..
Tak sabar nak tengok reaksi RA first time makan nanti..



Nak bagi buah & sayur kena ikut umur baby jugak..
Tak boleh nak sesuka hati bagi..

Table 4 days rule ni agak famous di kalangan mommies yang baru nak start bagi bby makan bila dah 6months..
Ibu tengah pikir2 lagi ni first puree RA ibu nak bagi apple atau avokado dulu..


Love, Rina Ellisa

1 comment:

  1. Mesti xsbrkan..excited pun ada kan..good luck n rajin2 tau..

    ReplyDelete